Fem år med Godt i glasset!

Er Godt i glasset fem år!? Det er like lang tid som det tok å bygge Operahuset i Bjørvika… På tide å sprette surølkorkene, se seg tilbake og skue fremover!

I november i 2011 tok Godt i glasset de første vaklende stegene inn i cyberverden. Fem år seinere lever bloggen fortsatt i beste velgående. Det er smått utrolig.

Høydepunkt: Boken "Den norske ølrevolusjonen" har vært et av mange høydepunkt i løpet av Godt i glassets fem første leveår.

Høydepunkt: Boken “Den norske ølrevolusjonen” har vært et av mange høydepunkt i løpet av Godt i glassets fem første leveår.

Arbeidet med boken “Den norske ølrevolusjonen”, som jeg gjorde sammen med Gahr Smith-Gahrsen og Skjalg Ekeland i 2014, var selvfølgelig det største og mest tidkrevende høydepunktet, men det har ikke manglet på andre høydepunkter.

Avsløringen av Ivar Aasen: Jeg definerte meg tidlig som kuriosablogger, og fant fort ut at å skrive om fenomenet øl også er et godt utgangspunkt for å skrive om alt annet enn øl. I løpet av disse årene har jeg skrevet om alt fra amerikanske presidenter og sportsfiske til rock og potetvaffelbaking.

I februar 2012 fikk jeg for meg at mannen som skålte mot meg fra etikettene på flaskene til Kinn Bryggeri måtte være Ivar Aasen, men jeg var ikke helt sikker. Det kunne jo også være Hans Jensson Blom, sognepresten som var med på å grunnlegge Florø i 1860. Aasen og Blom hadde begge hipsterskjegg og sideskill, men Espen Lothe, bryggerimesteren hos Kinn, oppklarte mysteriet: ”Eg skal innrømme at mannen på etikettane liknar skummelt mykje på Hans Blom, sjølv om vi eigentleg tok utgangspunkt i Ivar Aasen. Her er skjebnen ute og styrer med oss…”

Først ute: Godt i glasset var først ute med nyheten om ølbaren ØST i Stavanger.

Først ute: Godt i glasset var først ute med nyheten om ølbaren ØST i Stavanger.

Saken om Ivar Aasen ble delt via Facebook-sidene til Kinn, og plutselig var ikke lenger Godt i glasset en blogg folk utelukkende oppdaget ved en tilfeldighet. Mange skoleelever og studenter ble også ledet til nettsiden i desperat søken etter lesestoff om Ivar Aasen. Jeg bare krysser fingrene, og håper at de besto eksamen.

Mest lest: Godt i glasset er etter hvert blitt en godt lest blogg. Den mest leste saken var nyheten i august i 2014 om at Mike Murphy skulle åpne bar i Stavanger. Saken oppnådde et femsifret antall lesere, og ble referert til i hytt og pine. Baren er i dag kjent under navnet ØST.

Nyheten om at det avleggse informasjonsforbudet ble opphevet i fjor, sanket også en haug med lesere, men av de mest leste sakene er det en jeg setter høyere enn andre. I 2014 døde faren til Tommy Holen Helland. Tommy har vært aktiv ølentusiast i mange år – han driver Gulating Ølutsalg i Trondheim, og var tidligere redaktør for Ølportalen – men dødsfallet til faren satte tingene i perspektiv. I den store sammenhengen er øl forsvinnende lite viktig. Et år etter at faren døde, brygget han ølet Bartestout til ære for faren. ”Jeg er sikker på at han ville ha likt dette ølet,” fortalte Tommy til Godt i glasset.

Delekultur: Ølbransjen deler kunnskap og godt øl med hverandre.

Delekultur: Ølbransjen deler kunnskap og godt øl med hverandre.

Feiret med remulade og salami: “Good people drink good beer,” skriver Hunter S. Thompson, og det er lett å si seg enig med ham i det. Jeg har truffet masse herlige mennesker i ølbransjen de siste årene. De er dedikerte, omgjengelige og lite hemmelighetsfulle.

I desember i 2012 svippet jeg innom Ølbutikken i København, og kom i prat med innehaveren Morten Valentin Ejlertsen. Vi ble stående og prate i to og en halv time. Samboeren min på den tiden foreslo lattermildt at jeg bare var ute etter å hevne meg; at dette var min måte å vise henne hva jeg syntes om å være med henne i skobutikker. Vi møtte Morten igjen den kvelden, og han delte to årganger med Cantillons Blåbær Lambic med oss.

Åpningen av 7 Fjell Bryggeri var også en liten begivenhet å være med på. 1. november i 2013 skulle Gahr Smith-Gahrsen endelig ta steget fra hjemmebrygger til kommersiell brygger, men 7 Fjell hadde ikke funnet lokalene de hadde lyst til å etablere seg i. Begivenheten burde kanskje ha vært markert med brask og bram, champagne og kaviar, men slik var det ikke. I en lavblokkleilighet i Fyllingsdalen, satt Gahr, Jens Eikeset og jeg. Vi drakk kaffi og spiste skiver av butikkbakt brød med remulade og salami på. Gahr hjemmebrygget en testbatch på 20 liter av et øl han kalte 7 Fjell IPA. Og det var altså starten på det eventyret.

Skjermbilde: I 2014 oppdaget til og med NRK1 Godt i glasset!

Referert til i hytt og pine: I 2014 oppdaget til og med NRK1 Godt i glasset!

Quo vadis? Å følge utviklingen øl-Norge har vært gjennom de siste årene, har vært spennende. Det er all grunn til å tro at fortsettelsen også blir spennende. På godt og vondt.

Og fortsettelsen til Godt i glasset? Vel, jeg hadde sant å si aldri trodd at jeg skulle holde på så lenge, og noe sier meg at dere ikke blir kvitt Godt i glasset helt ennå. Det vil fortsatt komme grundige og kuriøse artikler om dette og hint. Det eneste jeg har bestemt meg for er at Godt i glasset i tiden fremover også kommer til å skrive en del om mat, eller for å si det sånn Kevin Rowland avsluttet debutplaten til Dexy’s Midnight Runners: Everything I do will be funky from now on…

Hvis du ennå ikke har hevet en tommel i været på Facebook-siden til Godt i glasset, er tiden overmoden for å gjøre det.

Hatland

2 Comments

  1. Gratulerer! Du har vært en inspirator for mine egne skriverier – med morsomme innfallsvinkler, alltid interessante fakta og godt skrevet! Ser frem til mange gode innlegg. For det er jo så mye å ta av …

  2. Takk, Henning! Det er absolutt mye å ta av, både nåtidig og historisk. Hennings Ølblogg er også et eksempel til etterfølgelse! Keep up the good work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *