Juleølet er her!

I morgen slipper Vinmonopolet så mange øl at julen varer helt til påske.

Nøgne Øs God Jul er enkelt og greit et fordømt godt øl!

Til sammen 201 juleøl står oppført på listen til Vinmonopolet. Det er oppsiktsvekkende mange øl. Og spekteret er stort; fra lyse lagerøl til nattsvarte portere, fra det søte til det bitre til det sure. Selv om man har forsøkt seg tidligere, er juleølet tydeligvis ingen klart definert sjanger. Juleølet er en sekkebetegnelse på størrelse med den nissen bærer over skulderen, og i den er det plass til det meste, både biler og biljardbord, mjød og kvadrupler.

Same procedure as last year: La oss begynne med noen skummende klassikere. Nøgne Øs God Jul  er for undertegnede et av de beste norske ølene noensinne. Ølet passer godt til både julenøtter og sigarer, og er du av den tålmodige sorten så er dette ølet velegnet for lagring. Etter cirka to år i en mørk og kald kjellerbod smaker ølet enda bedre. Og det er godt gjort.

Haandbryggeriet slipper løs Nissefar og Nissemor igjen. Sistnevnte får man også i en fatlagret versjon. Det samme gjør man med Bestefar. Haandbryggeriet kommer også med et nytt øl av året: Julestout er en rakkerunge av en stout med honning på 12% som har godgjort seg på fat i noen måneder.

Ringnes sin Julebokk er også en moderne juleklassiker. Ølet omtales ofte som det beste Ringnes noensinne har laget, og det er godt mulig at det er veldig riktig.

Gjengangere fra tidligere julefeiringer finnes det massevis av. Tomasmesse og Solsnu fra Kinn er gode eksempler på bryggekunsten man holder på med i Florø, mens Berentsens Julefnugg alltid er en glede å nippe til. Ta med deg et par av de tradisjonelle juleølene fra de store bryggeriene når du først er i gang. Aass Juleøl Premium eller Hansa Juleøl er begge på 6,5%, og begge to er gode bevis på at industribryggeriene ikke bare sysler på med lyse lagerøl.

Nykommerne: Det blir ikke jul uten overraskelser under treet. Og det er mange nykommere fra de norske bryggeriene også i år. Little Brother fra Oslo kommer med juleølet Hvor er nisselua mi? Navnet i seg selv garanterer for den gode stemningen på juleaften! Bådin fra Bodø kommer med en belgisk dobbel kalt Ladegode Juleøl på 7%. Ego Brygghus kommer med ølet med det poetiske navnet Snøfall og Lervig med IPA-en Christmas Shake på 5,9%, mens Nøgne Ø smeller til med Gjertruds Vintervarmer, en doppelbock på 9%.

Skål: Julenissen gleder seg til jul!

Øl fra mindre bryggerier som sjeldent kommer i fokus, er også en spennende øvelse. Hva med Musemor, en old ale på 6,7%, fra Inderøy Gårdsbryggeri? Eller Jolabrygg fra Voss Bryggeri? Wettre Bryggeri stiller alkoholsterkt med en barley wine på 10%, og Julekula Juleøl kan sikkert med fordel deles etter at gavene er delt ut.

Mjøderiets Julemjød på 12% er sikkert også artig å prøve. Ifølge etiketten er dette deres take på julegløggen. Her får du honning, alkohol og julekrydder.

Det beste fra utlandet: Jul feires det i mange andre land også. Estiske Põhjala er et godt og interessant bryggeri. Deres sterke porter, Jõuluöö på 8%, vil jeg tro er et ganske sikkert valg. Øl fra belgiske bryggerier som St-Feullien, Brasserie d’Achouffe og La Rulles kan du alle trygt legge i handlekurven. Selv er jeg svak for Gouden Carolus Noël fra belgiske Het Anker, en massiv mørk belgier på 10,5%.

Også våre venner i Danmark og Sverige leverer varene i julen. Prøv for eksempel en Snowball Saison fra To øl eller Snöfall Pepperkakig Brown Ale fra Charlis Brygghus.

Vil du ha et ordentlig godt tips, hanker du med deg Noel de Calabaza fra amerikanske Jolly Pumkin Artisan Ales. Her får du rom, nøtter, rosiner, plommer… Ølet koster 207 kroner for 75 centiliter, men hei! Det er jul bare en gang i året, og dette er årets julegave til deg selv.

Det er så mye å velge i årets juleølslipp – jeg har bare nevnt en liten del. Sjekk listene hos Vinmonopolet eller hos Jan Egils Ølblogg.

Hatland

2 Comments

  1. Hyggelig å se det store utvalget av juleøl, men så gjenstår å se om noen er glutenfrie……?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *