Feirer folkölet

I morgen går tidenes første folkölfestival av stabelen i Sverige. Den arrangeres på en strutsefarm.

Folkets øl: Sahlin Brygghus har tre folköl i sortimentet sitt, deriblant en velsmakende pils.

I Sverige er 3,5 prosent øvre grense på øl som kan selges i butikk, og denne grensen tvinger bryggeriene til å tenke nytt, til å bryte grenser. Det er ingen enkel oppgave å brygge godt øl med en så lav alkoholprosent, men småskalabryggeriene har tatt utfordringen på strak arm.

“Vi ser et enormt oppsving for folkölet i matbutikkene. I dag er faktisk enkelte butikker mer velassorterte enn Systembolaget var for 10-15 år siden,” forteller Erik Sahlin.

Tar opp arven: Han driver Sahlins Brygghus som ligger i Borlänge i Dalarna i Sverige. Borlänge er en by som vokste frem langs jernbanesporet på 1870-tallet, og byen har i løpet av sin relativt korte historie huset overraskende mange bryggerier. I boken “Borlänges 25 bryggerier”, skrevet av Bo Hansson, fortelles historien om byen og bryggeriene, en historie som ender med at det siste bryggeriet stenger dørene i 1973.

Erik Sahlin og brygghuset hans tok opp igjen denne arven i 2015, og de første ølene som ble skipet ut av bryggeriet var folköl.

Vet hva han snakker om: Ronny Karlsson fra Beernews i Sverige er en kunnskapsrik og engasjert ølhund.

“Vi feirer folkölet! Dette blir faktisk verdens første og største i sitt slag. Festivalen arrangeres på gården der bryggeriet ligger, og på denne gården driver også mine foreldre en strutsefarm,” sier Sahlin.

Situasjonen i Sverige når det kommer til salg av alkohol er ikke veldig ulik den i Norge. Systembolaget og Vinmonopolet er begge rester etter forbudstiden, og i begge landene har man altså en øvre grense for salg av alkolholdige varer i butikk. I Sverige popper også småskalabryggeriene opp i stor fart, og de har naturligvis kastet øynene sine på folkölet.

“Interessen blant småbryggeriene har økt voldsomt de siste årene,” forteller Ronny Karlsson, mannen bak nettstedet Beernews. “Flere matbutikker har et stort utvalg, og for bryggeriene er dette et utstillingsvindu mot kundene.”

Trendy: Tidligere var folkölet stort sett nedbryggede utgaver av de store bryggerienes lagerøl. Utvannede pilsvarianter fra Carlsberg, Heineken og fandens oldemor regjerte i hyllene, men det har heldigvis endret seg.

Lavalkohol: Festival som setter den gode smaken i sentrum.

“Fortsatt assosierer mange forbrukere folköl med billige lagerøl, men det brygges mange gode folköl i Sverige,” sier Karlsson. “Blant ølinteresserte er folkölet ganske hipt. Først og fremst er det session IPA-er og syrlige berliner weisser som fungerer best, og Dugges og Omnipollo er to bryggerier som har laget virkelig gode folköl.”

Egne puber og butikker med folköl har dukket opp de siste årene, og det er ikke uvanlig å finne matbutikker med hundrevis av folköl i hyllene.

“De fleste mikrobryggeriene har i dag folköl i sortimentet sitt, delvis på grunn av at svenske bryggerier får selge folkölet direkte fra bryggeriet, og delvis fordi det er et stort marked for denne typen øl i matbutikkene,” sier Erik Sahlin. “Trenden med alkoholsvake øl er stor både i europa og sverige. Nå ønsker man å drikke for at det er godt, og ikke for å drikke seg sanseløs slik man gjorde for ikke så lenge siden. Det hjelper selvsagt også at svenske mikrobryggerier er blitt meget dyktige til å brygge folköl.”

På festivalen til Sahlin kommer det fire bryggerier, men det vil i tillegg bli servert folköl fra en rekke andre bryggerier.

Lenker: Hjemmesiden til Sahlins Brygghus, Facebook-siden til Sahlins Brygghus 

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *