Vinmonopolet under press

Island og Finland myker opp sine monopolordninger, Høyre vil høyne alkoholgrensen på produkter som selges i butikkene, bryggeriene vil ha ferskvarer i hyllene og Godt i glasset mener at vi bør verne om Vinmonopolet.

Vinmonopolet er en etterlevning fra forbudstiden, en anakronisme som egentlig ikke burde hatt livets rett i en moderne og markedsstyrt verden. Men så har de altså klart å tilpasse seg. Vinmonopolet som for kun et par tiår siden mest av alt minnet om en kulisse i en Kafka-roman, er blitt en butikk folk trives i. Folk trives faktisk så godt på Vinmonopolet, at det statlige alkoholutsalget år etter år kommer ut som en av vinnerne på Norsk Kundebarometer som utarbeides av BI.

Bekymret Høie: Helse- og omsorgsminister Bent Høie liker dårlig at våre naboland myker opp polordningene. (Foto: Bjørn Stuedal/ Statsministerens kontor)

Vinmonopolet vet at de må levere varene for å ha tillit hos både kunder og politikere. Det står i strategidokumentet deres: “Uten folks støtte, intet Vinmonopol.” Bommer de ofte og grovt nok, er det kroken på døren.

Høie bekymret: At Vinmonopolet er under press for tiden, skyldes ikke at folk er misfornøyde, men press fra utsiden. Både Island og Finland myker opp sine monopoler, og det kan få konsekvenser også for Norge. Islendingene har bestemt seg for at hele ordningen skal avvikles innen utgangen av 2018, mens finnene har bestemt seg for å heve grensen på produkter som selges i butikk til 5,5 % og la puber og restauranter drive utsalg av flasker.

For ikke lenge siden uttalte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til Aftenposten at utviklingen bekymret ham: “Om endringene som skjer i Finland i virkeligheten undergraver det finske monopolet, vil det bare være Norge og Sverige som står igjen med en vinmonopolordning.”

Det er et viktig poeng. De nordiske landene har stått sterke sammen i kravet om å beholde denne særordningen. Vi er prisgitt EFTA, ESA, EØS, EU og fandens oldemor for å holde det gående, og alle vet hva som skjer med et korthus når et av kortene fjernes.

Leverer varene: Vinmonopolet har eksistert siden 1922.

I utgangspunktet er det bred enighet på Stortinget om å beholde Vinmonopolet – det er bare Fremskrittspartiet som har programfestet at de vil avvikle ordningen – men nå virker det som om andre partier også tar til orde for å myke opp ordningen.

Det er valgår i år, og de ulike partiene meisler ut planer om hvordan de skal få folket til å stemme på dem. Nå handler alt om å kamuflere de upopulære sakene, og få det dissende valgflesket frem i lyset. På Høyres landsmøte i mars ble man enige om to alkoholpolitiske endringer i programmet. Den ene endringen er at Høyre vil la folk få nyte alkohol i parker, men det ble også flertall for å høyne alkoholgrensen i butikk til 5,5%. Også Venstre og FrP ønsker å høyne denne grensen.

Øl som ferskvare: At folk lovlig kan ta seg en pils i parken, har jeg ingen problemer med, men det er verre med det andre forslaget.

Som ølmann ser jeg gode poenger i å heve grensen. Det er rett og slett en mer logisk grense. Flere av ølene som selges i butikkstyrke er mer typeriktige i området mellom 5 og 5,5 %, og dagens grense på 4,7 % oppleves nok som en tvangstrøye for mange bryggerier (på samme måten som en grense på 5,5 % kommer til å virke som en tvangstrøye om noen år). I og for seg virker mye riktig her, men det er et gedigent problem. Hver gang grensene ved Vinmonopolet flyttes på, er vi nærmere en avvikling av hele ordningen.

Og vil vi det?

Perler for svin: Lervig mener at Vinmonopolet er for treige.

Jeg vil det ikke. Jeg er fornøyd med ordningen slik den er. Visst er det ting som kan bli bedre, men min opplevelse er at Vinmonopolet tar tak i og forbedrer det kundene er misfornøyde med.

La oss ta et eksempel. I vårslippet i 2012 presenterte Vinmonopolet kun fire nye øl, og polet fikk så ørene flagret. Konklusjonen til Godt i glasset var klar: “Det er ikke for dårlig, det er skandaløst”. Fem år seinere, altså i år, var det 86 nye øl i det tilsvarende slippet. Det, mine damer og herrer, er en økning på over 2000 prosent. Vinmonopolet har gått fra å behandle ølet stemoderlig til virkelig å satse.

For ikke lenge siden gikk Anders Kleinstrup og Lervig Aktiebryggeri ut og kritiserte Vinmonopolet for ikke å ha et system som raskt nok fanger opp øltyper med kort holdbarhetsgaranti og får dem ut til forbrukerne. Det har de rett i. Men skylden ligger ikke ene og alene hos Vinmonopolet, den ligger også hos grossister og distributører. Den nye ølverden er dynamisk, utviklingen skjer til tider i et heseblesende tempo, og det er mange som sliter med å holde følge. Jeg er ganske sikker på at problemet med øl som ferskvare kan fikses gjennom dialog mellom de ulike partene, og jeg er langt fra sikker på om tingenes tilstand blir bedre av at REMA, COOP og Norgesgruppen tar over.

Careful what you wish for: For det er det som er det egentlige alternativet til Vinmonopolet. Vil det bedre utvalget? Aldri i verden. Husk at Vinmonopolet er en svær kjede som gir importørene ganske gode kort på hånden i forhandlinger. Vil det gjøre noe med prisene? Neppe. Billige, alkoholsterke og masseproduserte alternativer vil vi sikkert få flere av, men er det det vi ønsker?

Vil sterkølutvalget i Norge bli bedre hvis REMA 1000 overtar?

Har du vært på tur sørover i Europa, har du også sett alternativet. Matvaregigantene har ikke det store utvalget, og mye av det de har er egne merkevarer som stort sett er billige kopier av portere og pale ales. De ansatte har heller ikke kompetansen som skal til for å guide deg rundt i den alkoholholdige jungelen. Og sånn vil det nok bli i Norge også om dagligvarebutikkene – som kontrolleres av bare tre aktører – overtar ansvaret.

Selvsagt finnes oasene i europeiske storbyer, ølbutikker med et himmelsk utvalg. Det er nok mange som ønsker seg slike spesialbutikker også i Norge, men vent litt… Det er jo akkurat det vi har. Vinmonopolene er spesialbutikker – de tester i disse dager også ut rene ølpol – og kunnskapsnivået blant de ansatte er til tider skyhøyt. I tillegg har mange steder fått egne butikker som satser på øl i butikkstyrke.

Vi er bortskjemte: Det er ikke mange plassene i Norge som er store nok til å ha egne ølbutikker, men de har vinmonopol. Polordningen er faktisk garantien for at plasser som Lakselv, Førde og Rødberg har egne spesialbutikker med bra vareutvalg (og et veldig godt bestillingsutvalg). Vinmonopolet er også garantisten for at mange små og lokale bryggerier er tilgjengelige andre steder enn bare i hjemfylket. Vi har senest i år sett hvordan en av matvaregigantene har marginalisert store og små bryggerier, og de kommer neppe til å endre kurs med det første.

Diskusjonen om Vinmonopolet dukker opp fra tid til annen, og det kommer den til å fortsette å gjøre så lenge ordningen eksisterer. Mitt håp er at Vinmonopolet slik det fremstår i dag trumfer motargumentene. Den dagen Vinmonopolet eventuelt må legge inn årene, er den første dagen folk virkelig kommer til å se hvor bortskjemte og heldige vi har vært.

I siste utgave av podcasten Vestkast snakker vi blant annet om Vinmonopolet. Sjekk det ut!

Lenker: Norsk kundebarometer, Aftenposten: Høie bekymret for finsk og islandsk frislipp av alkohol, Dagens Næringsliv: – Norge er et øl-uland, NRK: Sterke meiningar om sterkøl.

Hatland

27 Comments

 1. Hear hear! Vinmonopolet er utvilsomt ølhundenes beste venn.

  La oss gjøre alt vi kan for å ta vare på Norges utvilsomt beste spesialbutikk-kjede.

  Er utvilsomt større sjanse for at Polet forbedrer de områdene vi irriterer oss over, enn å tro at Odd Reitan & co (eller kapitalister i mindre skala) vil være like forbrukervennlig som det Polet har blitt…

 2. Jeg er glad vi har Vinmonopolet. Men de har fortsatt en lang vei til å optimalisere forholdene for øl. I mange butikker står ferskvarer som IPA og lyse øl i varme temperaturer over lengre tid.. Så når jeg henter meg en klassiker i hyllene kan det godt være at den har stått i hyllene i alt for mange måneder..

  • Enig. Dette er for så vidt et problem som gjelder øl i butikk generelt, og ikke bare på Vinmonopolet. Selv sjekker jeg alltid datostemplinger på øl som bør være ferskest mulig, og er ølene relativt uferske og utsatt for lys og varme, setter jeg dem tilbake igjen i hyllene. Det er på ingen måte ideelt, og det er egentlig ikke noe forbruker skal måtte gjøre. Her er det bare å mase, peke, gjøre betjeningen oppmerksomme på at forholdene ikke er optimale.

 3. Her har ikke forfatteren peiling på hva han snakker om! Utvalget er mye bedre i butikk i Europa enn det noe norsk pol kan oppvise.

  Du trenger ikke å reise lengre enn til Hjørring i Vendsyssel nord i Danmark (relevant sammenligning da byen med sine 35k innbyggere er som Sandefjord i størrelse). På Menybutikken (jada, eies av Norske Norgesgruppen) har du et ølutvalg som får ditt spede pol til å se ut som Remabutikk. Ikke bare det, vinutvalget i butikken banker også etterhvert standardpol som med rundt 650 varelinjer stort sett har et utvalg av de billigste volumselgerne på markedet. Og Menybutikken er bare en liten “volumbutikk” – ikke en spesialforretning. I tillegg er Menybutikken nesten velsignet fri for Bag in Box, noe VMP pusher over en lav sko! Og, Hjørring har flere spesialbutikker som satser steinhardt på bredde på øl og vin, ved siste besøk hos Supervin ble noen flasker Westvleteren med hjem i kurven. I tillegg finnes det flere små bryggere i fylket hvor man kan kjøpe øl med hjem direkte fra gårdsutsalget – helt uavhengi av alkoholprosent og VMPs rigide åpningsregime.

  I tillegg kan man i et land som Danmark kjøpe øl på nettet hos spesialister som tar inne ulike typer øl, og så kan man kjøpe smakekasser. Jeg tror jeg kan garantere at et land som Norge hadde mangedoblet utvalget av øl og vin uten pol – og at det hadde poppet opp små spesialistbutikker over det ganske land som hadde hatt et utvalg og en kompetanse som VMP aldri kommer i nærheten av! Nei, legg ned polet snarest mulig – om ikke annet så i mangfoldets navn!

  • Har hørt rykter om at de også har slaktere i Danmark.

   Her i Norge har vi derimot knapt en eneste spesialforretning igjen? Så hvorfor tror du de vil finnes for øl? (joda, har hørt om Gulating, men vil de overleve når craftbeer ikke er veldig trendy lenger?)

   Nettbutikker er vel og bra, men er vel få varer som er mindre egnet for nettsalg enn øl når man tenker over hva transportkostnaden vil bli pr flaske. Øl har som kjent relativt lav verdi pr kilo…

   Og etter å ha trålet Europeiske storbyer rundt etter ølbutikkene som er høyest rangert i Ratebeer, har jeg fortsatt funnet svært få som kan måle seg med Vinmonopolet på Kvadrat/Sandnes…

   • Jeg bodde i Danmark på begybbelsen av -90 tallet. Det fantes hverken spesialøl eller slaktere tilbake. De siste 20 år har det vært en eksplosjon i spesialforretninger, og det popper opp bryggerier på hvert gatehjørne. Er markedet der vil alltid noen forsyne det.

    Jeg er ikke så interessert i øl, men jeg er dedikert vinsamler men +2000 flasker i kjelleren. Tipper at 80% av disse er kjøpt i utlandet, Danmark, Tyskland, Frankrike og Italia. VMP har 15k varelinjer skryter de av, men da er alt medregnet. I Danmark er rundt regnet 100 000 varelinjer på vin alene tilgjengelig.

    Den som tror at et monopol er godt for mangfold, kompetanse og konkurranse har trolig gått glipp av noe underveis…..

    • Det virker som du er mer opptatt av ideologi enn av øl.

     Selv velger jeg heller å sitere Deng Xiaoping: “Det betyr ikke noe om katten er svart eller hvit – bare den fanger mus”

     Og her i Norge har Vinmonopolet de siste 10-15 årene vært bedre å fange mus enn noen privat handelsbedrift vi har. Satsingen deres på øl er riktignok ganske nye, men blir bedre og bedre for hvert eneste år.

     Fri konkurranse funker veldig bra i teorien, og når både antall tilbydere og kunder er betydelig større enn hva man finner i norske byer…

     • Nei min “kamp” mot VMP er ikke ideologisk betinget. Vi har ikke hatt fri konkurranse på alkoholmomsettning i Norge siden -30 tallet, så hvordan Norge hadde sett ut uten er umulig å si. Men det vi med sikkerhet kan si – fordi det er veldokumentert, er at konkurranse skaper mangfold, bedre service og bredere vareutvalg. Vi plages helt korrekt som det sies med noen giganter innenfor dagligvare, noe som har ført til varefattigdom sammenlignet med våre naboland. Og her er rammebetingelsene styrt av monopolister. Ønsker du å selge melk må du kjøpe den av Tine, kjøtt av Nortura osv. Dersom alt øl hadde vært tillatt omsatt i butikk hadde trolig vareutvalget vært enormt med den interessen det nå er for spesialøl – hvis ikke hadde det dukket opp nisjedetaljister til å ta seg av dette markedet. VMP har vært flinke til å følge med i timen, men de kan ikke ta seg av hele bredden, det er fysisk umulig. Og tenk bare på alle de microbryggerne som finnes som kunne solgt brygget sitt lokalt, om de hadde fått lov – som ciderprodusentene i Hardanger som sikkert kan lage fenomenal cider, om de bare hadde fått solgt det!

    • Tanken om at spesialbutikkene plutselig skal poppe opp igjen er flott, men det er på ingen måte sikkert at den stemmer. Som vinsamler vet du også at du til tider får tak i godbiter under spesiallanseringer på polet som er vanskelig å få tak i ellers i verden – og ofte til en hyggeligere pris. Det er faktisk en av fordelene med Vinmonopolet. Er du samler, må du vel også jobbe og lete etter godbitene? Samlere og entusiaster må ofte gå lenger for å få tak i det de leter etter, og, for min del, er det noe av sjarmen. Hovedpoenget mitt er uansett: Hvorfor skal vi fjerne noe som fungerer og som folk stort sett er veldig fornøyde med?

     • Nei det kan vi være enige om, vi vet ikke før vi har prøvd. Som vinsamler som ikke bor i nærheten av et av 7 spesialpol får jeg aldri tak i godbitene, jeg kan jo ikke reise fra Kristiansand til Oslo for å stå i en kø som trolig ikke gir meg noe. Men kjelleren min er full av godsaker kjøpt hos mine faste vinhandlere i Danmark, Tyskland, Frankrike eller Italia. Ofte betaler jeg en høyere pris enn hva VMP selger varene for, men at de er billigere spiller jo ingen rolle når man ikke får fatt i de (men oftest er de litt billigere da). Vin er jo litt spesielt i og med at de som produserer de mest attraktive vinene også produserer mere standardviner, og noen årganger er gode, noen mindre gode. Har man et forhold til en vinhandler, og kjøper “for better and for worse” får man tak i det man vil ha. En fordel med VMP er jo at man kan plukke kirsebær, men igjen, det hjelper ikke oss som ikke bor i gangavstand til Aker Brygge. Et eksempel: I morgen slippes det riesling (og champagne). En av de beste produsentene er tyske Keller, og hans vin AbtsE er limitert. Mitt pol får ikke denne vinen, og nærmeste spesialpol er Sandefjord som er 250km unna. Jeg kan ta sjansen på å reise til Sandefjord og stille meg i kø. Antall flasker er ukjent, men limitert til 1 flaske pr person. Om jeg er heldig, og veldig tidlig ute kan jeg altså få 1 hel flaske!

      I min kjeller ligger allerede 3 flasker kjøpt gjennom min faste leverandør av Kellers viner (i Tyskland). Nå fikk jeg bare 3 fordi antall flasker er veldig lavt, men jeg får de fordi jeg er en god kunde, og vinhandleren vet at jeg også kjøper denne vinen neste år, akkurat som jeg kjøpte den i fjor og året før. Jeg har forresten aldri vært hos vinhandleren – de har jo ikke en butikk, jeg kjøper de på nett og det hender vi snakkes på telefon. Slik kan vi fortsette gjennom min kjeller – hundrevis av mine flasker kommer til fordi jeg er kunde, interessert og samler. På VMP (mitt lokale) blir jeg sett på som en brysom nerd som stiller masse urimelige krav, og som tilhører en gruppe som er uinteressant for de (Fine Wine, dvs 2% av volumet av vin som selges koster over kr 400,-), selv om det selvsagt finnes masse flotte og svært kompetente og engasjerte ansatte i VMP.

      Men mitt poeng er vel egentlig at fri konkurranse er bedre enn monopol. Noen vil sikkert tape på det, men langt de fleste vil vinne mye.

   • Jeg var for tre år siden på jobb i Kalundborg (17 000) i Danmark. Beste pusher av øl var Brugsen og utbvalget der er var på høyde med en standard Spar-butikk på landsbygda i Norge. Vinhandleren var ikke interessert i øl og hadde kun et par-tre belgiske standardøl (Leffe etc.) stående.
    Har også jobbet i Esbjerg. Der hadde de forskjellige vinhandlerene litt øl og i perioden jeg jobbet der tok det seg kreftig opp hos den ene, som både skjønte hva kundene ville ha og utviklet mer smak for øl.

    Bunnlinjen er at en blir het og totalt avhengig av hva den lokale kjøpmannen/vinhandleren har inne.

    • Godt poeng, Sammy! Entusiastene vil, dersom Vinmopolet går ad undas, klare å stable gode alternativ på beina, men da er man faktisk prisgitt at man bor på et sted der entusiastene finnes…

  • Hehe! Alltid hyggelig å bli beskyldt for ikke å ha peiling!
   Mine spede pol ligger begge i Bergen sentrum, og begge disse har til tider like godt utvalg som noen av de beste ølbutikkene i Europa (og ja, jeg har besøkt dem), så du treffer ikke blink med sammenligningen din med REMA 1000. (Et av dem har til og med inn Westvleteren 12 en gang i året, uten at akkurat det ølet er et mål på om en ølbutikk er god eller ikke). Jeg har også besøkt dagligvarebutikker i Danmark, Tyskland, England, Frankrike og Spania, men jeg kan ikke si at jeg har sett det samme som deg. De har øl, ja, men ikke så mange øl som er spennende. At utvalget er større i en butikk er vel heller ikke nødvendigvis det samme som at det er bedre? Det kan godt hende at Hjørring er fantastiske på øl – og de er ikke det eneste stedet i verden som er det – men det er uansett ikke poenget med denne saken. At du kan kjøpe med deg øl direkte fra gårdsutsalg – noe du også kan i Norge – har vel ikke noe med Vinmonopolet å gjøre? Det er også fritt frem å handle øl fra utenlandske nettsider i Norge hvis du vil det, og du kan også bestille varer via nettsidene til Vinmonopolet (i skrivende stund har du valget mellom 1421 ulike øl) som du enten kan få fraktet hjem på døren eller hente på ditt lokale pol. At du “kan garantere at et land som Norge hadde mangedoblet utvalget av øl og vin uten pol” klarer jeg ikke å ta som en absolutt sikkerhet. Per dags dato har Vinmonopolet tilgjengelig 6619 ulike rødviner, 2825 ulike sorter brennevin, 4001 ulike hvitviner, men det er kanskje like mange som du finner på din lokale Meny-butikk i Hjørring?

   • Nei, det virker som om du sammenligner epler med pærer, og skriver basert på det – da får jeg inntrykket at du ikke har peiling. Og du som de fleste andre ser deg blind på VMP evne til å fortelle deg at de er så gode – det er de ikke.

    Danmark er relevant å sammenligne med. Ølutvalget i Danmark kjenner jeg ikke, jeg er ikke så opptatt av øl. Men jeg ser det jeg ser, og siden jeg er opptatt av vin vil du i de fleste Danske vinforretninger finne et anselig utvalg av øl. Kvaliteten får andre bedømme, men jeg nekter å tro at dette utvalget er dårlig all den tid håndverksøl har betydelig lengre tradisjoner i Danmark enn i Norge.

    Bu bekrefter at du ikke har peiling når du sammenligner med VMP og deres vareutvalg. VMP listefører ca 12.000 viner, men en betydelig del av disse er ikke tilgjenngelige (utgått, utsolgt, skiftet årgang osv). I Danmark listeføres mer enn 100.000 unike artikler vin, rød, hvit, rose, med bobler osv. Det anslås at utbudet er 10 ganger større enn i Norge. En gjennomsnitts VMP butikk har 614 varelinjer på hyllene (tall fra VMP årsrapport), resten må du på nettet for å finne. En kategori 6 butikk har 2500 varer på hyllene. Og dette er ikke vin, det er fordelt på alle varegrupper. Meny i Ålborg (jeg kjenner ikke antallet i Hjørring) har 3000 varelinjer med vin på hyllene, så kommer øl og spiritus i tillegg, og jeg synes du skal ta deg en tur å sjekke ølutvalget. Bor du i Ålborg har du med andre ord mer enn dobbelt så mange varelinjeg tilgjenngelig i 1 butikk enn noe pol utenfor Norges større byer. Om du velger – som meg, å handle på nett har du 97.000 varelinjer til å velge i. Man kan sikkert ikke omskrive vinutvalget til ølutvalg, men jeg tipper at antall øl tilgjenngelig i Danmark er mange ganger høyere enn hva det er i Norge, butikk, VMP butikk og BU innklusive.

    Som sagt tidligere er jo utvalget i Norge basert på hva VMP velger å selge. Dette drives selvsagt av etterspørsel, men det hadde vært interessant å vite hvordan utvalget hadde vært dersom vi ikke hadde hatt monopol. Jeg er 100% sikker på at det hadde vært bredere, dypere og til og med billigere.

    • Hersketeknikker kan være en interessant idrettsgren, men det er litt slitsomt i lengden. Du må gjerne fortsette å mene at jeg ikke har peiling, så kan heller jeg tenkte at vi to ikke er enige med hverandre. Jeg har ikke, som du skriver, sett meg blind på Vinmonopolets evne til å fortelle meg at de er så gode, jeg klarer faktisk å både se og tenke selv. Jeg har vært på en del vinmonopol rundt om i Norge, og i motsetning til deg så tror ikke jeg at småsteder som Lakselv og Rødberg plutselig får bedre utvalg av at polene legges ned. Jeg har også sett ølbutikker i andre land – og noen av disse butikkene rangeres blant de beste i verden – og Vinmonopolet kommer godt ut i en sammenligning. Du skriver også at “vi med sikkerhet kan si – fordi det er veldokumentert, er at konkurranse skaper mangfold, bedre service og bredere vareutvalg.” Jeg synes servicen på Vinmonopolet er upåklagelig, og fri konkurranse ender jo ironisk nok ofte opp i monopoler som igjen går utover mangfold og utvalg. Hvis du vil se det veldokumentert, kan du lese rapporten til Matkjedeutvalget fra 2011. Når alt kommer til alt ønsker du å fjerne Vinmonopolet, mens jeg vil beholde det. Det er vi uenige om. Og jeg er ganske sikker på at du har god peiling på vin. Ha en fin dag!

    • Det er på danske nettbutikker du mener det er 100 000 varelinjer tilgjengelig? Det er jo ikke noe vanlige folk kan plukke opp på sin lokale Kiwi, Meny eller Brugsen. Det er jo noe man må bestille og betale frakt for. Danmark er jo et helt annet geografisk land enn lille Danmark. Det er store avstander fra sør til nord. Så Norge og Danmark mener jeg er vanskelig land og sammenligne. Jeg tror ikke det kommer til å bli mange spesialforetninger for salg av alkohol på eller i nærheten av de minste stedene i vårt land. Til det blir det fort dyrt å sende varer, som det i det store bildet går lite av, fra Oslo til feks Finmark. Nettbutikker kan jo gå an, men når er det realistisk at det blir lov for kommersielle aktører å selge alkohol over nett i Norge? Og så er det jo kostnadene til frakt, som da blir overført til forbrukerene.
     Vinmonopolet subsidierer jo det med frakt av varer i dag. Det sikrer at alle i hver en krok i landet kan velge det samme utvalget og bestille fra. Det får man gratis levert til sitt lokale pol eller gratis levert per post vis man ikke har et pol i sin kommune.
     De få som er veldig interessert i å få tak i mer ekslusive varer har jo mulighet til å bestille fra hvilken som helst utenlandsk nettbutikk.
     Og hvert et lite sted Danmark har jo ikke tilgang til en spesialtbutikk for verken vin eller øl. Og ikke har alle en Meny eller annen kjede med godt vin og ikke minst godt ølutvalg. Og det tror jeg vi i hvertfall ikke kommer til å få på de små stedene i Norge. Mange steder i Norge må man jo klare seg med det lille utvalget de da vil ha på den lokal Coop Marked, Joker, Bunnpris osv. Og i de små bygdebutikkene rundt om tviler jeg sterkt på at det blir satset på så stort utvalg i alkoholholdige drikker, og behandlingen og kunnskapen om det man selger vil vel neppe være så bra. Man kan jo ikke gå på Rema å få anbefalinger om en god vin eller øl til feks hjortestek. Hvor skal man få det, hvis man kvitter seg med den kunnskapen som vinmonopolet står for?
     Nå er jo ikke polet sitt systemt helt opptimalt på mange områder. Utvalget kan bli bedre, men blir stadig bedre fra år til år. Og det nytter faktisk å spørre og komme med forslag til forbedringer. Akkurat hvordan de feks behandler humlerike øl, som IPA, har jeg vært kritisk til i mange år. Det synes jeg de fortsatt sliter med og det skulle ønske de ble bedre på. Ferskvare burde de få ut til forbrukerene mye fortere.
     Vinmonopolet står jo også for en kvalitetskontroll, som jeg ikke er sikker på at vi kommer til å få gjennom Norgesgruppen, Coop eller Rema. Feks. Gulating som i dag er blitt en stor spesialkjede for øl i butikkstyrke opplever jeg ikke at alltid er kritiske nok til hva man tar inn av produkter. Selvfølgelig er det noen dårlige proudukter som blir solgt gjennom vinmonopolet også, men sjelden produkter som har helt klare gjennomgående produksjonsfeil.

     • * “Norge er et helt annet geografisk land enn lille Danmark”, skulle det selvfølglig stå 😉

 4. Vel – det er en ting de bør gjøre. La egne ølutsalg få selge øl uavhengig av alkoholprosent. I tillegg må bryggeriene få åpne egne bryggeriutsalg med samme betingelser. Dette blir da øloaser med rikt utvalg og stor kompetanse pluss mulighet for å få ferskvare. I tillegg måtte da vinmonopolet virkelig levere fordi de måtte konkurrere på øl

  • Prinsippet ditt er ikke vanskelig å se – det er jo slik det fungerer i de fleste andre bransjer – men Vinmonopolet fungerer ikke på denne måten. Lar man det være fritt frem å selge alkohol i butikker, osv., har man fjernet argumentet for å beholde Vinmonopolet, og da er det bare å legge det ned. Vi får ikke i pose og sekk her.

 5. Jeg er helt enig i at Vinmonopolet skal ikke avvikles, men jeg synes det er litt ekstremt å si at “Hver gang grensene ved Vinmonopolet flyttes på, er vi nærmere en avvikling av hele ordningen.”.

  Forestill deg at du bor i et land som har ikke Vinmonopolet, men har mange bryggerier som selger hovedsakelig fra bryggeriet, og overlever på det. Hvis et vinmonopol skal innføres, så plutselig må disse bryggeriene slutte å servere/selge fra eget bryggeri, og må gjennom grossist, distributør, polet. Det er disse bryggeriene som kan ikke eksistere i Norge i dag. Det er synd.

  I det siste nemlig har det vært tillatt for gårder å selge sider opp mot 22%. Føler du at Vinmonopolet er nærmere avvikling på grunn av det? Det er dét som jeg synes skal tillates i Norge: utsalg fra produksjonsstedet. Det er mange positiver som kommer med det. Bedre lokalmiljø, lettere for bryggeriet å få ting til å gå rundt, mindre utslipp fra distribusjon, mye bedre tilgang til ferske produkter, for å nevne noen.

  Jeg er helt enig med at Rema 1000 skal ikke være stedet man går for å kjøpe håndverksøl. Jeg tror alle kan være enig i det. Men slik vi har det i dag, gjør vi det skikkelig vanskelig for bryggerier å blomstre. Vi får neppe noe Tree House eller Hill Farmstead i Norge mens bryggeriene må stadig forholde seg til og bøye seg for Vinmonopolet.

  • Hei Jon! Jeg heier virkelig på de lokale og små aktørene! Nå er det lov å selge fra produksjonsstedet også i Norge, selv om grensen er på 4,7 %. Jeg forstår at bryggeriene ønsker – og hadde tjent bedre på – å selge alle ølene sine fra produksjonsstedet. Jeg hadde likt det selv, og jeg har ingen problemer med å se alt det positive med det. Et norsk Hill Farmstead hadde vært fantastisk! Men dette er et av problemene ved polordningen; man får ikke begge deler, man må ta et valg. Fundamentet Vinmonopolet hviler på er helsepolitisk; det handler om å begrense tilgangen på alkohol til folket. Jo mer man tøyer grensene, jo mindre mening gir Vinmonopolet, og ordningen er prisgitt EU/EØS sitt regleverk. Nå er ikke min begrunnelse for å beholde Vinmonopolet helsepolitisk – jeg liker rett og slett butikkene – men dette er de kamelene som må svelges for å beholde ordningen. Det er mye ved ordningen som ikke er ideelt, men som sagt: Det er dessverre det valget vi må ta.

 6. Det er mye bra med VP, men å si at de er bra for en ølentusiast synes jeg blir å trekke det langt. Tilgangen på produkter er for begrenset, spesielt hvis man ikke bor i nærheten av spesialpolene, det er vanskelig/tungvint for leverandører å forholde seg til med veldig strikt opplegg for å bli listeført, lansering seks ganger i året, dårlige muligheter for å håndtere ferskvare osv.

  Og argumentet med at utvalget for folk i dalstroka innafor blir så mye dårligere uten polet kjøper jeg heller ikke. Nettbutikk er tingen. Sammy refererer stadig til sine besøk i Kalundborg og Esbjerg og dertil hørende krav om interesse fra de lokale/lokale butikkene, men hvis man på den tid disse besøkene sammenliknet med hva status var i Norge var det neppe noen grunn til å være skuffet. I DK har man også lenge hatt nettbutikker, og nå trenger man ikke handle for mer enn DKK 500 for å få det fraktfritt tilsendt hos Best of Beers.http://www.bestofbeers.dk/page/levering-og-fragtpriser-23/
  De sender forresten gratis til Norge hvis man kjøper for DKK 1000… Og det er stort sett mye mer interessant å bruke en drøy tusing der enn på polet.

  • Hei Yngvar! Jeg sier vel egentlig ikke at polet er bra for ølentusiaster, meningen min er mer generell. De største entusiastene vil vel slite med å finne alt de ser etter uansett, og da er – som du sier – nettbutikker (eller hyppige reiser) tingen. Nå er jeg så heldig å bo i Bergen, og har et par virkelig gode pol i nærheten. Kanskje er jeg litt bortskjemt, men jeg har vært på mindre tettsteder med pol, og ser at disse faktisk sikrer et bra utvalg. For meg er det absolutt et viktig argument. Jeg har masse slekt i dalstroka innafor, og slik dagligvare fungerer i Norge vil slike steder bli overøst med fullstendig uinteressante varer (som ironisk nok er det folk flest vil ha). Jeg stemmer for at Vinmonopolet blir værende, men jeg mener selvsagt også at de skal fortsette å forbedre seg.

 7. Her glemmer vi en vesentlig ting og det er ar Norge er ikke bare bare. Enkelte må kjøre over 20 mil for å komme til et pol ? Vi kan vel la polet bestå som en konkurent til private aktører, så får vi se om det har livets rett ? Vi har allerede, i storbyene vel og merke, flere spesialbutikker som selger et mangefold av ølsorter/merker så jeg tror ikke det blir noe problem. Vinmonopolet må jo tåle konkuranse og tolker jeg deg rett er det utvalget du er redd for at skal forsvinne ?

  • Vi kan nok ikke få i pose og sekk her. Åpner vi opp for fritt salg av alkohol, forsvinner polordningen. Dette er en særordning/ unntak som er sikret av de nordiske landene (unntatt Danmark) gjennom EU/EØS. Så enkelt og komplisert er det. Forsvinner polet vil jeg tro at de største byene kommer til å få egne butikker med tidvis veldig godt utvalg, mens områder med mindre folk vil få dårligere utvalg. Jeg bor i Bergen, og kunne således gitt blanke, men denne ordningen sikrer utvalget også andre steder i landet. Og det er et viktig poeng for min del.

  • Du har forresten rett i at avstanden for enkelte til nærmeste pol, er altfor lang, men det er blitt foreslått polordninger i butikk på slike steder, og det er kanskje veien å gå?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *