Mjøderistene kommer!

Slippet på Vinmopolets spesialbutikker i oktober er spennende, men beskjedent.

33 øl og tre mjød lanseres under Vinmonopolets årlige høstslipp på spesialpolene førstkommende fredag. Noen høydepunkter er det, og tre av dem er norske.

Nydelig trekløver: Mjøderiet viser store deler av spekteret sitt under spesialslippet 29. september.

Mjøderiets inntogsmarsj: Mjøderiet fra Bergen opplever en aldri så liten hype for tiden. Med redaksjonelle saker fra både Bergens Tidende og Dagens Næringsliv, interesse fra både inn- og utland, er det ting som tyder på at Mjøderiet er kommet for å bli. Fra og med fredag er tre av produktene deres – Husets mjød, Pasjonfruktmjød og Black Cherry Passion – tilgjengelige på åtte av landets spesialpol.

“Det er veldig stort for oss,” forteller Stian Krog, Mjøderiets styreleder. “Å være på polet klinger bra, og er et kvalitetsstempel hos nordmenn. Når vi nevner at vi snart kommer på polet, er det mange som lyser opp.”

Mjøderiet har i løpet av det knappe året de har eksistert høstet mange godord. Et par innkjøringsproblemer, jo visst, men i det store og hele har de levert varene. De har lekt og eksperimentert med den alkoholholdige honningdrikken, og de tre mjødene som kommer på polet viser deler av spekteret Mjøderiet opererer innenfor. Forvent sødme, fruktighet, bær og kompleksitet.

“Det er stor stas å få denne bekreftelsen fra Vinmonopolet, selv om det sikkert betyr enda mer arbeid på oss. Vi skal uansett brette opp ermene og produsere alt vi klarer.”

Svart syre: Ølene som slippes er, med et unntak, utenlandske. Stilmessig er variasjonen stor; fra det sure til det søte, fra det lyse til det mørke, fra det maltfokuserte til det humledrevne. Her får du blant annet tak i røykøl, portere, surøl, barley wines og IPA-er.

Enestående: Black Acid, en Imperial Lambic Stout fra Lervig og Oud Beersel.

Samarbeidsølet Black Acid fra Lervig og belgiske Oud Beersel er endelig tilgjengelig i Norge. Dette er en blend mellom en stout og en lambic som er lagret på akevittfat. Godt i glasset møtte Mike Murphy, Lervigs bryggerimester, under Toer de Geuze i Belgia i mai da ølet ble lansert. Han fortalte stolt at dette sannsynligvis er første gang i verden at en stout blendes med en lambic. Black Acid er vel verdt å prøve.

Det er også ølene til italienske Loverbeer. Saison de L’Ouvrier og Saison de L’Ouvrier Griotta er henholdsvis en saison og et surøl. En annen italiener, L’Equilibrista fra Birra del Borgo, er nok også artig å forsøke. Dette er en hybrid mellom øl og vin. Vørter fra vin og øl er blendet og utgjæret med både vin- og champagnegjær. Ølet er 10,9% sterkt, og flørter med oransjevinsjangeren.

Ikke for sarte sjeler: Er du i det eksperimentelle hørnet, kan Rauch Royal fra tyske Gänstaller Bräu anbefales. Ifølge bryggeriet er dette en blanding mellom en imperial IPA og et røykøl. Jeg har ikke smakt dette ølet, men vil tro at smaksbildet domineres av røyk og bacon. Ikke for sarte sjeler, med andre ord.

Det er opplagt øl som kan oppleves som sære for mange i dette slippet, men Vinmonopolet henvender seg i første rekke til den kategorien av kunder de kaller “eksperter”. Det finnes allikevel øl som burde falle i smak hos andre også. Hercules Double IPA på hele 10% fra amerikanske Great Divide burde kurere humleabstinensen hos de fleste, og Beastly Biscuit, en barley wine på 9,5%, fra danske To Øl høres ut som et godt øl å skylle ned blåmuggosten med.

Old Freddy Walker, en old ale på 7,3%, fra britiske Moor Beer er like klassisk britisk som fish & chips. Denne er det bare å glede seg til.

Det finnes selvsagt mer, men de kan du selv sjekke ut på listene hos Vinmopolet.

 

Hatland

2 Comments

  1. Er dette virkelig det årlige spesialslippet? Det skulle være den 20. oktober i følge noe jeg leste i Vinbladet tidligere i år.
    Litt stusselig i forhold til hva vi er vant til å så fall.

    • Hvis jeg ikke husker feil, opplyste Vinmonopolet tidligere at dette slippet ble mindre enn tidligere år. Argumentet var at de heller ville komme med flere “spesielle” øl i de vanlige nyhetslippene. Jeg er enig i at dette slippet er stusselig i forhold til tidligere høstslipp på spesialpolene. Jeg har ikke fått med meg at det er noe slipp 20. oktober, men vet at juleølet kommer på polet 29. oktober.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *