Er dette Norges beste øl?

Folk liker lister. Folk liker kåringer. I boken “Norges 100 beste øl 2018” får de haugevis av begge deler.

Ambisiøst : Det gis ut mange bøker om øl for tiden. “Norges 100 beste øl” er et av de siste tilskuddene.

Tre erfarne ølhunder har smakt seg gjennom 269 norske øl, og kommet frem til de 100 beste. Man kan være enig eller uenig i valgene de har tatt, men boken gir uansett en god pekepinn på en del av ølene i kongeriket som er verdt å smake.

Overraskende: Det er trekløveret Colin Eick, Thomas Horne og Eivind Stoud Platou som står bak boken. Disse har tidligere hatt massiv suksess med boken “Ølbrygging fra hånd til munn” som kom ut i 2013, og har hatt fingrene borti mye som har med øl å gjøre. De har overlatt smakingen til Kjetil Jikiun,  Amund Polden Arnesen og Linda Merete Skogholt. Dette er mennesker med solid erfaring fra ølbransjen, og alle har rykte på seg for å ha velutviklede smaks- og luktesanser.

Samtlige av ølene er smakt blindt, og noen av resultatene er mer overraskende enn andre. Det er for eksempel artig å se at Kjetil Jikiun er den som er mest kritisk til ølet Dark Horizon 5 fra Nøgne Ø, ølet som var hans siste kreasjon før han forlot Grimstad-bryggeriet tidligere i år.

Utgangspunktet er ambisiøst, “et forsøk på å avdekke sannheten om det norske ølet”. Dette har de gjort ved, ifølge seg selv, “å lage den mest objektive og mest balanserte ølguiden, med den beste testmetoden”. Smak blir aldri objektivt, men den blir mer troverdig når man fjerner all støyen rundt. I denne sammenhengen er det viktig, helt avgjørende, men det betyr lite og ingenting når du er på puben og drikker øl med vennene dine. Boken fungerer uansett som en fin guide til hva du kan drikke på puben.

Lervig topper: At et av ølene fra Lervig klatrer helt til topps, er kanskje ikke rart. Stavanger-bryggeriet satser knallhardt, de er for tiden det hippeste bryggeriet vi har her på berget, og de er fortsatt lekne og eksperimentelle. Og så er de veldig gode.

Norges beste øl? Lervigs Black Acid er en blanding mellom en lambik og en imperial stout.

Tre av de fem beste ølene i Norge, er fra Lervig, og aller best er ølet Black Acid, et øl en av dommerne mener “er en genistrek av rang”. Godt i glasset snakket tidligere i år med Mike Murphy om ølet han har laget i samarbeid med det belgiske lambikbryggeriet Oud Beersel. Dette er absolutt et spennende øl, men om det er det beste norske ølet? Nja, nei, det vet jeg ikke. Jeg vet ikke en gang om jeg synes det er det beste ølet fra Lervig.

Dette er selvsagt en av de viktigste kvalitetene ved boken. Den danner utgangspunkt for diskusjon. Det er nok mange som vil fnyse over enkelte av ølene på listen, mens andre vil etterlyse personlige favoritter. Selv synes jeg det er rart at øl som Kinns Vestkyst eller Ægirs India Pale Ale glimrer med sine fravær.

Årsrapport for 2018: Det er også gledelig å se variasjonen i bryggerier på listen. Det er mange av dem. Lindheim og Cervisiam gjør det skarpt, men det gjør også Veholt og Voss Bryggeri. På ølnettsteder som Untappd og RateBeer dominerer Nøgne Ø og Lervig listene, men øl-Norge er veldig mye mer enn bare disse.

Boken er lettlest, fin underholdning, et slags NM i kommersielt øl. At de har valgt å ta med en gjeng norske ølpersonligheter som lister opp sine ti norske favoritter, er artig. Noen skjønnhetsfeil finnes, men de lukes sikkert vekk i neste runde. At man blander øltypen old ale inn i samme kategori som saison og gårdsøl, skjønner jeg ikke. Og er det egentlig lurt å la bryggere felle dom over andre bryggere?

Boken er klar og tydelig på at den handler om det norske ølet i 2018. Smakspanelet diskuterer tingenes tilstand per i dag, og ser inn i krystallkulen for hva man kan forvente seg fremover, og det er interessant lesestoff.

“Dette er første gang denne store øltesten lages,” skriver forfatterne i forordet, og sier vel med det at de allerede vurderer å lage oppfølgeren “Norges 100 beste øl 2019”.

Lenker: Hjemmesiden til Handverk Forlag, Facebook-siden til “Norges 100 beste øl”.

Hatland

2 Comments

    • Det er et godt spørsmål. Jeg sjekket vinmonopolet, og det er enkelte pol som fortsatt har denne inne. Men du må raska på. Ha en herlig jul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *