Kjetil Jikiun ute av Nøgne Ø

Kjetil Jikiun, mannen som i sin tid startet Nøgne Ø, håper at bryggeriet fortsetter å levere varene. “Det ville vært grenseløst dustete å se at det vi skapte går til grunne,” sier han.

Kjetil Jikiun solgte nylig sine siste aksjer i Grimstad-bryggeriet, og med det øker Hansa Borg sin eierandel i Nøgne Ø til 62%. Dette var en del av avtalen som ble inngått mellom partene i 2013, men det betyr også at Jikiun nå formelt er helt ute av Nøgne Ø.

Fra egen vingård: Kjetil Jikiun brygget nylig et øl med verjuice, saften fra umodne druer. (Foto: Privat)

Et kapittel er ferdigskrevet, på tide å skrive nye.

Salget har ikke bare vært ukontroversielt, det har vært hyppig kommentert på sosiale medier og på barer, men nå er bygones bygones og tiden inne for å se fremover. Onsdag denne uken åpner Nøgne Ø offisielt sine nye bryggerilokaler i Grimstad, mens Kjetil Jikiun for lengst har gått solo med nye prosjekter.

“Jeg håper at Nøgne Ø klarer å opprettholde den fine balansen mellom prisstruktur og kvalitet, slik at de i overskuelig fremtid blir det viktigste, største og mest dynamiske og kreative bryggeriet i Norge,” sier Kjetil. “Det ville jo vært grenseløst dustete å se at det vi skapte går til grunne.”

Nye samarbeid: Selv om det ennå ikke er mulig å få tak i ølene fra hans greske bryggeri Solo i Norge, har han mye nytt på trappene. På mange måter kan det virke som om Kjetil fortsetter linjen han førte i Nøgne Ø. Samarbeidsølene kommer tett fra Solo.

“Vi er blant annet ute med Tiao Dong Hu Cretan IPA, en kirsebær IPA som vi har brygget sammen med kinesiske Wuhan No. 18. Med samme bryggeri har vi også brygget en porter med røykt chilli.”

Eksperimenttrangen er det ingenting å si på. Om ikke lenge slippes det spennende ølet Cretan Sun, et øl der verjuice, saften fra umodne druer, er en av ingrediensene. Druene er plukket på Kjetils vingård på Kreta. Dette ølet er et samarbeid med blant andre Anders Kissmeyer, mannen Kjetil brygget Nøgne Ø Imperial Brown Ale, norgeshistoriens første samarbeidsøl sammen med i 2006.

Gode basisøl: Solo har nylig introdusert en tørrhumlet lager blant basisølene sine.

“Vi har også brygget en NEIPA kalt Δινη sammen med Satyr Brews. Dette er en 100% gresk collab,” forteller han. Ryktene vil ha det til at dette er tidenes første kommersielt bryggede greske NEIPA.

Mens vi venter…: Kjetil har tro på at det går an å omvende grekerne, men han innrømmer at det tar tid. Han er uansett ikke redd for å prøve og pushe nye ølstiler på grekerne.

“Vi har også collabs på gang med Stone, Odna Tonna, Ducato, Espiga og Trou de Diable,” sier han, vel vitende om at navnet hans fortsatt veier tungt i ølverden.

Ølene fra Solo er ennå ikke å få tak i her på berget, men de vil nok bli det en gang om tid og stunder. Hvis du ikke planlegger tur til Hellas med det første, kan du jo korte ventetiden med å sjekke ut Solo Craft Gin som er å finne på Vinmonopolet. Jikiun ser stadig etter nye smaksfelter å utforske, og i fremtiden kan vi forvente oss både naturvin og raki fra den kanten.

Hatland

3 Comments

  1. Man får da vitterlig Solo sine øl (ihvertfall en del av dem) på NMBCo True North i Sandnes. Jeg fikk en selv, som en del av premien i deres siste hjemmebryggerkonkurranse 😉

    • Jeg har ikke peiling på hvilke øl som er tilgjengelig på alle norske barer, så jeg aner ikke hvorfor disse er å finne i Sandnes. Gratulerer uansett masse med premien i hjemmebryggkonkurransen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *