Den norske ølrevolusjonen

”Den norske ølrevolusjonen” (Kagge Forlag) er boken for alle som er glade i norsk øl! Det er historiene om bryggeriene, menneskene bak, råvarene og ølet de brygger. Boken inneholder også mer enn en håndfull anekdoter fra historien om øl og ølbrygging i Norge fra langt tilbake i tid. I tillegg finner du åtte innsiktsfulle kapitler om ulike øltyper ført i pennen av Gahr Smith-Gahrsen.

Årets julegave?

Årets julegave?

I løpet av de siste ti årene har det skjedd en revolusjon i forhold til øl i Norge. Norge har gått fra å være et pilsland til å bli et land med et stort utvalg av mange ulike øltyper. Men det var ingen selvfølge at det skulle bli sånn.

”Den norske ølrevolusjonen” handler blant annet om foregangsmennene som nektet å gi opp, om oppdagelsesreisen norske ølhunder så vidt har startet på, en reise som har gjort håndverksøl mer og mer populært. I dag utgjør salget av øl fra småskalabryggeriene tre prosent av det totale ølmarkedet i Norge, men Petter Nome, leder for Bryggeri- og Drikkevareforeningen, spår i denne boken at salget vil utgjøre ti prosent innen 2020.

I løpet av åtte kapitler ruller Hugo Ivan Hatland (mannen bak ølnettstedet Godt i glasset) opp historien bak revolusjonen, mens Gahr Smith-Gahrsen, skriver åtte kapitler om ulike øltyper og om hvordan du selv kan brygge disse. Fotograf Skjalg Ekeland står bak de ypperlige bildene i boken.

Historien om Lervig Aktiebryggeri er en utrolig fascinerende historie. (Foto: Skjalg Ekeland)

Historien om Lervig Aktiebryggeri er utrolig fascinerende. (Foto: Skjalg Ekeland)

”Den norske ølrevolusjonen” er en bok både for dem som er interesserte i øl, men også for dem som brygger øl.  

UTSALGSSTEDER: ”Den norske ølrevolusjonen” skal være til salgs i alle butikkene til Norli, men er også tilgjengelig i en del andre bokbutikker og hos nettbokhandlere. Hvis bokhandlerne ikke har den, be dem bestille den. Boken selges også i enkelte bryggeriutsalg, deriblant hos Lervig Aktiebryggeri (Vierveien 1, Hillevåg, 4016 Stavanger), Nøgne Ø (Lunde 8, 4885 Grimstad), Voss Bryggeri (Kytesvegen 396, 5706 Voss) og Kinn Bryggeri (Bjørndalvegen 30, 6900 Florø). Hjemmebryggerbutikker som Vestbrygg og Bryggselv selger også boken. Du finner også boken til salgs i mange nettbutikker.

ISBN: 9788248915249
Forlag: Kagge
Sider: 242

 

Mer detaljert om innholdet i boken:

Revolusjonens far: Kjetil Jikiun foran den hjemmesnekrede bryggeritanken fra 2003. (Foto: Skjalg Ekeland)

Revolusjonens far: Kjetil Jikiun foran den hjemmesnekrede bryggeritanken fra 2003. (Foto: Skjalg Ekeland)

Nøgne Ø: I 2002 startet hjemmebryggerne Kjetil Jikiun og Gunnar Wiig Nøgne Ø. Kjetil Jikiun var overbevist om at det norske folk var sulteforet på godt øl, men han tok feil. I begynnelsen ble han møtt med ulike tilbakemeldinger fra restaurant- og pubeiere: ”Folk her drikker ikke sånt!” eller ”Dette smaker ikke øl!” I dag er Nøgne Ø et av verdens mest anerkjente bryggerier, og nordmenn kan ikke få nok av ølene til Jikiun.

Haandbryggeriet: I 2004 innså Jens Maudal at familiebedriften Maudal Strømpefabrikk ikke lenger hadde livets rett. I en alder av 54 ble han tvunget til å tenke nytt. Maudal var allerede en av Norges mest meritterte hjemmebryggere – han startet blant annet Norbrygg i 1998 – og i 2005 grunnla han Haandbryggeriet sammen med tre kompiser. Det gikk trått i begynnelsen. Det er først de siste par årene at pubene i hjembyen Drammen har begynt å føre ølene til Haandbryggeriet.

Ringnes og Hansa: Oppstarten av Norges to største bryggerier er til forveksling lik oppstarten av dagens håndverksbryggerier. Det var på 1800-tallet. Mange av dagens håndverksbryggerier startet opp som en motvekt mot pilsen og industribryggeriene, samtidig som de store bryggeriene har begynt å brygge øl de tidligere ikke har blitt assosiert med. Pendelen er i ferd med å snu.

Voss Bryggeri: Lille Voss Bryggeri spiller på lag med tradisjonsbryggere på Voss. Vi var med på å brygge øl sammen med Voss Bryggeri, men besøkte også tradisjonsbryggeren Svein Rivenes. I dette kapittelet får du hør om brygging med einerlåg, men du får også et innblikk i den eldre historien om øl i Norge. I tillegg er historien om hvordan vossingene smuglet malt fra Sverige til Voss i lastebiler på 1980-tallet – hjemmebrygging var nemlig forbudt her til lands frem til 1998 – særdeles fornøyelig.

Faksimile fra boken: Slik innledes historien om Lervig Aktiebryggeri.

Faksimile fra boken: Slik innledes historien om Lervig Aktiebryggeri.

Lervig Aktiebryggeri: Hvis ikke Ringnes hadde lagt ned Tou Bryggeri i 2003, hadde Lervig aldri sett dagens lys. Lervig startet som en protest mot denne nedleggelsen, og bryggeriet er fortellingen om lidenskap, lojalitet, stahet, fiaskoer, suksesser og om en amerikaner (Mike Murphy) som snur rogalendingenes forestilling om hva godt øl er på hodet. Dette er en av de mest fascinerende og bemerkelsesverdige bedriftshistoriene i Norge.

Kinn Bryggeri: I 2009 tok Espen Lothe, to ganger norgesmester i hjemmebrygging, permisjon fra jobben sin for å starte Kinn Bryggeri. Det han trodde skulle forbli et enkeltmannsforetak i årevis, er i dag en av Florøs største suksessbedrifter med mange ansatte. ”Alle håndverksbryggerier har som mål å brygge verdens beste øl,” sier Espen, og mener at Kinn ikke skal ha noe mindre attraktivt mål å strekke seg etter.

Ægir: Ekteparet Evan Lewis og Aud Melås gjorde suksess i forretningsverden i USA, da de plutselig bestemte seg for å flytte til Norge. De flyttet fra et hus på 275 kvadratmeter i California til et kott på seks kvadratmeter i Flåm. I dag driver de Flåmsbrygga og Ægir, og gjør stor suksess i den norske forretningsverden. Evan Lewis er en av de mest finslepne bryggerne i Norge.

Espen Lothe gikk fra hjemmebrygger til næringslivsleder i løpet av veldig kort tid. (Foto: Skjalg Ekeland)

Espen Lothe gikk fra hjemmebrygger til næringslivsleder i løpet av veldig kort tid. (Foto: Skjalg Ekeland)

7 Fjell Bryggeri: Gahr Smith-Gahrsen er en av de viktigste personene i forhold til ølbrygging i Norge. Gjennom sitt årelange engasjement på forumet til Norbrygg, har han lært opp veldig mange hjemmebryggere. I 2013 ble han ansatt som bryggerimester hos 7 Fjell Bryggeri i Bergen. I dette kapittelet møter vi også Austmann bryggeri, og vi tillater oss å se inn i krystallkulen for å se hva fremtiden vil bringe for norsk øl.

Gahrs kapitler: Gahr Smith-Gahrsen har skrevet åtte kapitler om brygging av ulike typer øl. Disse er særdeles innsiktsfulle. Jeg tør påstå at det aldri er blitt skrevet så godt om hjemmebrygging i Norge. Kapitlene gir leseren god tyggemotstand, men det er ikke sånn at man må være hjemmebrygger for å nyte godt av disse kapitlene. Gahr deler personlige erfaringer, sveiper innom ølhistorien, beskriver de ulike øltypene, og gir detaljerte oppskrifter på hele 45 øl. Øltypene han går gjennom er stout/ porter, surøl, lyst lagerøl, pale ales, belgisk øl, juleøl, alkoholsvake øl og old ale/ barley wine. Husk at en øltype inneholder mange forgreininger, sånn at i kapittelet om pale ales, får du lese om alt fra bitter, IPAer, APAer til double IPAer.

”Den norske ølrevolusjonen” er boken for tørste og informasjonstørste ølhunder!

Skål og god les!

Les også “Revolusjonen er i gang!. Sjekk ut og lik Facebook-siden til “Den norske ølrevolusjonen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *