Nøgne Ø med tre øl brygget med kveik

”Vi har nok bare sett den spede begynnelsen av bruken av kveik i norske øl,” sier Tom Young, markedsansvarlig hos Nøgne Ø.

Nøgne Ø har så langt bare kommet med et øl gjæret med kveik, men i løpet av neste uke kommer tre nye: Hoppy Kveik IPA på 5,5%, Malmen – Juniper Black Ale på 4,5 % og Brisk på 5 %.

Mann med nyheter: Tom Young og Nøgne Ø er klare med tre kveik-øl! (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

“Vi har kun laget en batch med Norsk Høst, der vi brukte kveik,” forteller Tom Young. “Dette ga mersmak, noe disse tre lanseringene er et bevis på.”

Kveik er den nye gjæren: I løpet av kort tid har kveik – eller norsk gårdsgjær om du vil – fått en vanvittig oppblomstring her i landet. Det er ikke lenge siden kveiken var en kuriositet som kun var i bruk hos tradisjonsbryggere på et fåtall gårder her i landet, men takket være en gjeng entusiaster er ulike typer kveik blitt kommersielt tilgjengelige.

“Bare det faktum at dette er en unik norsk ølgjær, gjør at potensialet er enormt! Vi har nok bare sett den spede begynnelsen av bruken av kveik i norsk øl,” sier Tom.

Flere bryggerier har allerede brygget med kveik. Samarbeidsbrygget Ny Hornindal Pale Ale mellom Ego og Eik & Tid og Tradisjon fra Kinn Bryggeri er to eksempler, i tillegg har kveiken slått godt an hos hjemmebryggere.

“Sammen med bruk av norske ingredienser fra naturen som granskudd, pors, ryllik og einer, har vi faktisk et grunnlag for å skape og forme moderne varianter av øl som har vært brygget i århundrer her til lands, og det med smakselementer som skiller seg tydelig fra eksisterende ølstiler ellers i verden.”

I eldhuset: Svein Rivenes på Voss oppbevarer kveiken sin på norgesglass. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Heimabrygg: Under arbeidet med boken “Den norske ølrevolusjonen” var vi blant annet med Svein Rivenes i elduset hans under bryggingen av tradisjonelt heimabrygg i Dyrvedalen på Voss i 2013. Som moderne hjemmebrygger var dette en ytterst interessant prosess å følge, for her var alt snudd på hodet i forhold til hva jeg var vant til. Meskingen tok ni timer, kokingen seks og gjæringen ble unnagjort på høy temperatur i løpet av to dager. Sluttproduktet, som ble tappet på plastdunker, var et søtt øl uten kullsyre der maltet spilte hovedrollen.

Voss Bryggeri har med sitt Vossaøl på 7,5 %, som fra tid til annen er kommersielt tilgjengelig, brygget et tradisjonelt øl i kobberkjeler. I dette ølet bruker de einerlåg, lokal humle og gjær. Jo Gjerde, en av gründerne bak Voss Bryggeri, fortalte meg at et av målene ved oppstarten av bryggeriet var å få servert ekte heimabrygg på pub.

Vossaøl er eit brygg som skil seg ut på den internasjonale marknaden,” fortalte Dag Jørgensen fra Voss Bryggeri i et intervju med lokalavisen Hordaland, da det ble kjent at bryggeriet skulle eksportere store mengder av ølet til USA i 2015.

Også Tom Young og Nøgne Ø tror at det er et marked for øl brygget med kveik utenlands.

Nykommer med kveik: Nøgne Ø Malmen.

Norsk Høst ble kun solgt i Norge, men med disse tre nye utgivelsene håper vi at også utlandet kan få øynene opp for øl brygget med kveik. Ettersom ølet nylig er tappet, kan vi så langt ikke si noe om potensialet. Men interessen er der, og vi vil helt sikkert eksportere deler av disse bryggene til andre land.”

Smak av skog: Noe av det spennende med denne gjæren, er at bryggere har mulighet til å leke og eksperimentere med den. Visst duger den i tradisjonelle øl, men den kler også en moderne twist.

“Kveik har jo den merkelige egenskapen at den gjærer på svært høye temperaturer, gjerne over 30 oC. Med Brisk ville vi prøve noe nytt, og gjæret denne på lager-temperatur, 9 oC. Kveiken klarte den jobben også, og Brisk har fått et særegent preg av en ren og stram kropp med tydelig smak av skog,” forteller Tom. “Vi har brukt vossakveik i alle tre, men Malmen – Juniper Black Ale og Hoppy Kveik IPA er gjæret på rundt 33 oC, og der står kveiken tydeligere frem i smaksbildet.”

Det er kun Malmen som blir tilgjengelig på flasker, og det jobbes med å få den ut på butikkmarkedet. Alle tre ølene blir uansett tilgjengelige fra og med neste uke på barer med respekt for seg selv.

Er du interessert i å lese mer om kveik og norsk tradisjonsbrygging, anbefales bloggen til Lars Marius Garshol, forfatteren av boken “Gårdsøl – det norske ølet”, på det varmeste. Du kan også melde deg inn i gruppen Kveik på Facebook.

 

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *