Fuktig slipp på Vinmonopolet

Sommeren nærmer seg, men de mest spennende nyhetene på Vinmonopolet i mai og juni er svarte som døden.

Fredag 5. mai er det duket for nok et nyhetsslipp på Vinmonopolet, og det er absolutt noen godbiter som er verdt å legge i handlekurven denne gangen også. At det nærmer seg sommer og badetemperaturer over tolv grader, er lett å se på navnene på noen av ølene som blir tilgjengelige. Nøgne Ø kommer med Solgløtt White IPA, Kinn med Sommarøl og Haandbryggeriet med en IPA kalt Båtripa (som dermed overlegent vinner prisen for “årets øl med det mest håpløse ordspillet som navn”).

V står for Vår og Vinmonopolet. Nyhetene slippes fredag 5. mai.

Den lyse årstiden fører med seg mange friske og lyse øl, og det vil vi selvfølgelig ha når vi sitter på svabergene og piller reker. Ægir har samarbeidet med skotske Brewdog om samarbeidsølet BDGT, en Gin Tonic-inspirert IPA på 7%. I utgangspunktet høres dette ut som en rusbrus, men jeg skal ikke felle noen dom over ølet før jeg har smakt det.

Humlen kommer: IPA-er er det mange av denne gangen, og spesielt ølet med det morbide navnet Døde hester fra Oslo-bryggeriet Siste sang trekker til seg oppmerksomheten. Dette er en IPA på 6,5%, og vi må kanskje gå ut fra at ølet har kraften til en hest som sparker? Et annet spennende bryggeri fra Oslo er Amundsen, og de kommer med flere øl. Apocalyptic Thunder Juice er en såkalt New England IPA på 6,5%, et øl der humlen spiller hovedrollen.

Pils hører sommeren til, og noen godbiter er det funnet plass til i nyhetsslippet. Lofotpils er et mikrobryggeri i Svolvær med et forpliktende navn, og deres Pilsner på 5,5% gjøres tilgjengelig gjennom basis-, parti- og testutvalget. Sundbytunet, som allerede har flere pils på samvittigheten, kommer denne gang med Gardspils, og hvis ryktene stemmer er dette gode og leskende pils.

Gårdsøl, som i belgisk tapning ofte kalles for saison, er også å finne i nyhetsslippet. Gjærdrevne, fruktige, tørre, lettdrikkelige. Saison er en herlig ølstil som passer godt til årstiden. Hooaeg India Saison fra estiske Põhjala og Saison du Tracteur fra canadiske La Trou du Diable kan begge være verdt å leske strupene med.

Dødelige synder: Førsteklasses øl fra Canada! (Faksimile fra nettsidene til Dieu du Ciel)

Svart sommer: Personlig synes jeg at syrlige øl er friske og fine når kvikksølvet i gradestokken utvider seg i varmen. FIFTY FIFTY Spontaneous Blend fra Lindheim Ølkompani, Madamin fra italienske Loverbeer på 6,2% eller Bzart Lambiek på 8% fra belgiske Brouwerij Oud Beersel sikrer alle en sur vår og sommer.

Når kveldsbrisen kommer og svalner både folk og berg, er det godt å ha noe annet i glasset. I dette slippet kommer det noen virkelige lekkerbiskener. Fra Great Divide Brewing Company kommer Yeti Imperial Stout – Chocolate Oak Aged, en massiv oljesvart stout på 9,5%. Her kan du forvente heftig fylde og STORE smaker.

Det samme kan du med Péché Mortel fra canadiske Dieu du Ciel. Dette regnes som en av de beste imperial stoutene i verden, og det er en aldri så liten begivenhet at øl fra dette bryggeriet blir gjort tilgjengelige her i landet. Dieu du Ciel er ensbetydende med kvalitet, og i amerikansk sammenheng er de et veldig lite bryggeri. Péché Mortel – som betyr “dødelig synd” – er en fløyelsmyk imperial stout på 9,5%  som er tilsatt førsteklasses kaffe. Løp og kjøp!

Øltørste hunder er med andre ord sikret en fuktig vår og sommer. Som alltid er mye nevnt, men det meste glemt, og endringer kan forekomme. Det betyr ikke at det ikke finnes annet som er verdt å sjekke ut på nyhetsslippet, og listene finner du hos alltid oppdaterte Jan Egils Ølblogg eller på Vinmonopolets nettsider.

 

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *