Månedens øl, september 2017: Duvel Tripel Hop Citra

Djevelens storebror.

For mange bryggerier er det gått sport i det å stadig lansere nye øl. Problemet er bare at overraskelsesmomentet forsvinner, nyhetene blir rutine.

Godt i tulipanglasset: Duvel er en estetisk nytelse.

Duvel Mortgaat har gjort det annerledes.

The devil in disguise: Like etter første verdenskrig, i 1918, lanserte de Victory Ale, et gyllent øl som raskt ble en slager i Belgia. Ifølge legenden var det en skomaker som sørget for at ølet ble omdøpt noen år seinere. Han luktet på ølet, og utbrøt: “Dette er en skikkelig djevel!”

Duvel er det flamske ordet for djevel, og ironien er åpenbar: Belgia er kanskje mest kjent for sine klosterøl, Duvel er motvekten, djevelens drikk.

Som mange andre belgiske øl er Duvel farlig lettdrikkelig. Det er tørt, det er godt og det skjuler de 8,5 alkoholprosentene på forbilledlig vis. I glasset ser det til forveksling likt ut et pilsnerøl, men det er ikke rart. Ølet er brygget med pilsnermalt og sukker, humlene som benyttes er Saaz og Styrian Golding. Enkelt, men komplekst. Og selvfølgelig er det gjæren som spiller hovedrollen og gjør Duvel uforlignelig.

Albert Mortgaat var mannen som oppfant Duvel. Målet var å brygge noe unikt, og det klarte han. Han dro til de britiske øyene for å finne ingrediensene som ville få ølet til å stikke seg ut på det belgiske markedet. Han kom blant annet hjem med en gjær fra Skottland. Denne gjæren er i dag mulig å få tak i kommersielt, og går under navnene (sic) Belgian Strong Ale og Belgian Golden Ale. Avtrykket fra gjæren – fruktighet, fenoler, peppertoner – er særdeles viktig i Duvel.

På belgiske hender: Tradisjonsrike De Koninck fra Antwerpen i Belgia startet opp i 1833, og ble solgt til Duvel-Mortgaat i 2010.

Seks øl, en vinner: Duvel Mortgaat ventet i over førti år før de gjorde noe nytt. På 1960-tallet kom Duvel Groen, et øl bryggeriet omtalte som lillebroren til Duvel. Ølet var like lettdrikkelig, men mildere og mindre komplekst. Det ble raskt en bestselger i Belgia.

Med årene er Duvel Mortgaat blitt et stort bryggerikonsern. De har kjøpt opp en rekke bryggerier – blant andre La Chouffe, de Koninck, Boulevard Brewing og Liefmans – men moderbryggeriet satser utelukkende på Duvel.

I 2007 – 89 år etter at Duvel først kom på markedet – kom de med en tredje nyhet. Bryggeriet hadde fått med seg den pågående humletrenden i ølverden, og gjorde en aldri så liten genistrek. De økte alkoholprosenten og tilførte en tredje humletype i ølet. Duvel Tripel Hop er egentlig ikke bare et øl, men seks. Siden 2007 har de kommet med seks utgaver med ulike humletyper (Amarillo, Sorachi Ace, Mosaic, Citra, Equinox og HBC 291), og i 2016 stemte over 5000 øldrikkere frem Duvel Tripel Hop Citra som best av disse.

The number is X-114: De ulike humletypene er litt som stjernene på himmelen. Det finnes enormt mange av dem, og de fleste har ikke navn, men nummer. Citra gikk lenge under navnet X-114, og den første utgaven kom i 1990 som et resultat av en krysning mellom to humletyper (blant annet Hallertau Mittlefrüh). Det ligger mye eksperimentering og forskning bak de beste humletypene, og flere bryggerier, deriblant Miller Brewing Company og Sierra Nevada, støttet dette prosjektet økonomisk.

Duvel Tripel Hop Citra er en nytelse både på svaberg og andre steder.

I 2008 lanserte det amerikanske bryggeriet Widmer Brothers ølet X-114, og på etiketten sto det: “114 refers to an experimental hop that has yet to hit the market.”  X-114 var en IPA, og ølet hentet blant annet hjem en gullmedalje fra World Beer Cup i 2008. Sierra Nevada kom året etter med sin Torpedo Extra IPA, et øl som er tørrhumlet med Citra, og resten er historie.

Det foregår en kontinuerlig utvikling av nye humletyper i verden, men de fleste av dem fungerer ikke. Citra ble plukket ut på grunn av den makeløse aromaen, og det er først og fremst lukten som dyrkes i Duvel Tripel Citra Hop.

Belgisk finesse: Duvel Tripel Hop Citra er en humlebombe på belgisk maner. Lukten av humle er absolutt det første som treffer nesen; sitrus, lime, en fin fruktighet, milde toner av gjærbakst. I motsetning til mange humledrevne øl, er Duvel Tripel Hop Citra mer dempet og diskré i fremtoningen. Dette er belgisk finesse.

Ølet er pilsgult i glasset, skumtoppen er hvit og massiv. Kullsyrenivået er heftig – slik det ofte er i belgiske øl – og prikker i munnen. I smaken er det også sitrus og lime, et subtilt hint av mynte, en lett syrlighet, men det er også en overraskende dose appelsin som kommer snikende. Alkoholen, som er på heftige 9,5%, merker du, men ikke i smaksbildet. Belgierne er verdensmestre i å skjule alkoholen.

Avslutningen er tørr med en fin bitterhet som får meg til å tenke på grapefrukt.

Duvel Tripel Hop Citra er enkelt og greit et praktøl.

Lenke: Hjemmesiden til Duvel

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *