Hva gjør du hvis du får 1000 liter lambic?

Lervig har brygget det eksklusive samarbeidsølet Black Acid sammen med Oud Beersel fra Belgia.

Det er nok drømmespørsmålet til mange tørste ølhunder: “Hva gjør du hvis du får 1000 liter lambic?” Men dette var faktisk spørsmålet Mike Murphy, bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri, fikk for et par år siden. Mannen som stilte spørsmålet var Gert Christiaens, eieren av Oud Beersel, et av Belgias fineste lambicbryggerier.

Glad mann, surt øl: Mike Murphy er meget godt fornøyd med samarbeidet med Oud Beersel.

“Oud Beersel har vært på What’s Brewing i Stavanger et par ganger, og jeg måtte jo spørre om vi ikke skulle gjøre noe sammen,” forteller Mike, og ler. “Jeg har egentlig ikke spurt, jeg har mast. Og jeg ble veldig overrasket da spørsmålet kom.”

To norske innslag: I helgen lanserte Lervig og Oud Beersel ølet Black Acid under Toer de Geuze i Brussel, et arrangement med god stemning og godt øl. Publikum besto av en herlig blanding av lokale barnefamilier, syklister i trange bukser og ølnerder med skjegg og utvaskede t-skjorter. Mens lokale småunger løp rundt og spiste is, sto ølhundene med dype tankestreker mellom øynene og nesene dypt konsentrerte nede i glassene. Toer de Geuze som går av stabelen annethvert år, står på de fleste ølelskeres to-do-list.

Under årets Toer de Geuze var to av innslagene norske. Både Lindheim Ølkompani og Lervig Aktiebryggeri kom med samarbeidsøl med Oud Beersel. Det er svære fjærer å sette i hattene.

Belgiske lambicbryggerne er nemlig konservative. Det er ikke gitt at de ønsker å dra surølene i radikalt nye retninger. Nå har Oud Beersel, med sin 135 år lange historie, en mer moderne og eksperimentell tilnærming til ølet, og det er nok derfor at det er dem som velger å gjøre slike samarbeid. Lindheims Fifty/Fifty er en blend mellom to nært beslektede øl, og er kompleks med stor og fin syrlighet. Mike Murphy skrider til verket på en annerledes og mindre typeriktig måte. Lervig opererer i en helt annen ølverden enn Oud Beersel, men Mike har gått til oppgaven med respekt.

Svart syre: Black Acid er en Imperial Lambic Stout på 8,5%.

“Jeg fortalte Gert at vi hadde rykte på oss for å brygge veldig gode mørke øl, og at jeg kunne tenke meg å blende en stout med lambic. Han ga meg tomlene opp, og vi satte i gang.”

Akevitt, lambic og stout: Lervig brygget en imperial stout på 11%, men ikke av typen som i seg selv ville blitt sluppet på markedet. Ølet skulle spille på lag med, og ikke utkonkurrere lambicen.

“Det krevde en del tankearbeid… Jeg kuttet blant annet ut røstet malt av den enkle grunn at det ikke ville fungere sammen med en lambic,” sier Mike.

Til slutt blandet han de to ølene (25% lambic, 75% stout) i brukte akevittfat, lot det godgjøre seg noen måneder, før det ble flasket og nå endelig lansert. Så vidt Mike er bekjent, er dette første gang en stout blendes med en lambic fra et av de belgiske lambicbryggeriene. Han har samarbeidet om øl med mange av de beste bryggeriene i verden, men det er ikke vanskelig å se at han er særlig stolt av dette ølet. Ølet har en frisk syrlighet iblandet kaffetoner. Mike samarbeider mer enn gjerne igjen med Oud Beersel, men han tviler på at akkurat dette ølet noensinne blir tilgjengelig igjen.

“Vi har faktisk brukt akevittfatene om igjen. Akkurat nå ligger en ny versjon av Big Ass Money Stout, ølet vi hadde grandiosa og penger i og som vi opprinnelig brygget sammen med Evil Twin, på disse fatene. That’ll be awesome,” sier han, tenker seg om og ler. “Kanskje vi skal kalle det Big Sour Ass Money Stout?”

Lenke: Oud Beersels hjemmeside

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *