Sommer på polet

Sommeren er årstiden for lettdrikkelige og lyse øl, og de får du i rikelig monn i sommerslippet til Vinmonopolet fredag 7. juli.

Sogn og Fjordane invaderer landet med hveteøl. Kinn kommer med Kvitskum tysk kveiteøl, Balder med Weissbier og Ægir med Kveite Witbier. Hveteølet som er tåkete som alvedansen over fjellvann om sommernettene, passer godt som tørsteslukker eller som følge til mange av sommerens lette matretter.

Lucky Jack kommer i en ekstra hard versjon i nyhetsslippet denne gang.

Mange av ølene i Vinmopolets nyhetsslipp for juli og august bærer preg av at det er sommer. Det er mange pale ales, India pale ales, saisons, hveteøl og lyse lagerøl. Det er fint, og kler årstiden godt.

Gammel nok til å brygge øl: For tiden dukker det så mange nye norske bryggerier opp, at det er vanskelig å holde følge. Graff Brygghus fra Tromsø har holdt på et par år, og er spennende å følge. Bryggerimesteren Marius Graff gjorde seg bemerket i altfor ung alder, da han gikk hen og vant en konkurranse for hjemmebryggere som 17-åring. Nyheten gikk landet rundt, og spørsmålet var om han i det hele tatt hadde lov til å brygge øl. Hovedpersonen selv sa at han ikke hadde lov til å drikke ølet, men at det ikke sto noe i lovverket om at han ikke hadde lov til å brygge det. Nå er han uansett gammel nok, og i dette slippet kan du få tak i Dead Cat Double IPA og Reformator Dobbelbock.

Oosterrijsen Brewing Co fra Risør er også et spennende navn. Oosterrijsen er navnet nederlenderne brukte på Risør, og bryggeriet er ambisiøse og inspirerte av belgiske øl. I sommerslippet kan du få tak i deres Dynamittholmen Dubbel, Fairwater Farmhouse Ale og IPA-en Solgangsbris.

Blid og sur: Ingeborg fra Lindheim Ølkompani, et bryggeri med personlighet, spesialiserer seg mer og mer på surøl.

Hos mange norske travere står humlen i fokus.  7 Fjell kommer med Gateway Addictive IPA, Haandbryggeriet med Haandgranat, en dobbel IPA på 9 %, og Lervig med Lucky Jack Extra Hard IPA. Lucky Jack er signaturølet til Lervig, og det er artig at de nå skrur alkoholstyrken opp et par hakk. Mike Murphy, bryggerimesteren hos Lervig, har aldri lagt skjul på at han mener at dette ølet ville blitt enda bedre og mer autentisk i en sterkere versjon. Den ekstra harde versjonen er 6 %, og det er gode grunner til å tro at dette vil være nær en innertier av et øl.

Sur sommer: Det er mye godt å plukke med seg fra polhyllene i sommer. Lindheim Ølkompani, et av Norges mest spennende bryggerier, kommer med Farmer’s Reserve Brett FarmhouseWild and Mild og Flower Hunters, som alle er øl i den syrlige enden av skalaen. Surøl kler sommeren ypperlig; de er friske, sprudlende og fine, og de står godt til mye av maten man serverer om sommeren.

Ellers bør du ta med deg Tap X Mein Nelson Sauvin fra tyske Schneider Weisse, Rhubarbe fra Brekeriet og Verdeel & Heers fra nederlandske De Molen. Som vanlig er lite nevnt, og altfor mye glemt. De komplette listene finner du på Vinmonopolets nettsider.

God sommer!

Hatland

2 Comments

  1. Davs, Hugo!

    Ølet vårt heter bare “Gateway”, ikke “Gateway Drug”.

    • Hei, Gahr,
      har det aldri hatt det navnet heller? Skal fikse det i teksten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *