Her kommer vinteren

Vi er på vei inn i mørketiden. Det er tydelig når vi ser på polets nyheter for november og desember.

På trynet: Det er ikke måte på hva Ivar Aasen må gjennomgå. Nå har han fått seg en skikkelig en på trynet.

Hvis du ikke fikk stilt tørsten av Vinmonopolets slipp av 201 juleøl i forrige uke, er det mye å hente i årets siste slipp fredag 3. november. I basisutvalget er det gjort plass til seks nykommere, og alle er fra Norge. Austmann stiller med årets motedrikk, en NEIPA på 6,5% kalt Pine Shoot. Her kan man nok forvente både tropiske frukter og furu. Kinn Bryggeri kommer med en søt stout på 9% som de kaller Invalidstaut. Navnet skriver seg, ifølge etiketten, fra tidligere tider i England da slike øl “vart marknadsførte som styrkande drikke til ammande mødre og sjuke”.

Fredikstad-bryggeriet Nøisom har også stilt klokken tilbake til vintertid, og kommer med de nattsvarte stoutene Bringebær og Chili og Sjokoladestout.

Gledelige gjensyn: I bestillingsutvalget er det en røys med nye øl, og mange av dem er spennende. Haandbryggeriet er tilbake med sin Dark Force, en imperial stout på 9% som blant annet er brygget på hvete. Dette er en klassiker til glede for nyfrelste ølhunder! I og med at juleølbegrepet er like tøyelig som en klump plastilina, kan man gjerne sette øl fra dette slippet på julebordet. Hvorfor ikke prøve årets utgave av Kriek of Telemark fra Nøgne Ø til riskremen?

Danske Bøgedal Bryghus har holdt det gående en stund, og kommer med hele ni øl i dette slippet. Gårdsbryggeriet er et av de minste i Danmark, men de har vært tro mot sitt eget konsept hele veien. Her brygges det blant annet øl på historiske danske kornsorter, og de har ingen ønsker om å bli veldig store. “Det er viktig å slappe av i hengekøyen innimellom,” sier de. Prøv for eksempel Bøgedal Rug 570 eller Bøgedal Sour#2. Sistnevnte er en surøl med bjørnebær, and you know that can’t be bad.

May the force be with you: Haandbryggeriets klassiker Dark Force er igjen tilgjengelig på Vinmonopolet.

Hvis det sure gjør deg glad, kan du jo også forsøke Mama Kriek og Wayan Sour fra italienske Baladin eller Geuze Vandervelden 135 fra belgiske Oud Beersel.

Hipp, hippere, hipster: Svenske Omnipollo er hippere enn de fleste, og er representert med tre øl i dette slippet. En av dem, Noa Pecan Mud Cake Stout, er 11% sterk og smaker sjokoladekake med pekannøtter. Dette er Ikke min kopp med te, men passer godt for dem som liker å drikke kake. Vil du gå i en mer tradisjonell retning, kan du teste ut Kalvö Østersstout fra Eiker Ølfabrikk. Dette er en havrestout som blant annet er brygget med østers. Forvent kaffe, salt sjø, svart hav.

Jeg er begeistret for estiske Põhjala, og har null problemer med å anbefale deres baltiske porter Talveöö. Ellers er jeg spent på det korsikanske bryggeriet Brasserie Artisanale Lutina som delvis har spesialisert seg på øl av typen Bière de Garde. Det kan godt hende at Lutina Ambria på 6,5% eller Lutina Paglia d’Oru på 8% er det du skal ha i glasset til juletorsken eller risengrynsgrøten.

Det er mange andre godbiter i dette slippet, men dem kan du finne mer ut om hos Jan Egils Ølblogg eller på Vinmonopolets nettsider.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *