Bergenske bøllefrø brygger BØLL

To bergensbryggerier klinker hodene sammen og brygger festivalølet til Bergen Ølfestival.

Med ryggen til: Meldingen fra Ekangersmugets Arve Solli er vanskelig å misforstå.

Det er ikke lenge siden det kun fantes et bryggeri i Bergen, men dette har endret seg radikalt de siste årene. Bryggerier og puber med fokus på håndverksøl har poppet frem som popcorn, publikum har gått fra å være en gjeng hipstere med pistrete barter til å bli en masse det er vanskelig å skue på hårene. Interessen er mildt sagt eksplosiv og overveldende.

Bergen Ølfestival er et godt bilde på tingenes tilstand. Da festivalen gikk av stabelen for første gang i 2012, var målet å lage en liten, men god festival.

God?
Jo visst!
Men liten?
Langt i fra.

Konsentrert: Gareth James Stewart fra Bergenhus Bryggeri overlater ingenting til tilfeldighetene.

Allerede første året var 20 000 mennesker innenfor portene. Festivalledelsen ble tatt fullstendig på sengen, men de gjennomførte med bravur. Bergen Ølfestival ble den største i sitt slag i Norge på første forsøk, og det har de vært siden.

Bøllefrø: Som ansvarlig for å skape blest om årets Bergen Ølfestival, er jeg så privilegert at jeg får være med på en del gøy i forkant. Forrige mandag ble årets festivaløl brygget. Det er det femte i rekken som får navnet BØLL, og i år er det Bergenhus Bryggeri og Ekangersmuget som har fått oppdraget.

“Vi har et kriterium, og det er at ølet skal brygges av nye bryggerier fra Hordaland,” sier Charlotte Reksten Daae, lederen for festivalen. “Verken Ekangersmuget eller Bergenhus har laget BØLL før, og de mente at det var en god idé at de gjorde dette sammen.”

Et slikt samarbeid er, så vidt meg bekjent, det andre noensinne mellom to bergensbryggerier. Også det første – et velhumlet lagerøl kalt Shipping up to Nordnes – ble gjort av Ekangersmuget og Bergenhus Bryggeri. De to bryggeriene, som er blant de yngste og minste i Norge,  fortjener begge å bli kalt bøllefrø. (Bøllefrø er betegnelsen på barn som forsøker å yppe seg mot de voksne.)

God stemning: Gareth James Stewart, Arve Solli og Charlotte Reksten Daae lar seg ikke affisere av en klassisk bergensk regnskyll.

Bryggingen foregår på Bergenhus Bryggeri, en bryggeripub som ligger i restauranthuset Zachariabryggen i bunnen av Vågen i Bergen sentrum. Ølet de brygger er stilmessig i slekt med en California Common, ølstilen som sparket i gang håndverksølrevolusjonen i USA tidlig på 1970-tallet.

“Vi bruker rug og mye humle, så det er kanskje mer riktig å si at dette er en moderne tolkning av stilen,” sier Arve Solli.

Lange køer: Samarbeid er det som kjent mye av i håndverksølverden, og det merkes på stemningen. Oppskriften gjennomgås i plenum, smilene og latteren sitter løst.

En av tankene bak BØLL er at det skal gjøre publikum på festivalen oppmerksomme på de nye lokale bryggeriene. Tidligere har Voss Bryggeri, 7 Fjell, Lysefjorden og Northern brygget BØLL, og interessen for festivalens eget øl har ført til økt køer foran tappetårnene til de respektive bryggeriene.

Ølet som lander på 4,7% vil i utgangspunktet kun være tilgjengelig på festivalen på Bergenhus Festning 1. og 2. september, men det som eventuelt blir til overs vil være mulig å få tak i på utvalgte puber og ølbutikker etter festivalen.

Lenker: Billetter til Bergen ØlfestivalFacebook-siden til Bergen Ølfestival, Facebook-siden til Bergenhus Bryggeri, hjemmesiden til Bergenhus Bryggeri, Facebook-siden til Ekangersmuget.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *