Herlig bråk!

Verbale finter, slagferdige replikker, overraskende kombinasjoner… Bryggeribråk har fått to verdige finalister.

Avkledd: Casper Lynge Giskov og Thomas Christian Strøm tok Bryggeribråk på alvor, og lekeslåss foran publikum. Casper fra Ugly Duck vant slåsskampen, mens Thomas fra Bådin vant semifinalen i Bryggeribråk.

Bryggeribråk er allerede blitt en institusjon i øl-Norge, og på mandag var Godt i glasset vitne til den prestisjefylte kampen mellom Bodø-bryggeriet Bådin og danske Ugly Duck Brewing på Håndverkerstuene i Oslo. Bodøværingene dro til slutt seieren i land, og ble med det finalist for andre året på rad.

Slaget er av den uhøytidelige sorten, men Casper Lynge Giskov fra Ugly Duck innrømmet at nederlaget svir.

“Vi stilte for å vinne, og det er surt å bli utslått i semifinalen. Bryggeribråk er et utrolig artig møte med nysgjerrige publikummere og andre bryggerier. Jeg hadde allerede begynt å forberede meg til finalen.”

Ufarlig: For en stund siden fikk Godt i glasset en hyggelig henvendelse. Om jeg kunne tenke meg å lage menyen til de to semifinalene i Bryggeribråk? Selvfølgelig ville jeg det. Jeg fikk med meg kokken Rolv Bergesen fra Vestkast. Vi utvikler artikkelserien Månedens øl sammen, en artikkelserie som fokuserer på øl alene og øl sammen med mat. Vi var enige om at vi skulle gi bryggeriene en skikkelig utfordring, og det klarte vi.

Kampleder: Hans Tryggvason pisker opp stemningen under Bryggeribråk.

Bryggeribråk er hjertebarnet til Hans Tryggvason. Den tidligere daglige lederen av Håndverkerstuene i Oslo er ute på et oppdrag, et oppdrag som handler om smaker.

“I løpet av de fire årene vi har arrangert Bryggeribråk, håper jeg jo at vi har klart å få folk til å se at mat og øl i kombinasjon er en vinner. Det er opplest og vedtatt at man skal velge rødvin eller en riesling til mat, og folk velger stort sett det trygge. Jeg ønsker å vise at dette ikke er så farlig. Det er bare å prøve seg frem, leke, feile, treffe,” sier han. “Min kone var i utgangspunktet ikke begeistret for tanken på øl og mat i kombinasjon, men etter at jeg tok henne med på Bryggeribråk en gang ombestemte hun seg. Da vi kom hjem, var hun engasjert og irritert. Hun mente at feil bryggeri hadde vunnet.”

Utsolgt: Thomas Christian Strøm fra Bådin hyller konseptet, og mener at det er med på å åpne øynene til publikum om hva øl også kan være. Det åpner også øynene til bryggeriene. Å sette drikke til mat er ikke bare enkelt. Det er kjemi, det handler om å få ulike smaker til å spille på lag og utfordre hverandre.

“At Bådin kommer til finalen for andre året på rad er helt utrolig, men det forteller vel at vi brygger øl som går godt sammen med mat,” sier han.

Helnorsk finale: 9. oktober avgjøres det om Nøgne Ø eller Bådin vinner årets utgave av Bryggeribråk.

I finalen 9. oktober, som for lengst er utsolgt, er det duket for kamp mellom Bådin og Nøgne Ø. Bryggeribråk er blitt en slager, et konsept som rett og slett funker. Det er underholdende og lærerikt. Og det skjerper sansene.

Til neste år er det femårsjubileum, og Hans Tryggvason tygger for tiden på hvordan han skal videreutvikle konseptet. Det fungerer allerede utmerket, men han synes at det er verdt å gjøre noe spesielt i jubileumsåret.

“Vi snakker om å invitere de bryggeriene som tidligere har vært i finalene, og kanskje skal vi arrangere enkelte av kampene i andre byer? Vi får se,” sier han.

God mat, godt drikke: Menyen besto av ceviche av laks, andebryst med appelsinsaus og flamsk rød-marinerte plommer med brunostkrem. Nydelig mat og gode øl. Ingen av kombinasjonene var innertiere, men det var heller ingen stygge bom.

“Vi ser at bryggeriene tar dette mer og mer på alvor. Vi har hatt noen helt fantastiske treff innimellom, men tidligere har vi også sett at enkelte bryggerier har bommet totalt. Det skjer ikke lenger. Folk er mer bevisste, bryggeriene er mer bevisste,” sier Hans. “Mat og drikke i kombinasjon skal være gøy, og det virker som om flere og flere oppdager akkurat det.”

Lenker: Hjemmesiden til Bryggeribråk, Facebook-siden til Bryggeribråk, Facebook-siden til Bådin, Facebook-siden til Ugly Duck.

 

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *