Avokado med lodderogn

Enkle råvarer er ofte det beste.

Jeg elsker enkle og hellige treenigheter! Tomat, mozzarella og basilikum eller flatbrød, gammalost og honning! Nydelige og tydelige smaker som utfyller hverandre. Mat blir ikke enklere enn dette. I denne forretten er alt du trenger en teskje og tre ingredienser – avokado, rømme og lodderogn – og maten er servert!

Enkelt og greit: Mat trenger ikke å være komplisert for å smake godt.

Høyt og tungt henger de: Avokadoen er en relativt ny gjest på det norske kjøkkenet. Denne urgamle frukten kom først til våre breddegrader på 1960-tallet. Avokadotreet dyrkes i dag overalt, men kommer opprinnelig fra det sør-amerikanske kontinentet. De pæreformede fruktene vokser vanligvis i par, og aztekerne kalte dem for ahucatl (et ord som betyr testikkel). De spanske kolonistene omdøpte frukten til avocado (ja, det betyr advokat), og forklaringen er sannsynligvis ikke sprekere enn at ordene ligner.

Avokadoen er en sunn, feit og velsmakende frukt. Med sin milde, nøtteaktige smak og kremete konsistens, er den blitt en slager i norske hjem. Faktisk er det ingen i Europa som spiser mer avokado enn oss, noe som sikkert har en sammenheng med at vi spiser taco oftere enn meksikanerne. Guacamole er herlig, men avokadoen kan brukes til mye mer.

Som å punktere bobleplast: Avokado, rømme og lodderogn er alt som trengs for å lage den perfekte forretten.

Du skjærer avokadoen i to, vipper ut steinen med en teskje, fyller gropen i avokadoen med rømme og legger lodderogn på toppen. Smakene utfyller hverandre på utsøkt vis, men de tre ingrediensene lager også et flott fargespill på tallerkenen. Her får du en frisk blanding av syre, fett, salt og umami. Dessuten er det en ganske stilig følelse å tygge de små lodderognperlene. Det er nesten like gøy som å punktere bobleplast med fingrene!

 

Hatland

2 Comments

  1. Og avokadorømmerognen blir enda bedre med litt finhakket rødløk. Det er imidlertid ikke derfor jeg skriver, men: Når jeg abonnerer på en ølside og i stedet får oppskrifter, så forventer jeg i det minste en god ølanbefaling til retten. Vennlig hilsen Arve Torkelsen

  2. Hei Arve! Takk for tilbakemelding.
    Godt i glasset er i all hovedsak en side om øl – og det kommer den også til å fortsette å være – men det kommer til å snike seg inn en matoppskrift og to fremover. Etter å ha holdt på i over fem år, trenger jeg rett og slett å fornye meg litt. Det regner jeg med at de fleste klarer å leve godt med!
    Finhakket rødløk er notert, det har jeg ikke prøvd før! Dette er forresten en rett som er lett å variere; litt sitronsaft, et pepperdryss, gressløk, koriander eller hvitløk fungerer alle fint ved siden av de tre ingrediensene.
    Til det viktigste: Ølet!
    Dette er en rett med tydelige og forholdsvis milde smaker, så her må man styre unna de tyngste og heftigste variantene. Det er flere typer lyse øl som kan fungere ved siden av denne forretten. Det første jeg tenker på er en frisk pilsner eller hveteøl, men jeg vil også tro at en belgisk blond eller saison kan gjøre nytten. Syrlige øl som en gueuze eller en Orval vil sikkert også være spennende å prøve til. Det er bare å prøve seg frem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *