På tide å handle

 erØlutvalget på REMA 1000 har aldri vært noe å snakke høyt om, så hvorfor skrikes det nå?

Den siste måneden har vi fått se en flik av forhandlingsvirkeligheten mellom produsentene og matvarekjedene, en virkelighet som neppe var ment for offentligheten. Forhandlinger som dette pågår stort sett i det stille, men denne gang braket det løs. I mitt stille sinn tenkte jeg: Nå kommer det, nå brister demningen, nå skal all dritten ut.

Offentlig debatt: Mack og REMA 1000 diskuterte for åpen scene på Facebook. (Faksimile fra Macks fb-side)

Mack og REMA 1000 diskuterte for åpen scene på sosiale medier, Hansa Borg kjørte to helsidesannonser blant annet i VG og BT, forbrukerne gikk til boikott, mens Lars Kristian Lindberg, sjefen for kategori og innkjøp hos REMA, mente at det hele var ”unødvendig og skaper en usikkerhet”.

Kommer reaksjonene til å endre noe? Neppe. Burde det gjøre det? Absolutt.

La oss løfte blikket litt, folkens. Dette er ganske komplekse greier.

All makt til matvarekjedene: I 2011 la det regjeringsnedsatte Matkjedeutvalget frem rapporten ”Mat, makt og avmakt”, der det blant annet sto å lese at ”fire paraplykjeder i handelen kontrollerer hvilke produkter som skal få adgang til mer enn 99 pst. av dagligvaremarkedet”. Utvalget syntes den gang at det var problematisk at så mye makt var samlet på så få hender, og siden har det bare blitt verre. I 2015 solgte ICA butikkene sine til COOP, og plutselig var de bare tre.

Hvis noen var i tvil, så handler dagligvarehandel i Norge om enorme pengesummer. I 2015 ble det omsatt for svimlende 164 milliarder kroner i dette markedet som i all hovedsak kontrolleres av COOP, Reitangruppen og Norgesgruppen.

Tid for handling: REMA 1000 og de andre norske matvaregigantene sørger for å få i både pose og sekk.

Produserer du mat og drikke i Norge, gjør du lurt i å være bestevenn med disse, det finnes ingen vei utenom. Selv om fokuset akkurat nå er på REMA 1000, er det ikke sikkert at de andre er så mye bedre. I 2015 bestemte for eksempel COOP seg for å hive produktene fra Hval Sjokoladefabrikk ut av sortimentet sitt, mens Norgesgruppen i 2009 kastet populære Tine-produkter som Jarlsberg og Norvegia ut av kjølediskene.

Produsentene er prisgitt betingelsene matvaregigantene setter, og når alternativene er så få må det nødvendigvis bli bråk innimellom, eller som Elisabeth Morthen fra Tine sa i 2009: ”Alle skjønner at vi ikke kan leve med betingelser som styrer oss mot tap.”

Det lønner seg å storhandle: Når det kun finnes tre reelle alternativer, sier det seg selv at det er krise for en produsent å bli kastet ut av sortimentet til en dagligvarekjede. Dagligvarekjedene sitter med altfor gode kort på hånden, og har enorm makt i diskusjoner om pris. Her snakker vi om store kvantumsrabatter; en krone her og en krone der blir fort noen milliarder kroner.

Unlucky Jack: I 2011 ble ølene fra Lervig kastet ut fra REMAs butikker i Rogaland.

Da REMA 1000 kastet Lervigs øl ut av hyllene i 2011, fortalte daværende leder, Morten Robberstad, til Rogalandsavisen at det handlet om penger: ”For dem handler det om å tilby kundene produkter som koster minst mulig i innkjøp og produksjon, og å selge disse til høyest pris.”

Den gang, etter massiv forbrukerprotest, tok REMA ølene til Lervig tilbake, men det skjer neppe nå. Jeg tror aldri at REMA skroter strategien sin, så Hansa og Mack må nok ta til takke med smulene de tilbys, de har neppe råd til å la være.

“Vi har hørt ropet fra Nord. La oss derfor forsikre nordlendinger om at vi gjerne ønsker å selge Mack i alle de tre nordligste fylkene – hvis Mack vil,” uttalte Lindberg fra REMA i en pressemelding for ikke lenge siden. Det er en stygg finte. Hvis Mack vil. Etter å ha blitt kastet ut fra REMA-butikkene i 16 fylker, er det altså opp til Mack om de fortsatt vil at nordlendingene skal få mackøl til måseeggene.

Hæ? Hansas reaksjon på å ikke få lov til og være bestevennen til REMA 1000, er smått legendarisk.

Mack landet sin landsdekkende avtale med REMA først i 2016, men på det ene året økte de markedsandelen sin med over en prosent. Det er veldig mye. (Til sammenligning er det ingen mikrobryggerier i Norge som er i nærheten av å ha en markedsandel på en prosent. Industribryggeriene og håndverksbryggeriene spiller fortsatt i to forskjellige divisjoner.) Mack kom inn hos REMA på bekostning av Hansa – jepp, det er en liten verden vi lever i – etter at Hansa takket nei til ny avtale med REMA i 2016. Ingen av partene har kommentert grunnen, men det er ganske opplagt at det handlet om pris. Hansas andel av ølmarkedet stupte i fjor.

Spis eller bli spist: Det er en merkelig form for ironi i at markedsøkonomi stort sett fører til monopolisering. Det er spis eller bli spist; de større blir større, og de mindre blir enten en del av de store eller så forsvinner de.

Da Bunnpris – som på papiret står utenfor de tre store kjedene – forhandlet frem en avtale med Norgesgruppen i fjor, gikk Reitan ut i Adresseavisen og forlangte at Konkurransetilsynet kom på banen: ”Dette betyr en solid maktkonsentrasjon der Norgesgruppen nærmer seg 50 prosent markedsandel.”

Vil du være bestevennen min? (Foto: CC-lisens/ Max Pixel)

REMA har faktisk en del gode poenger, for det er selvfølgelig ikke bra at en aktør sitter på halve markedet, men sånn sett er det merkelig at de velger danskeide Ringnes som bestevenn. Ringnes sitter på over 50% av det norske ølmarkedet, en markedsandel som sannsynligvis kommer til å øke som en konsekvens av avtalen med REMA.

REMA argumenterer også med at utvalget i norske matbutikker er for likt, og at de har lyst til å gjøre noe med dette. Det er en god tanke. I 2011 konkluderte Matkjedeutvalget med at norsk mat er for dyr og utvalget for dårlig. Svenskene, som vi ofte liker å sammenligne oss med, har dobbelt så stort vareutvalg som oss. Ifølge REMA er en del av strategien å rydde plass til flere lokale og regionale leverandører. Det skal bli interessant å se om de følger dette opp eller om det bare er ord. For et lokalt mikrobryggeri vil en bestevenn-avtale med REMA være manna fra himmelen, en garanti om å overleve i et stadig tøffere marked.

Sitt eget økosystem: I verste fall vil lokale og regionale leverandører bare bety nye produkter fra bryggeriene REMA er heleiere eller deleiere av eller det Ringnes promoterer som “Norsk lokaløl”. Såkalte EMV (egne merkevarer) øker stadig i omfang i norske butikker, og REMA er for tiden i gang med å etablere fem egne håndverksbryggerier i ulike deler av landet. I tillegg er de deleiere i Sagene, Kolonihagen og Grans.

Grans er forresten en av bestevennene til REMA – det er godt gjort å bli bestevenn med seg selv – og ruster i disse dager opp. De bygger nytt bryggeri og utvider kapasiteten for 90 millioner kroner. “Rema setter knallharde krav, men i bytte får vi unik hylleplassering og tilgang til omtrent en fjerdedel av det norske dagligvaremarkedet. Uten Rema hadde vi aldri vært der vi er i dag,” sier Morten Gran til Finansavisen.

Dobbeltmoral: Espen Lothe fra Kinn Bryggeri mener at Hansa kaster glass i steinhus. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Matvarekjedene satser mer og mer på egne produkter, de har egne transportfirmaer, de sitter kort fortalt på hele verdikjeden, og på denne måten kan de utkonkurrere andre merkevarer.

Stein i glasshus: Det pussige er at det er en del likheter mellom dagligvareindustrien og ølindustrien. For de største bryggeriene har makt – øl handler også om enorme pengesummer – og det har lenge vært snakk om et duopol i Norge (Ringnes og Hansa har til sammen en markedsandel på over 70 %).

I et sint leserbrev i avisen Fremover beskylder Siri Gulliksen blant annet Mack for å ha priset Bådin ut av kampen om å servere øl under Bodøs 200-årsjubileum i fjor, og Jens Eikeset og Espen Lothe, fra henholdsvis 7 Fjell Bryggeri og Kinn Bryggeri, gikk nylig ut i Bergens Tidende og beskyldte Hansa for dobbeltmoral: “Vi opplever at Hansa gjør nettopp det samme i utelivsmarkedet som de kritiserer Rema 1000 for.”

Godt øl kan du kjøpe andre steder enn på REMA 1000.

Trenger en ølrevolusjon: Ølutvalget hos REMA har aldri vært spennende, og det er faktisk en utfordring jeg håper at de tar. I 2013 besøkte Ølportalen en tilfeldig valgt REMA-butikk i Sandefjord, og dommen var klar: “ok, men dørgende kjedelig ølutvalg”. Av totalt 49 øl var det 34 pilsnerøl, ni lettøl, fire bayerøl i tillegg til Guiness og Kilkenny. Utvalget i dag er nok litt, men ikke veldig mye spenstigere.

Skal du boikotte REMA 1000? Nei, det skal du faktisk ikke, men du skal kjøpe ølet i butikker med bedre utvalg. Du skal bli mindre lojal og mer bevisst som forbruker. Forbrukermakt fungerer, men forbrukere flest sliter med langtidshukommelsen. Det er både en god og en dårlig ting. Marerittet er at enda en av kjedene forsvinner. Tre er altfor lite, to vil være nær undergangen.

Drømmen er å få tilbake butikken på hjørnet, men da trengs en oppvåkning, en bevisstgjøring. Jeg heier på de som tør. De norske håndverksbryggeriene har vist at det faktisk er mulig for en gjeng ivrige entusiaster å få til noe, å dytte et marked i en annen retning. Mange bekker små hjelper nemlig godt på, og i dag har over 100 småskalaprodusenter kapret en total markedsandel på nærmere fire prosent, en markedsandel som kommer til å øke og øke i årene fremover.

Ølrevolusjonene som har hjemsøkt land etter land de siste årene, har delvis kommet som en reaksjon på ensrettingen i ølmarkedet. Tenk så deilig det hadde vært å få til noe lignende i dagligvaremarkedet! Norsk dagligvare trenger nemlig en ølrevolusjon, vi trenger flere selvstendige butikker, gjerne en matkjede eller fem til, og vi må støtte de små som finnes der ute, det er nesten ingen igjen av dem. Starter noen butikk i nærområdet ditt, er det din fordømte plikt å handle der. Det er det eneste som nytter.

Denne artikkelen er blitt til ved lesning av et utall artikler og rapporter, her er noen av dem: Sammy om øl: Remas ølbedrag, Godt i glasset: Brygger opp til kamp, iTromsø: Direktør misfornøyd med hvordan Mack har gått fram, Regjeringen: Matkjedeutvalgets rapport, Virke Dagligvare: Rapport om dagligvarehandelen 2015, Aftenposten: Hval-sjokoladen kastes ut fra 1200 COOP-butikker, Fosna-folket: Kaster ut TINE-produkter, RA/ Dagsavisen: Lervig tilbake i hyllene på REMA 1000, Bergensavisen: Hansa dropper REMA 1000, Adressa: Ja til Bunnpris’ avtale med Norgesgruppen, Ølportalen: Hva finner du av øl på -REMA 1000, Fremover: Kjære Mack – vi kommer ikke til å gå i øl-tog for dere i Bodø, Dagens Næringsliv: – Industrien bør frykte Rema og Coop, Hegnar: Bryggeri satser 90 mill. på Rema-samarbeid, Bergens Tidende: – Hansa driver dobbeltmoral.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *