Norsk ølbar i Berlin

“Vi hadde karsk på menyen, men den var det ingen som bestilte,” forteller Jogilè Dambrauskaitè.

Der pilen peker: Kaschk spesialiserer seg på nordisk håndverksøl.

Ved en tilfeldighet går vi forbi en bar i bydelen Mitte i Berlin. Et skilt peker mot inngangsdøren. Nordic Craft Beer.

Vi går inn.

På veggen bak bardisken henger en krittavle der øl fra Ægir og Kinn Bryggeri er pent og sirlig oppført.

Jeg er sant å si ikke i Tyskland for å drikke norsk øl, men det er umulig å ikke bli nysgjerrig. Hva er opplegget, liksom?

“Kaschk er faktisk en norsk bar,” sier Jogilè Dambrauskaitè, daglig leder for baren. “Vi har norske eiere, og målet er å servere godt øl fra Norge og Norden.”

Overflødighetshorn: Hm… Men mener ikke tyskerne at de selv brygger det beste ølet i verden? Er det plass til en slik bar i verdensbyen?

“Tyskerne er veldig konservative når det gjelder øl. De ser ikke vitsen i å drikke dyrt håndverksøl, når de får tysk i øl i butikkene for en tiendedel av prisen. Men Berlin er en internasjonal by, og brorparten av dem som kommer hit er utenlandske, både turister og fastboende”

Glad i norsk øl: Jogilè Dambrauskaitè er daglig leder for Kaschk i Berlin som serverer norsk håndverksøl.

Kaschk har holdt det gående i tre år, og var en av de første barene som fokuserte på håndverksøl i Berlin. I og med at eierne er norske, har de valgt en nisje som absolutt kan fungere. Berlin er et overflødighetshorn av puber og restauranter; indiske, tyrkiske, koreanske, japanske, amerikanske, vietnamesiske, greske, irske… Folkene bak Kaschk driver også Kulturhuset i Oslo, og har planer om å starte opp et lignende sted i London.

Flaskemenyen inneholder øl fra flere norske bryggerier, men baren tilbyr også akevitt fra Norge.

“Vi hadde også en drink på menyen som besto av kaffe og sprit, men den var det ingen som bestilte,” forteller Jogilè.

Karsk?

“Ja. Vi har kalt baren opp etter den drinken,” sier Jogilè og ler.

Du verden! En bar i Berlin kalt opp etter trøndernes nasjonaldrikk? Nå kler for så vidt både trøndere og hipstere skinnvester, snørr og barter, så logikken er kanskje ikke helt ute på sykkeltur?

Eksotisk: Midt i Berlin finner du oppskriften på karsk.

Riktig adresse: Forrige gang jeg besøkte Berlin, i 2014, var det vanskelig å finne håndverksøl. Nå er det lettere. I rimelig gåavstand fra Kashk finner du barene til Mikkeller og Brewdog. Også andre plasser i nærheten har fokus på det gode ølet. De norske eierne brukte lang tid på å finne en velegnet plass for baren. Baren ligger i nærheten av Alexanderplatz, i Linienstrasse 40 i Mitte. Mitte betyr enkelt og greit Sentrum, og stedet er et mylder av turister, butikker, kneiper og puber.

“Det er mange som kaller baren vår for The Craft Beer Corner. Vi var først ute, og flere steder har etablert seg i området rundt oss. Håndverksøl er trendy, men ikke spesielt stort i Tyskland ennå. Vi regner uansett med at dette bare er begynnelsen.”

Små bryggerier har også begynt å gjøre seg gjeldende i storbyen, og mange av dem introduseres for første gang til øltørste hunder via tappekranene til Kaschk. Bryggerier som BRLO og Schneeeule bør sjekkes ut, mens Fuerst Wiacek leverer øl i verdensklasse. Kaschk har ofte tap takeovers med bryggerier fra både Norge, Danmark og Tyskland.

Idet vi forlater baren, snur jeg meg og oppdager plutselig et bilde på innsiden av vinduet som vender ut mot gaten.

Jeg smiler.

For der, midt i Berlin, henger oppskriften på karsk. Og når jeg tenker på det, innser jeg at karsk er eksotisk, mer eksotisk enn sushi, falafel og bulgur til sammen, ja, kanskje et av de mest eksotiske innslagene i Berlin…

Lenker: Facebook-siden til Kaschk, Hjemmesiden til Kaschk

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *