Vinmonopolet med fake juice

Et par av ølene i Vinmonopolets vårslipp er så ferske at de gikk ut på dato før de ble brygget.

Tar du turen innom polet fredag 3. mars er det ingen grunn til å gå tomhendt hjem. Vårslippet har mye å by på, og denne gang spiller humle hovedrollen i mange av ølene.

Perler for svin fra Lervig kommer raskt til å få bein å gå på under slippet på fredag.

Juice er det nye ølet: Det snakkes mye om øl som ferskvare for tiden – en diskusjon som er veldig velkommen – og den relativt nye ølstilen Vermont Style-IPA/ New England IPA (NEIPA) er nok en av hovedgrunnene til dette. Jeg har kun smakt et eksemplar av arten, og skal ikke forsøke meg på dyptpløyende analyser, men dette er for all del spennende. Heady Topper fra amerikanske The Alchemist, et øl som regnes som en av verdens beste IPA-er, klassifiseres av mange som en NEIPA, og i Norge er Cervisiam med Bad Mango og Lervig med Tasty Juice i førersetet. I dette slippet får vi ytterligere et par varianter.

Oslo Brewing Company kommer med New Oslo IPA på 8,5 %, et øl som ifølge dem selv er fullpakket med grapefrukt, citrus og pasjonsfrukt. Lervig kaller Perler for svin en Juicy IPA på 6,3 %, og det er ikke akkurat noen bombe at Mike Murphy, bryggerimesteren hos Lervig, utforsker denne stilen. Han omtales som IPA-ens far i Italiahar en høy stjerne i Danmark og har lojalt levert humledrevne øl til nordmenn de siste årene. Nylig klagde Anders Kleinstrup, administrerende direktør for Lervig, med rette sin nød i RA/Dagsavisen: “Hvordan får man friskt øl til forbrukeren via Vinmonopolet? (…) Spørsmålet er hvorfor systemet ikke endres i takt med markedet som etterspør øl som ferskvare.”

Ikke vet jeg om han har fått svar på spørsmålene sine, men jeg vil anta at Perler for svin er rimelig fersk når den settes i hyllene på fredag. Jeg antar også at dette ølet blir raskt utsolgt, så det er bare å stille seg i kø… Det er ikke tilfeldig at mange bryggerier slenger på betegnelsen “juice” i forbindelse med denne stilen, for en NEIPA kan faktisk se ut som juice i glasset – ugjennomtrengelig som en tåkeheim – og mange tilsetter fruktjuice i bryggene. Jeg har lest en del bisarre regler for hvordan dette ølet skal serveres; helst i et melkeglass som fylles til randen, det er ikke fullt før det renner over…

Herlige Voss: Jeanette Lillås fra Voss Bryggeri plukker einer til VPA. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Gamleskolen: Hvis NEIPA-stilen som stammer fra den amerikanske østkysten er det nye, så tilhører kanskje de vestkystinspirerte IPA-ene gamleskolen? West Coast IPA fra Stigbergets, Raja Double IPA fra Avery, Oceans IPA fra Amundsens, Bådins Hopen IPA eller Ranger IPA fra New Belgium bør alle kunne bøte på heftig humleabstinens.

Jeg synes at det er ualminnelig gøy at VPA fra Voss Bryggeri blir tilgjengelig på polet. Jeg var faktisk med på bryggingen av dette ølet i forbindelse med arbeidet med boken “Den norske ølrevolusjonen” i 2013. Vi stakk til fjells, fylte brukte maltsekker med einerkvister, og i løpet av en kveld, en natt og en dag brygget vi en moderne american pale ale på einerlåg. Vossa Pale Ale på 6,5 % binder sammen den gamle og den nye verden. Dette er et gjennomtenkt øl med sjel, som fortjent vant prisen for Årets øl-innovajon i 2013.

Stjørdalsbryggeriet, som også spiller på lag med tradisjonene, kommer med tre øl i bestillingsutvalget: Brunst IPA, Okkelberg og Hausten. Hausten er en porter på 5,5 % med et passende navn for årstiden, mens Okkelberg er et tradisjonelt røykøl på 7 % brygget med einer og stjørdalsmalt. Stjørdal er et av få steder i Norge som har holdt bryggetradisjonene levende i hundrevis av år, så dette kan være vel verdt å prøve.

Norgesvenn: Jos Ruffel og Garage Project er klare med 11 øl i bestillingsutvalget.

Prøv en pils: Det er mange spennende norske øl denne gangen, og her er det bare å prøve seg frem. Haandbryggeriet kommer med Raspberry Export Stout, Mack med Smoke Stout, Berentsens med Raisin’ the Stakes og både Kinn, Røros Bryggeri og Nøgne Ø kommer med øl til påske. Tar du med Nøgne Øs Nødingen (en imperial stout på 10 %) og Gammel Jo (en old ale på 8,5 %), begynner det å nærme seg noe.

Det kommer også et ras med utenlandske øl i bestillingsutvalget. Garage Project fra New Zealand er inne med elleve nykommere, deriblant Hellbender, en barley wine på 11,2 %, mens amerikanske Against the Grain kommer med en haug fatlagrede imperial stouts.

Det er også en del pils i dette slippet, og gode pils har aldri vært å forakte. Prøv for eksempel Weihenstephaner Pils på 5,1 % fra Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan i vårsolen, and you know that can’t be bad

Som alltid er flere glemt enn nevnt, det kan komme endringer før slippet på fredag, sjekk for all del ut listene hos Jan Egils Ølblogg eller Vinmonopolet.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *