Norges beste øl i verden

Nøgne Ø utropes til Norges beste bryggeri, og regnes for ellevte året på rad som et av verdens 100 beste bryggerier. Det er litt av en prestasjon. ”Vi er kjempestolte,” sier Tom Young hos Nøgne Ø.

RateBeer kårer det beste i ølverden.

De årlige listene fra RateBeer – et slags uoffisielt verdensmesterskap i øl – er de siste dagene blitt lagt ut på rekke og rad, og det er selvsagt interessant å se på dem med norske øyne. Eller er det det? Det er lenge siden norske bryggerier var så lite representerte, så kanskje vi fortsatt er bedre på langrennsski enn vi er på ølbrygging?

Heldigvis finnes unntakene.

Nøgne Ø er best i verden: Grimstadbryggeriet Nøgne Ø er fortsatt Norges flaggskip i håndverksølverden. De regnes som landets beste bryggeri, men høyere henger nok anerkjennelsen i det å bli omtalt som et av de hundre beste bryggeriene i verden. Det er en prestasjon som overgår en seier i Tour de Ski.

“Vi er selvfølgelig kjempestolte. Så vidt jeg husker er dette ellevte året på rad vi er på denne listen,” sier Tom Young, markedsansvarlig hos Nøgne Ø, og legger ydmykt til: “Våre kreative og dyktige bryggere har æren for både denne, og alle de andre utmerkelsene vi har fått de siste par årene.”

The Big Ø: Nøgne Ø regnes nok en gang for et av verdens beste bryggerier.

Nøgne Ø er prisgrossister i ølverden, og kan sikkert snart tapetsere en bryggerivegg med diplomer og utmerkelser. Lokomotivet fra Sørlandet hanker også inn en sølvmedalje for Nøgne Ø Porter i kategorien for de beste porterne i verden.

Også Haandbryggeriet fra Drammen gjør det godt med ølene Bestefar (sølv) og Norwegian Wood (bronse) i kategorien for tradisjonelle øl.

De gamle er med andre ord fortsatt eldst, og utfordringen for yngre norske bryggerier må jo være å yppe seg mot verdenseliten i årene som kommer.

Salikatt for et bryggeri! Norges beste øl er Lervigs Brewers Reserve Barley Wine Aged in Bourbon Barrels på 13%, og det er ikke et dumt valg. Dette er virkelig en lekkerbisken.

Stavanger-bryggeriet Salikatt leverer også gode øl, så gode at de kåres til det beste nye norske bryggeriet i 2016.

Fornøyd prisvinner: Bjarte Halvorsen fra Salikatt Bryggeri har alle gode grunner til å smile. (Privat bilde)

”Salikatt så godt,” sier Bjarte Halvorsen, eier og brygger hos Salikatt. ”Vi har først og fremst brygget øl i butikkstyrke for markedet i Rogaland i oppstarten, så det er overraskende og kjekt å se at det går an å klatre til topps på listen uten å brygge ekstreme øl til de hippeste utestedene.”

Navnet på bryggeriet har de tatt etter et stavangersk kraftuttrykk, et uttrykk som skriver seg fra Fredrik Theokar Salicath, av mange regnet som den verste politimannen i norsk historie.

“Salikatt er er så nært banning du kommer uten å banne, og det brukes stort sett i positive sammenhenger,” forteller Bjarte, og innrømmer at uttrykket passer godt på en dag som denne.

Steder for godt øl: Håndverkerstuene i Oslo stikker av med prisen for beste ølrelaterte restaurant i Norge, mens Cardinal i Stavanger, Henrik øl- og vinstove i Bergen og Café Sara i Oslo er landets beste vannhull ifølge RateBeer.

Godt i glassert bukker, nikker og neier og gratulerer alle prisvinnerne.

PS: Etter at saken ble publisert kontaktet Tom Young Godt i glasset, og informerte om at Nøgne Ø ikke var på den celebre listen over de 100 beste bryggeriene i 2015: “Dermed er det 10 ganger i alt, men ikke på rad…” Imponerende er det åkke som.

Lenke: RateBeers lister

 

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *