Godt øl er en menneskerett

I år er det 15 år siden Kjetil Jikiun startet Nøgne Ø. Nå har hærføreren for den norske ølrevolusjonen lagt ut på nye eventyr.

Snart halvannet år er gått siden Kjetil Jikiuns siste arbeidsdag hos Nøgne Ø, men entusiasten og gründeren har ikke brukt tiden på å glane i veggen. Han er involvert i to bryggerier, en vingård, og i tillegg lager han alkoholholdige produkter som gin, raki, mjød og øl hjemme på kjøkkenet.

Back in business: Kjetil Jikiun brygger øl for det greske markedet. (Foto: Privat)

Bryggeriene Prvo Viško Pivo og Σόλο – sistnevnte betyr solo og drives av Kjetil alene, mens Prvo Viško Pivo drives av Kjetil, Kjell Einar Karlsen (tidligere sjef for Nøgne Ø) og tre kroater – er allerede oppe og går, og har flere øl på henholdsvis det kroatiske og greske markedet. Enn så lenge kontraktbrygges ølene på Arendals Bryggeri og hos et bryggeri nord i Hellas, men målet er at dette vil endres om ikke lenge.

”Klart jeg vil ha et eget bryggeri, jeg ønsker å være så nær produksjonen som mulig,” sier Kjetil.

Den greske ølrevolusjonen: Hellas, sivilisasjonens vugge, er et U-land når det gjelder håndverksøl. Grekerne sverger foreløpig til Mythos og Amstel, lyse lagerøl det går ørten på dusinet av. Hellas er treig materie, grekerne er vanskelig å konvertere.

Mellom druerankene: Kjetil Jikiun startet med øl, gikk videre til sake, og mener at druer og vin er et selvfølgelig steg videre på reisen. (Foto: Privat)

”Vi er snart større på eksportmarkedet enn hva vi er i Hellas,” forteller Kjetil.

Det høres ut som oppstarten av Nøgne Ø?

Kjetil ler. ”Ja, ikke sant? Jeg hadde jo denne ideen om at jeg skulle omvende nordmenn, at jeg skulle lære dem hvordan ordentlig øl smaker… Jeg har den samme ideen her, men grekerne er treige, dette er ikke gjort i en håndvending. Kroatia er heldigvis lettere.”

Du klarte det i Norge.

”Joda, og Hellas skal ikke være annerledeslandet sør i Europa som ikke lar seg rive med. Det bor elleve millioner mennesker her, og i løpet av et år besøker 26 millioner turister landet. Potensialet er stort, og jeg vil tro at mange av turistene allerede er interesserte i craft beer.”

Unike produkter: Σόλο har så langt brygget ni ulike øl (Prvo Viško Pivo har brygget seks), og alle ølene er trygt plassert på RateBeers liste over de 50 beste ølene fra greske bryggerier. Ølene spenner fra lyse pale ales og saisons til portere og imperial stouts. At Kjetil fortsatt kan er det ingen tvil om.

”I utgangspunktet var planen å brygge mange ulike typer øl, men den planen måtte vi revidere. Vi satser på å få opp volumet på ølene, og operere med lavere marginer. Slagordet vårt er at Good beer is a human right, og disse ølene skal ikke koste altfor mye.”

Deler av sortimentet: Ølene fra Σολο spenner fra mørke portere til lyse pale ales.

Selv om Kjetil foreløpig har gått ned på antallet øl, betyr ikke det at det ikke kommer mer. Det kommer en egen serie øl etter hvert, øl som kommer til å gå under merkelappen Solo Protagonist (Σολο Προταγωνιστης). Den første er allerede brygget.

”Ideen og filosofien er å skape unike produkter som kun skal lages en gang, øl som er skapt for lagring og som kun finnes i begrenset volum,” sier Kjetil, og blir filosofisk: ”Øl er som mennesker, de er alltid i sin beste alder, men kvalitetene varierer fra tid til tid.”

Dark Horizon 6: Det første ølet i serien er mørkere enn natten, det gjæres i to omganger og vil lande et sted mellom 15 og 17 prosent. Det høres unektelig ut som Dark Horizon?

”Horizon-ølene var mitt største enkeltprosjekt hos Nøgne Ø,” forteller Kjetil. ”Jeg er stolt over at min siste skapning i serien (Dark Horizon 5, red.anm.) kommer på markedet nå i januar. Jeg ser ikke på Horizon-ølene som produkter, men som et konsept med kontemporære øl. Jeg lover at det skal komme flere øl i denne ånden.”

Og disse vil komme ut under merkelappen Solo Protagonist, som helten i eventyret, altså?

”Jeg liker at ordet har den samme betydningen på mange ulike språk. Protagonist, the lead actor… Det er et deilig navn!”

Den første i serien, blir det et øl med kaffe?

Der det startet: Kjetil Jikiun foran den første bryggekjelen til Nøgne Ø som seinere ble brukt til sakeproduksjon. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske Ølrevolusjonen)

”Disse ølene er som en reise i seg selv, de lever sitt eget liv… Mye er bestemt, mens andre ting er vanskelig å forutse. Jeg vet ikke om det blir kaffe i dem, vi får se hvordan de utvikler seg. Det er litt som med egne barn; du ser gjerne for deg hvor de skal ende opp, hva de skal gjøre, men så gjør de noe helt annet, men det blir bra allikevel…”

Vant til turbulens: Kjetil ga seg selv navnet ”den kompromissløse brygger” lenge før Nøgne Ø ble en realitet. Dobbeltbetydningen er lett å få øye på. Eks-piloten er vant til turbulens, og han står gjerne i den. Det er en dårlig skjult hemmelighet at det var støy rundt Kjetil da han ga seg i Nøgne Ø, men han ønsker ikke å si så mye om det nå.

”Jeg har lært mye fra tiden i Nøgne Ø,” sier han, ”men når partnere er uenige om hvor veien går videre, er det naturlige at mindretallet føyer seg eller går. Jeg valgte det siste.”

Kjetil sitter fortsatt på ti prosent av aksjene i Nøgne Ø, og da han solgte seg ut, satte han også seg selv i karantene. Ølene fra Σόλο kan ikke eksporteres til markeder der Nøgne Ø allerede er etablerte, og ølene er således ikke enkle å få tak i her på berget, så hva gjør man?

”Man reiser på ferie til Hellas eller Luxembourg der ølene er tilgjengelige,” sier Kjetil og ler, ”ellers er det nok mulig å få tak i dem på nettbutikker rundt omkring.”

Ringen er sluttet: Kjetils interesse for alkohol startet tidlig. Men det var ikke ølet som fanget interessen hans, det var vin. Allerede som 16-åring fordypet han seg i viner fra Bordeaux, men å starte vinproduksjon i Norge var aldri aktuelt. For et par år siden kjøpte han vingård og etablerte selskapet Grapes and Gratification ikke langt unna Iraklio, hovedstaden på den greske øyen Kreta, der planen blant annet er å produsere oransjevin i leirkrukker.

På gamlemåten: Kjetil inspiserer leirkrukker som skal brukes i produksjonen av oransjevin. (Foto: Privat)

“Jeg startet med øl, gikk, som den første i Europa, videre med sake, så det er helt naturlig at jeg begynner med vin nå,” sier han.    

Foreløpig er produksjonen på eksperimentstadiet, det er mye som må på plass før vinen kommer på det kommersielle markedet. Kjetil ser etter investorer, han søker blant annet EU-subsidier snart. Målet er å få opp produksjonslokaler for både øl og vin.

Tilbake til røttene: Eksperimentlysten har uansett ført Kjetil tilbake til kjøkkenbenken, og det var jo der det hele startet. Han deler tiden sin mellom Norge og Hellas, og i Hellas fremstiller han sprit på et apparat som neppe hadde tålt dagens lys i Norge.

“Jeg har laget raki og craft gin. Ginen er den beste jeg noensinne har smakt. Jeg har også laget humlesnaps,” forteller han.

Mjødmakeren: Kjetil Jikiun eksperimenter med ulike alkoholholdige drikkevarer for tiden. Her lager han mjød hjemme på kjøkkenet. (Foto: Privat)

Begeistringen er barnslig, men begeistringen har også et mål: “Tilnærmingen min er 100 prosent kommersiell,” sier Kjetil. Allerede denne uken settes ginen i produksjon i England. Og vi kan sannsynligvis vente oss flere krumspring i tiden fremover.

Har du begynt som hjemmebrygger igjen også?

”Jeg brygger hjemme kun et par ganger i måneden, så jeg kan vel ikke helt kalle meg hjemmebrygger ennå. Her om dagen kom forresten en kamerat innom med en bøtte med honning, 20 liter, så nå skal jeg lage mjød. Det har jeg aldri laget før,” sier Kjetil.

“Jeg er lojal mot det jeg kommer fra, jeg føler at jeg går tilbake til røttene. Jeg skal blant annet jobbe som frivillig under Norbrygg-arrangementet Publikums Favoritt i Eventhallen i Oslo den 21. januar. Det gleder jeg meg til.”

Lenker: Facebook-sidene til Σολο, Hjemmesidene til Σολο, Facebook-sidene til Grapes and Gratification, Hjemmesidene til Grapes and Gratification, Facebook-sidene til Prvo Viško Pivo.

Hatland

2 Comments

 1. Kjetil Jikiun er en utmerket mann og lager mye godt (og noe sært) øl også på Kreta. Men å si at grekerne er treige til å kaste seg over nye øltrender, er feil. Saken er at grekere flest har dårlig råd i disse krisetider, og kan ikke kjøpe 0,33-flasker fancy øl til to og en halv ganger prisen på en vanlig halvliter. Også feil at Hellas er et u-land når det gjelder håndverksøl (da hadde det ikke eksistert en liste over de 50 beste ølene fra greske bryggerier.). Både Septem på Hellas’ nest største øy, Evvia, Red Donkey på eseløya Santorini og Voreia i Serres i Nord-Hellas brygger øl fullt på høyde med Solo. Men distribusjon og tilgjengelighet er et problem. I Rethymno på Kreta får du Solo og andre greske mikrobrygg hos Nikos på Fyndanis i Old Town og hos Vassilis på Machu Picchu like ved hovedpostkontoret i Nybyen. Arve Torkelsen, Rethymno.

 2. Hei Arve,
  og takk for godt innspill!
  Det er undertegnede som kaller Hellas et u-land når det kommer til håndverksøl, en påstand som må ses i lys av den eksplosive utviklingen som foregår ellers i Europa. At det skjer saker i Hellas på ølfronten, er uansett gledelig.
  Jeg forstår godt og sympatiserer med argumentet om pris og krise, det er et argument jeg har hørt i andre land også. Håndverksøl koster mer enn annet øl, og står neppe øverst på handlelisten til den gjengse greker.
  Jeg tror uansett at denne utfordringen er midt i blinken for Kjetil Jikiun, og potensialet er nok størst blant alle de tilreisende.
  Nyt livet i Rethymno!
  Vennlig hilsen
  Hugo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *