Månedens øl, februar 2017: Duchesse de Bourgogne

Duchesse de Bourgogne får meg til å forstå hvorfor enkelte velger å sniffe neglelakkfjerner.

En av mine favorittstiler i ølverden er flamske rød (på engelsk kalt Flemish red eller Flanders red ale); sursøte øl med en uforlignelig dybde og kompleksitet. Syrligheten kan få deg til å skjære grimaser, men den balanseres flott mot en moderat sødme. Denne ølstilen kan tjene som en fin introduksjon til surølets vidunderlige verden.

Niklas Reisers portrett av Maria av Burgund. (CC-lisens.)

Gjenstridige: Duchesse de Bourgogne ble første gang brygget rundt århundreskiftet mellom 1800- og 1900-tallet. Selve bryggeriet, belgiske Brouwerij Verhaeghe, startet opp i 1885, og har ved flere anledninger trosset både menneskelige og umenneskelige krefter. Da første verdenskrig brøt ut svarte eierne med å legge ned produksjonen. De hadde da vitterlig kalt Duchesse de Bourgogne opp etter damen som ga Flandern tilbake sitt selvstyre i 1477, så ikke faen om de skulle brygge øl for tyskerne… Belgia ble uansett okkupert, tyskerne beslagla bryggeriet, demonterte bryggverket og laget ammunisjon av kobberet.

Det tok seks år før familiebryggeriet Verhaeghe gjenoppsto, men da hadde de fått en ny konkurrent: pilsen. Verhaege begynte å brygge pilsnerøl – det var et spørsmål om å overleve – men de fortsatte også å perfeksjonere det de allerede var gode til.

Noen år seinere var det duket for nok en verdenskrig, og flere problemer for bryggeriet. ”The Germans came twice to learn how to drink a decent beer,” er det lakoniske svaret Karl Verhaeghe gir i et intervju med Belgian Beer and Food Magazine. Sammen med broren Paul er han fjerde generasjon Verhaeghe som driver bryggeriet. Et lite familiebryggeri i Belgia skulle egentlig ikke ha klart å overleve så lenge, men Karl innrømmer at de har vært pragmatiske: ”We follow new trends in the market, but more importantly we still brew our beers the same way we did 120 years ago”.

Duchesse de Bourgogne er virkelig en godbit for ølhunder.

Lagret lengst, verdt å vente på: Bryggeriet har flere øl i sortimentet sitt – pils, stouter, fruktøl – men de mest spennende går i syrlige retninger. Både Duchesse de Bourgogne og Vichtenaar er av typen flamske rød, og begge er øl som er brygget med tålmodighet. Etter at gjæren har gjort unna grovarbeidet, has ølet på eiketanker, såkalte foudres, som rommer mellom 5 000 og 25 000 liter, og da begynner brettanomyces-kulturen å jobbe. Duchesse de Bourgogne er en blend mellom øl som har stått 8 og 18 måneder på tank.

Dette er kompromissløse øl, øl som ikke tar hensyn til effektivitet, markedsanalyser og kalkyler. I løpet av bryggeriets leveår har de fått høre at ølene ikke er trendy nok, at de er gammeldagse. “We were famous for the old Flemish red-brown ales. That was our strength. We decided to pick that up and keep that going (…) We hammered on the same nail,” sier Karl.

Sangen om den røde rubin: Det skal vi være glade for. For dette er en nytelse, ypperlig belgisk. I en tid der bryggeriene kappes om hele tiden å lansere nye øl, er det godt å vite at det finnes øl som nesten alltid har vært der.

Ølet er mørk rubinrød i glasset, skummet er nydelig og henger lenge i glasset. Aromaen fra Duchesse de Bourgogne er farlig forførende, og sender tankene i retning aceton og eddik, fjøs, edel oksidering, eik, karamell og kirsebær. Smaken er kompleks, en sursøt blanding med toner av eddik, eik, tørkede frukter, rødbrus og kirsebær. Avslutningen er tørr, syrlig, det føles som å sutte på en sur plommestein.

Bryggeripuben Den Hert ligger i Vichte i Vest-Flandern. (Foto: Bernt Rostad/ CC-lisens)

Jeg har ofte tenkt at hvis jeg serverer en flamsk rød til gjester som aldri har smakt noe lignende, vil de ha vanskeligheter med å kategorisere den.

For hva er dette?

Brouwerij Verhaeghe ligger i landsbyen Vichte i Vest-Flandern ikke langt unna Roselare, et område som huser tre andre bryggerier som også har spesialisert seg på flamske rød. Et av dem er Brouwerij Rodenbach. En gammel reklameplakat slo fast om bryggeriets signaturøl Rodenbach Grand Cru at “It’s a wine!” Og kanskje det er akkurat det er? Med sin dypt rødlige farge, fine fylde, tanniner og karamelltoner fra eikefatene, så minner det ikke rent lite om vin, eller som Michael Jackson, den britiske ølskribenten, sa: “It is the most wine-like of beers.”

Fås på Vinmonopolet til 49,90 (0,33 l) og til 159 kroner (0,75 l). Ølet er absolutt lagringsdyktig, men kan også nytes med en gang. Serveringstemperatur: 8- 12°C.

Kilder: “The Duchesse de Bourgogne Beer from Brouwerij Verhaeghe” hos Belgian Smaak. “Great Beers of Belgium” av Michael Jackson, Brewers Publications. Hjemmesiden til Verhaeghe.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *