Mye godt på spesialslippet

Lyse og mørke. Søte og sure. Avbalanserte og bitre. Om en uke slipper Vinmonopolet en røys med forskjellige godbiter på spesialpolene.

Godt i glasset har fått tak i en foreløpig liste over storslippet på spesialpolene fredag 31. mars. Selv om det er grunn til å ta listen med en klype salt – endringer kan forekomme – er det lett å se at dette slippet er gode nyheter for smaksløkene (og ikke fullt så gode nyheter for lommeboken).

Svart på hvitt: Eternal Rest fra Nøgne Ø viser at kompromissløsheten lever i beste velgående.

Evig mørke: Nøgne Ø kommer med en imperial stout på 14 % med det stilige og mørke navnet Eternal Rest. Dette er en blend mellom de to versjonene som er laget av Dragonwort Stout (en har lagt på armagnac-fat i 19 måneder, mens den andre har godgjort seg i 25 måneder på bourbon-fat). Var det noen som mente at kompromissløsheten hadde forsvunnet fra Grimstad?

”Kompromissløsheten er det ingenting i veien med,” sier Tom Young, markedsansvarlig hos Nøgne Ø. ”Endless Rest er en fjern fetter av vår Dark Horizon, men med et annet utgangspunkt. Vi har tilsatt kokos og vanilje, så dette er en søtere og på mange måter fyldigere versjon av en imperial stout.”

Øl fra en supermakt: Stones silkemyke Imperial Russian Stout gir hint av sjokolade, kaffe og vanilje.

Nattsvarte øl er det flere av i dette slippet, og et par av dem bør du streke under med sprittusj på handlelisten. Mephistopholes Imperial Stout fra amerikanske Avery Brewing Company var, første gang den kom på markedet i 2006, inspirasjonskilden til Nøgne Øs Dark Horizon. Dette er en kraftig og fløyelsmyk sak på rundt 15 %. Fra samme bryggeri kommer også Tweak, en bourbonfatlagret imperial stout på 17,5 %. Får du tak i denne, har du en god grunn til å invitere venner på besøk.

På en fjøl: Amerikanske Stone Brewing kommer med klassikeren Imperial Russian Stout, en heftig og fyldig godsak på 10,5 %, så her er det bare å fyre i peisen. Fra samme bryggeri kommer også Encore Series: 6th Anniversary Porter på 8 % og Encore Series: 12th Anniversary Bitter Chocolate Oatmeal Stout på 9,2 %.

Kinn Bryggeri stiller med Rekved nr. 4: Bresjnev Bordeaux. Som navnet tilsier er dette bryggeriets stout, Bresjnev, som er lagret på Bordeaux-fat. Rekved-serien er en nyvinning fra Florø-bryggeriet der eksperimentlysten og lekenheten er stor.

Under innspillingen av en kommende Vestkast-episode forteller Espen Lothe, sjefen hos Kinn, at ølene i denne serien er ment å være øl som kommer rekende fra det nye til det gamle bryggeriet i Florø, og her tilsettes ølene bakteriekulturer, bær eller lagres på fat. Dette er mildt sagt spennende.

Ekstremt eksklusiv: Boon har kommer med en meget eksklusiv serie med monoblendede geuzer. Her er Vat 44, den første i rekken.

Surt og godt: Det er også en del sure godbiter i dette slippet. Belgiske Boons Oude Geuze Vat 79 er det verdt å reise langt for. Her får du oppleve geuzens uforlignelige verden. Dette er surt, friskt og komplekst. Italienske Loverbeer fusjonerer øl og naturvin. Prøv deres Beerbrugna, et villgjæret øl tilsatt plommer, og du vil elske eller hate.

De humlefrelste får også sin dose denne gang. Deviant’s Dale’s India Pale Ale på 8 % fra Oscar Blues Brewery er en aldri så liten klassiker, mens Lervig i samarbeid med Stillwater Artisanal kommer med en IPA kalt Nordic Lean. Dette er en lilla IPA – jada, det måtte komme – og er et øl tilsatt juice fra blåbær, solbær og bjørnebær. Ølet er gjæret med brettanomyces, og er ifølge etiketten “tangy, hoppy, juicy and funky. This unique beer is beautiful, nice and a little fucked up, just like us.”

Klassikere som Gulden Draak fra belgiske Brouwerij van Steenberge og den eikefatlagrede kvadruppelen til nederlandske La Trappe, i tillegg til øl fra bryggerier som Founders, Brooklyn Brewery, Siren Craft Brewery, Birra del Borgo og St. Bernardus Brouwerij blir tilgjengelige. Og så er det enda mer. Det er bare å glede seg.

Listene finner du hos Vinmonopolet.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *