Månedens øl, april 2017: Nøgne Ø Imperial Brown Ale

Kanskje er praktølet til Nøgne Ø for velbalansert, harmonisk og snilt? Det unndrar seg i hvert fall oppmerksomheten, når folk snakker om de virkelig gode norske ølene.

Det er ikke lenger noen stor nyhet at to bryggerier lager øl sammen, og i dag oppleves Nøgne Ø Imperial Brown Ale som verken ekstrem eller nyskapende, men i 2006 var det en annen historie. Dette ølet er nemlig et aldri så lite stykke norsk ølhistorie. Det er, så vidt meg bekjent, Norges første samarbeidsøl. I 2006 ble det brygget første gang i Danmark, samarbeidspartnerne var Nørrebro Bryghus fra København, og ølet fikk navnet Double Knot Brown. Double indikerer styrke, Brown øltypen, mens Knot, som betyr knute, sikkert skal symbolisere samhold eller samarbeid.

Kinderegg: Nørrebro Bryghus er en bar/ restaurant/ bryggeri i København. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Tidligere brygget man ofte slike øl på begge bryggerier – noe som er sjelden vare i dag – og i Nøgne Øs tapning fikk ølet navnet Imperial Brown Ale. At Grimstad-bryggeriet har fortsatt å brygge ølet siden, burde være bevis nok på kvaliteten.

Pilotbryggere: Selv om dette ikke er mer enn elleve år siden – den moderne ølhistorien er forbausende kort – er det en forunderlig tid å gå tilbake til. I Norge er det nesten ingen som bryr seg, og i Danmark er interessen for håndverksøl eksplosiv. Anders Kissmeyer startet Nørrebro Bryghus i 2003, og hans uttalte ambisjon var at det skulle være et kompromissløst og kvalitetsbevisst bryggeri. Det lyder ikke veldig ukjent, gjør det vel?

Kissmeyer jobbet som brygger hos Carlsberg i 16 år før han skiftet beite. Jobbreiser førte ham til England og USA der han fikk sansen for britisk real ale og amerikansk håndverksøl. Han ble mer og mer begeistret, og prøvde å overbevise Carlsberg om at også de burde begynne å brygge lignende øl, men Carlsberg sa nei.

SAS-piloten Kjetil Jikiun oppdaget også øl på sine reiser i jobben, og startet Nøgne Ø i 2002. At han og Kissmeyer valgte å slå sine hoder sammen, var bare rett og rimelig. I hver sine land hadde de brøytet land og vært toneangivende. Samarbeidsøl handler selvfølgelig om vennskap, men det handler kanskje først og fremst om markedsføring, om å få fotfeste i andre markeder enn ens eget. Og det trengte Nøgne Ø. I 2006 hadde flaggskipet innen norsk håndverksøl fått slagside og holdt på å kantre.

Nydelig øl: Nøgne Ø Imperial Brown Ale er en moderne klassiker til glede for nye drikkere.

Nå var det neppe dette ølet som var redningsbøyen som holdt dem flytende, men det var et bevis på at de tenkte nytt, at de gikk veier ingen andre i Norge gikk. Og så var det et fordømt godt øl!

Smaksnotater: Ølet er brunt ved første øyekast, men har en dyp og mørk rødfarge ved gjennomlysning. Den kraftige skumtoppen er imponerende, fargen er off-white. Det første som treffer luktecellene i nesen er korn og mørke frukter, sviske og brød. Det er lette aromaer av kaffe, humle og jord, men også, uten at det virker forstyrrende, et snev av alkohol. Når man sitter alene med nesen i et glass og konsentrerer seg, dukker det gjerne opp noen forunderlige assosiasjoner. I tilfellet Nøgne Ø Imperial Brown Ale fanget jeg blant annet flyktige toner av jordbærsyltetøy og gummistrikk. Øl er gøy, dere!

Nøgne Ø Imperial Brown Ale er godt balansert. Ingen av smakene er overdøvende, men fine og subtile. Hint av nøtter, dadler og karamell, men også mer røstede smaker av kaffe, lakris og maltdrops. Kullsyrenivået er mykt og behagelig, munnfølelsen nydelig og passe viskøs. Den moderate bitterheten glir perfekt inn i smaksbildet, og ettersmaken har både nøtter og hint av sjokolade i seg. Jeg vil tro at dette ølet står seg godt til mat – til grillet kjøtt, fete oster, iskrem – selv om det fint kan nytes slik som det er.

Glød i kinnene: Jeg sitter med følelsen av at dette rene og pene ølet – noe som utelukkende er positivt ment – ikke har fått statusen det fortjener. Kanskje er det for snilt? Eller kanskje vi er blitt så vante med ekstreme øl, at vi glemmer at øl også skal drikkes? Ølverden har beveget seg med sjumilssteg de siste årene, og kanskje vi i iveren har hoppet over et par ledd. Samarbeidsøl handler i dag ofte om å lage gode øl med rare ingredienser i. I iveren etter oppmerksomhet blir det ofte mye skrik og lite øl.

Nøgne Ø Imperial Brown Ale er akkurat det det er: et meget godt øl, en moderne klassiker.

Det er vår ute, og mange jakter febrilsk etter solen. Skulle den utebli, er det ikke så farlig. Med en alkoholprosent på 7,5 % gir Nøgne Ø Imperial Brown Ale deg garantert glød i kinnene.

Hatland

4 Comments

  1. Som forfatteren sikkert (eller kanskje ikke?) erindrer, egner dette ølet seg utmerket til friterte torsketunger!

    • AH!!! Det er en av de herligste matopplevelsene jeg har hatt! Friterte torsketunger til folket! Og den komboen var – i likhet med de andre rettene/ ølene som ble servert under Pingvinens jubileum i fjor – innertiere alle sammen! Takk for maten!

  2. Hyggelig å se en av mine absolutte favoritter bli trukket frem fra glemselen! Nesten alle ølkyndige jeg snakker med blir varme i blikket når brown ale nevnes, og NØ’s imperial brown er kanskje den beste av dem alle. Likevel er stilen så og si fraværende fra dagens mikrobryggerier. Kanskje er det på tide å børste støvet av en gammel traver ?

    • Sitter med samme inntrykket. Alle ølelskere elsker dette ølet, men det nevnes altfor sjelden. Her må det børstes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *