Kort vei til samarbeid

“Vi sliter i hvert fall ikke med samarbeidsproblemer,” sier Benjamin Ellingsen Løndal.

På skjærtorsdag var Godt i glasset med på en liten verdensbegivenhet i Ytre Arna. Lysefjorden Mikrobryggeri og Mjøderiet slo kreftene sammen, og brygget en braggot. I og med at de deler lokaler, har veien til et samarbeidsbrygg vært særdeles kort. Det var vel bare et spørsmål om tid før det ville skje.

Gammel industri, nytt håndverk: Lysefjorden Mikrobryggeri og Mjøderiet deler lokaler i Ytre Arna utenfor Bergen.

“Dette har vi aldri gjort før, så det blir et utrolig artig og interessant brygg,” sier Benjamin Ellingsen Løndal.

In-house collaboration: Da Mjøderiet startet opp, trengte de et sted å være, og Lysefjorden stilte både lokaler og utstyr til disposisjon.

“Vi er blitt tatt utrolig godt i mot,” sier Stian Krog, primus motor i Mjøderiet. “Lysefjorden har vært svært behjelpelige i oppstartsfasen vår.”

Lokalene ligger i Arna Industrihus, et stort kompleks som huser alt fra tradisjonelle håndverksbedrifter til mer kreative foretak. Industrihuset, som opprinnelig var en ullvarefabrikk, har en historie som skriver seg helt tilbake til 1846. Sånn sett er stedet ypperlig egnet til å skrive ny historie i.

“Så langt vi har klart å finne ut, er dette den første kommersielle braggoten som er brygget i Norge,” forteller Stian, og det har han kanskje rett i? (Lervig brygget en braggot for et par år siden sammen med Nørrebro Brygghus, men det var i Danmark, og denne ligger fortsatt og godgjør seg på eikefat…)

En braggot er en blanding mellom øl og mjød, et møte mellom korn og honning. Idealet er at brygget består av like deler gjærbart materiale fra malt og honning, men det er ikke et krav. Kravet er at minst en fjerdedel er enten malt eller honning, og andelen honning i samarbeidsbrygget er på 26,1 %.

En fot i begge leire: Benjamin Ellingsen Løndal jobber både for Lysefjorden og Mjøderiet.

Samarbeider med seg selv: For Benjamin Ellingsen Løndal, som jobber for både Lysefjorden og Mjøderiet, er samarbeidsprosjektet en smule spesielt. Vi kan kanskje si at han jobber med seg selv?

“Hehe. Ja. Vi sliter i hvert fall ikke med samarbeidsproblemer,” sier han. “Men jeg synes, helt seriøst, at jeg er heldig. Ved å være med i begge leire, lærer jeg mer og mer om kunsten å brygge øl og mjød. Det er veldig interessant.”

Stemningen er god, latteren sitter løst. Det veies opp humle, det tilsettes rosiner og rød druesaft.

“Utgangspunktet er en oppskalert versjon av Lysefjorden Red IPA,” forteller Rune Birkeland, bryggerimesteren hos Lysefjorden. “Det vil si at det blir mer av alt. Brygget blir bitrere, sterkere og blodrødt.”

Rune anslår det ferdige produktet til å bli på mellom ni og ti prosent med klare toner av både malt, humle og honning. Det er ikke bestemt når braggoten kommer på markedet.

“Vi leker med tanken om å kalle produktet for Blodøks India Red Braggot,” sier Stian Krog, “men det kan hende at vi kommer på noe lurere på etterfesten.”

Lenker: Facebook-sidene til Mjøderiet, Facebook-sidene til Lysefjorden Mikrobryggeri.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *