Ølet som reddet Nøgne Ø

Mørke skyer bygger seg opp i horisonten, there’s a storm comin’… 6. januar lanseres den femte, og kanskje siste, utgaven av Nøgne Øs Dark Horizon.

Nøgne Øs Dark Horizon er virkelig verdt å hylle. Dette ølet er et viktig stykke moderne norsk ølhistorie, og den første utgaven regnes fortsatt av mange som det beste norske ølet som noensinne er laget.

Tom Young, markedssjef hos Nøgne Ø, er godt fornøyd med den femte utgaven av Dark Horizon. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra Nøgne Ø).

Dark Horizon satte Nøgne Ø på verdenskartet, den reddet på mange måter bryggeriet. Vi fikk mye oppmerksomhet, en høy stjerne blant ølnerdene, noe som igjen førte til at vi fikk nye importører i land vi ikke var representerte i. Dark Horizon var lokomotivet vårt,” forteller Tom Young, markedssjef hos Nøgne Ø.

6. januar slippes altså den femte (egentlig sjette, hvis man regner med Dark Horizon 4.5) utgaven  av Dark Horizon på Vinmonopolet og i et kresent utvalg ølbutikker og barer i Norge, England og Danmark. Det er fortsatt en begivenhet når dette ølet kommer på markedet.

Amerikansk maksimalisme: Historien om Dark Horizon begynte i 2006, i en tid der Nøgne Ø var større utenfor Norge enn i Norge – uten at det nødvendigvis sier så mye – og de var virkelig inspirerte av det som foregikk USA. Amerikanere hadde fornyet de europeiske ølstilene; de hadde gjort dem større, heftigere, mer aggressive, de hadde gjort dem til sine egne. Kjetil Jikiun, daværende bryggerimester hos Nøgne Ø, er en mann som kan sitt øl, både det europeiske og det amerikanske, og han seilte under flagget den kompromissløse brygger. Sammen med Tore Nybø lot Jikiun seg inspirere av amerikanske Avery Brewing sin Mephistoles Stout, også det en serie med imperial stouts på rundt 16 prosent der bryggeriet endret oppskriften for hver gang de brygget den.

Best i Norge? Dark Horizon 1st Edition er etter manges mening det beste ølet som noensinne er brygget i Norge.

“De ulike utgavene av Dark Horizon er beslektet. Det skal være en gjenkjennbar tone, det skal merkes at det er Dark Horizon du drikker. Fra gang til gang har vi endret litt på maltskjemaet og måten vi har tilsatt sukker og kaffe på,” forklarer Tom.

Da Jikiun kom på nest siste plass under NM i hjemmebrygging med sin IPA i 2000, var tilbakemeldingen fra dommerne at ølet var ubalansert og at det var brukt altfor mye humle i det. Kommentaren fra Jikiun sier det meste: “Når ikke dommerne til Norbrygg kunne øl, da måtte jeg lære dem det.” Jikiun har selv fortalt at tilbakemeldingen fra Norbrygg var sparket han trengte for å starte Nøgne Ø. (Nøgne Ø IPA brygges tilnærmet etter lik oppskrift som den Jikiun deltok i NM med i 2000, og det ølet er blant de mest solgte ølene på Vinmonopolet. Man kan vel trygt si at Jikiun lyktes med å lære opp både Norbrygg-dommere og nordmenn).

Grensesprengende: Tidlig på 2000-tallet var Nøgne Ø virkelig banebrytende i Norge og Europa, men det var ikke så mange som visste om dem. De sleit økonomisk, de var ved et par anledninger på randen av konkurs, de ble i eget marked ofte møtt med likegyldige skuldertrekk og uvitenhet. ”Ett-tallet på terningen var like vanlig for oss som en femmer eller en sekser. Signalet var: Elsk oss eller hat oss, men ikke tro at du kan være lunken eller ignorere oss,” uttalte Kjetil Jikiun i et intervju med Godt i glasset i 2014 om ølet som sprengte karakterskalaen hos Dagbladet.

Sprengte grenser: Kjetil Jikiun foran den første bryggekjelen til Nøgne Ø. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Nøgne Ø var på mange måter for tidlig ute, de brøytet vei i et landskap de ikke var sikre på om fantes, og de gjorde det heller ikke enkelt for seg med sin uttalte kompromissløshet. Det er ikke enkelt å omvende et folkeslag av pilsdrikkere… Dark Horizon var et makeløst øl, det skilte seg kraftig ut, det skreik etter oppmerksomhet. Og de fikk det. Her var prinsippet om at less is more kastet på båten. More is more, eller som det står på etiketten: “Let’s go crazy!”

Dark Horizon var brygget som en sterk imperial stout, og ble først gjæret med ølgjær, før man tilsatte kaffeekstrakt, et halvt tonn demerarasukker og gjæret ølet på nytt med vingjær. I USA kalte man slike øl ekstremøl, Nøgne Ø kalte det en hybrid: “This is ale; It is also a wine, and a coffee drink”.

Er det mulig å få se oppskriften?

Horisonter i flere farger: Red Horizon var nyskapende og vanskelige å sette i bås.

“Jeg forstår at du spør, men akkurat oppskriften på disse ølene har vi valgt å ikke gå ut med,” sier Tom og ler. Nøgne Ø har ellers alltid vært rundhåndet i deling av kunnskap og oppskrifter, men Dark Horizon har de voktet over som en skattkiste. Dark Horizon er ikke bare et øl, men også en myte, en sterk merkevare, en god historie.

For historiebøkene: Inntil 1998 var det ikke tillatt å selge øl over syv prosent i Norge, så man kan jo tenke seg hvilket jordskjelv av et øl dette var da det kom i 2007. Med sine 16 prosent lå Dark Horizon på nivå med de sterkeste vinene man fant i hyllene på polet; fargen var nattsvart, lukten intens av kaffe og røstet malt, fylden som kremfløte, smaken var kompleks med toner av kaffe, sjokolade, vanilje, svisker og varmen fra alkoholen hadde passet i en vinterkald hytte på fjellet…

Ølnerdene rundt om i verden prøvde å overgå hverandre i forsøket på å beskrive ølet. Superlativene haglet. “Damn! This one’s for the record books,” mente en, og hadde sannsynligvis rett. Ifølge ølnettstedet RateBeer er Dark Horizon 1st Edition det beste ølet fra Norge noensinne, og nummer to er Horizon Tokyo Black (en imperial stout på 16 prosent der oppskriften var basert på Nøgne Øs Dark Horizon 1st Edition, Brewdogs Tokyo og Mikkellers Black).

Brygger på noe godt: Rune Karlsen er en av bryggerne til Nøgne Ø. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen).

Når Nøgne Ø snart kommer med Dark Horizon 5th Edition skriver de at det er “in many ways our signature brew, even if every new version is different from its predecessors”. At Nøgne Ø kaller dette sitt signaturøl  – de har brygget over 150 ulike øl i løpet av sine snart 14 år på markedet – sier det meste.

“Horizon-navnene forplikter, de skal skille seg ut. Vi var faktisk skeptiske da vi diskuterte mulighetene for å kalle et øl Wild Horizon i 2014… Vi vil ikke vanne ut Horizon-navnet,” forteller Tom.

Mørkt og søtt: Wild Horizon ble til slutt en realitet  et hveteøl på 8 prosent gjæret med villgjær og tilsatt aprikos – og på etiketten oppsummerte de filosofien bak serien: “The result is an expression of what the Horizon series means to us here at Nøgne Ø. An unwavering commitment to pushing the boundaries of what defines beer without ever compromising.”

Eleganse: Her er Dark Horizon, DH5, den femte i rekken.

For de har tøyet grensene, Horizon-ølene har tidvis vært vanskelige å sette i bås, men det er ikke kommet mange av dem. Red Horizon, sterke amerikanskinspirerte øl gjæret med sakegjær, kom i tre utgaver, og Sweet Horizon, en imperial stout på 14 prosent, kom i én utgave.

Sweet Horizon skulle egentlig være den tredje utgaven av Dark Horizon, men vi klarte ikke å gjære den ordentlig ut. Den ble søtere enn den var ment å være, men den smakte godt,” sier Tom, og ler igjen. “Det er sånt som skjer når man jobber i håndverksølbransjen.”

Nok er kanskje nok? Til sammen 15 000 halvlitersflasker av Dark Horizon 5th Edition kommer på markedet, det er brygget to batcher av den og prisen vil ligge rundt 250 kroner. Som med de andre utgavene, har også denne godgjort seg i cirka ti måneder før den lanseres.

Dark Horizon var veldig spesiell første gang den kom, den skilte seg voldsomt ut. Den var kraftig, den var overveldende, den smakte ulikt det meste folk hadde smakt. Den femte utgaven gir den samme kraftige følelsen, men den er kanskje ikke like spesiell lenger. Jeg skal ikke gi noe terningkast, men det er et veldig godt øl,” sier Tom Young, som før han ble markedssjef for Nøgne Ø drev Kjempetorsken, en av Norges mest populære ølblogger. Han anmeldte blant annet Dark Horizon 2. Edition til en sekser på terningen.

Lagres på eikefat: Deler av Dark Horizon 5th Edition ligger og godgjør seg på eikefat for tiden. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen).

Nøgne Ø lagrer også en del av ølet på eikefat, noe som gjør at vi kan forvente oss en Dark Horizon 5.5 en gang i fremtiden?

“Kanskje det,” sier Tom. “Vi må se hvordan den oppfører seg i fatene først, hvordan den utvikler seg. Vi setter ikke Horizon-navnet på den hvis den ikke funker, og vi vet ærlig talt ikke når den eventuelt vil komme på markedet.”

Fortsatt like kompromissløse, altså?

“Ja,” sier Tom, tenker seg om, og fortsetter: “En imperial stout på 16 prosent er fortsatt veldig god, men den er ikke unik lenger. Det finnes mange bryggerier som har øl i dette sjiktet nå. Vi leker faktisk med tanken om at dette kan være siste gang vi brygger Dark Horizon. Vi skal ikke tvære dette ut i det uendelige. Nok er kanskje nok nå?”

Dark Horizon 5th Edition lanseres på Vinmonopolet, Håndverkerstuene, Apotekergaarden, Tapp & Kork, ØST, Kihoskh og Utobeer den 6. januar 2017.

Lenker: Facebook-siden til Nøgne Ø, RateBeers liste over Norges beste øl

Kilde: “Den norske ølrevolusjonen” av Hugo Ivan Hatland, Gahr Smith-Gahrsen og Skjalg Ekeland (Kagge, 2014).

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *