Humlen fyller år

Ølbutikken Humlen i Bergen har bursdag! Det synes de absolutt er verdt å feire.

Et besøk på Humlen Ølutsalg får deg til å smile slik folk gjør i en gammeldags butikk; store vindusflater på gateplan, en teglsteinsmurvegg og et sinnrikt hyllesystem bygget av trekasser. I dag fyller butikken, som ligger et steinkast unna bybanestoppet på Wergeland, ett år.

Bursdagsbarnet: Butikksjef Charlotte Reksten Daae feirer stolt at Humlen Ølutsalg er ett år i dag.

Bursdagsbarnet: Butikksjef Charlotte Reksten Daae feirer stolt at Humlen Ølutsalg er ett år i dag.

”Vi har jo bursdag,” sier butikksjefen, Charlotte Reksten Daae, ”så da blir det selvfølgelig kaffe og sjokoladekake.”

Utdanner folk: Spesialbutikker som driver med mat og drikke skulle egentlig ikke være liv laga i Norge. Det var sånt som var mulig på 1970-tallet, før butikkene het COOP, REMA og MENY. Ølbutikkene går mot strømmen, de popper opp som popcorn. Bare i Bergen har det det siste halvannet året kommet flere av slaget, og de dekker tydeligvis et behov.

”Det skal være hyggelig her. Folk skal kunne slå av en prat eller få gå i ro og mak hvis de ønsker det.”

Det er et jevnt sig av kunder. En dame skal ha 48 øl. Hun lager to julekalendere; en til typen og en til en venninne. Rundt 350 ulike øl fra inn- og utland er stuet inn i hyllene. Kunden famler som i blinde, sier at hvis det var opp til henne hadde hun valgt ølene med de fineste etikettene, men hun er ganske sikker på at det ikke er et gangbart kriterium. Hun får kyndig hjelp av Charlotte.

Øl, øl og mere øl: Humlen fører i overkant av 350 ulike øl.

Øl, øl og mere øl: Humlen fører i overkant av 350 ulike øl.

”Jeg er jo en slags formidler. Jeg utdanner folk. Hvis folk får noe de liker, kommer de gjerne tilbake. Det skjer ofte at studenter kommer innom om fredagene. De har allerede kjøpt den obligatoriske sekspakningen med pils et annet sted, men så kommer de hit og vil ha én øl som smaker noe annet.”

Charlotte er kompetent til tusen. Hun har jobbet i restaurant- og utelivsbransjen i Bergen, hun har jobbet hos 7 Fjell Bryggeri, hun er leder for Bergen Ølfestival, og hun har forbannet seg på at hun skal jobbe med øl.

”At vi har holdt det gående i ett år er absolutt verdt å feire. Vi har fortsatt et uforløst potensial. Det hender at folk tilfeldigvis går forbi, kommer innom og blir overrasket over at vi eksisterer. På grunn av lovverket har vi jo begrensede muligheter til å skrike ut at vi finnes.”

In the neighborhood: Beliggenheten er uansett ikke dum. Ikke langt unna ligger Vestbrygg, Vestlandets ledende hjemmebryggbutikk. Noen i nabolaget går også svangre med planer om å starte kafé. Bergen er en by som preges av sovende bydeler, så alle initiativ ønskes hjertelig velkommen.

Kule kasser: En ølkasse med kun plass til én øl, er herlig surrealistisk.

Kule kasser: En ølkasse med kun plass til én øl, er herlig surrealistisk.

”Naboene har tatt oss godt i mot. Enkelte av dem er blitt faste kunder. Og så er det en del folk som hopper av bybanen for å handle her.”

I dag, 1. desember, er det feiring. Humlen var den første butikken i Bergen som begynte med growlersalg, og 7 Fjell, Kinn og Ekangersmuget stiller alle med mer eller mindre eksklusive godbiter på ettårsdagen. (Humlen får også laget egne ølkasser i tre hos Signo Dokken – en bedrift for døve og hørselshemmede – og de har nylig fått laget egne kasser til growlere. Kassen tar bare en flaske, et herlig, stilig og smått surrealistisk konsept som garantert vekker oppmerksomhet.) Bryggeriene stiller også mannsterke opp i butikken på ettårsdagen. Skal det feires, så skal det feires. Det blir blant annet konkurranse, der den som tipper riktig vekt på en sekk med malt vinner en bryggedag hos Kinn i Florø.

”Og så har Helge Algerøy fra 7 Fjell sagt at han kommer. Da han fikk høre at det blir servert hjemmelaget sjokoladekake, var han ikke vanskelig å be.”

Lenke: Hjemmesiden til Humlen, Facebook-siden til Humlen

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *