Indisk høst på polet

Høsten er sparket i gang på Vinmonopolet, og den er lys.

Er du glad i øl med distinkt humlesmak og aroma, er det mye godt å finne i hyllene på polet for tiden. Forrige fredag ble over 20 IPA-er sluppet under Vinmonopolets høstslipp. Sant å si er slippet så dominert av øl i den lyse enden av fargeskalaen, at man skulle tro at det går mot lysere tider.

Vinmonopolet

Vinmonopolet varter opp med en variert høstmeny.

Kortreiste øl fra India: La oss slå et slag for den norske IPA-en! Ofte er det nemlig sånn at humleøl som har vært på lange reiser ikke holder det de lover. Humlepreget har gjerne tapt seg, og da fremstår IPA-en som noe annet enn det den egentlig var ment å være. Humleøl bør være rimelig ferske, og kortreiste øl har på den måten en fordel.

Norske bryggerier er i det store og hele gode på IPA-er, og i nyhetsslippet til Vinmonopolet kan du trygt legge flere av de norske bidragene i handlekurven. Både 7 Fjell fra Bergen og Kinn fra Florø kommer med doble IPA-er, henholdsvis Rett i nebbet på 8% og Hoggorm på 10%.

Sjekk også ut Hopbliminal Messages New England IPA fra Amundsen, Hybridize fra Ego Brygghus, AUD fra Ægir eller noen av de andre norske bidragene.

Øl til skalldyrfesten: Det er også et dugelig utvalg med hveteøl denne gangen. Slike øl passer ofte godt til sjømat. Ta med deg Hveteøl fra Nøisom eller Besserweisser fra svenske Stockholm Brewing, og krepselaget blir garantert en suksess. Du kan sikkert ta med et par saisons i samme slengen.

Prøv for eksempel hveteøl til blåskjellene. Det pleier å være en sikker kombinasjon.

Citrus Pepper Saison fra fra Qvart eller Farmer’s Reserve Raspberry Brett Farmhouse fra Lindheim høres begge ut som sikre kort.

Det er ellers morsomt å se at norske bryggerier har kastet øynene sine på norsk tradisjonsgjær, en utvikling som applauderes velvillig fra Godt i glasset. Å bruke kveik i øl er i ferd med å bli trendy. Det er noen ildsjeler i Norge som virkelig har gjort jobben sin, og denne jobben begynner virkelig å bære frukter. Kinn kommer med et øl de bare kaller Kveik, Voss Bryggeri med Kveika Rugøl og Nøgne Ø med XXX Norwegian Farmhouse Tripel. Dette er tre vidt forskjellige øl, men disse skal du teste ut!

Svart og sur høst: Et høstslipp uten alkoholsterke og mørke øl ville virket meningsløst. Høsten er innledningen på mørketiden for øl. Fyr i peisen, dommedagsregn mot ruten, svart øl i glasset.

S’morebidly Obese Imperial Pastry Stout fra Cervisiam ble nylig utropt til det nest beste ølet under Bergen Ølfestival, og er vel verdt å forsøke. Haken & Ogen Bourbon Barrel Aged fra nederlandske de Molen eller Russian Imperial Stout fra svenske Poppels er begge mørke og alkoholvarme nok til å varme opp høstkalde skrotter.

Prøv også samarbeidsbrygget Smalahove Stout fra Voss Bryggeri og islandske Borg Brugghús. Dette ølet er faktisk brygget med Smalahove som en av ingrediensene, og særere får du det neppe. Bæ.

Som alltid er flere glemt enn nevnt. Listene finner du på hjemmesidene til Vinmopolet eller hos Jan Egils ølblogg.

Hatland

5 Comments

    • Herregud, for en tabbe! Jeg sjekket Vinmonopolets nettsider, og har blingset fullstendig… Ikke rart at høsten er lys. Vinmonopolet har faktisk ikke lagt ut listene ennå, og jeg har lagt mye ekstraarbeid i ingenting. Takk for at du gir beskjed. Følger du linken til Jan Egils Ølblogg (nederst i saken), finner du en oversikt over godsakene som slippes i september.

    • Hei igjen! Denne saken er nå oppdatert så det holder… Nå skal det meste være riktig.

    • Beklager. Jeg som har bommet fullstendig. Sjekk svaret jeg har gitt til Martin over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *