O juleølfestival med din glede!

I morgen, lørdag 5. november, er det duket for Bergen Juleølfestival. 11 bryggerier, i overkant av 50 ulike øl, 500 gjester, foredrag, ølbryggernes middag, quiz og sannsynligvis mektig god stemning.

Festivallederne: Charlotte Reksten Daaen og Jonathan Kryziwinski er igjen klare med festival. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra BØ)

Festivallederne: Charlotte Reksten Daae og Jonatan Krzywinski er igjen klare med festival. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra BØ)

I fjor var det Justin Bieber-stemning utenfor lokalene til Grand Bergen før åpningstid. Folk sto i kø, folk ville inn, folket ville ha øl. Basert på erfaringene fra i fjor, blir det et par endringer i år.

”I fjor åpnet vi dørene klokken 13, mens vi i år åpner 12. Det var fullt i fjor, og selv om det fortsatt er  billetter igjen, regner vi med at det blir fullt i år også,” sier Charlotte Reksten Daae, en av lederne for festivalen.

Vestlandsprofil: Organisasjonen bak begynner å få solid erfaring. De kan festival, og har til nå arrangert Bergen Ølfestival fem ganger, og dette blir runde nummer to med juleølfestival.

”Det er to ulike festivaler. Mens Bergen Ølfestival foregår utendørs og har titusenvis av publikummere, er denne festivalen mer intim og eksklusiv med plass til 500 gjester i de flotte og ærverdige lokalene til Grand Bergen.”

Duket til fest: I morgen kan gjestene forvente seg en fantastisk middag på Grand Bergen. (Foto: Skjalg Ekeland)

Duket til fest: I morgen kan gjestene forvente seg en fantastisk middag på Grand Bergen. (Foto: Skjalg Ekeland)

Festivalen er på sett og vis delt i tre: ølfestival, bryggerens middag og etterfest. På festivalen stiller 11 bryggerier, alle med daglig virke enten i Sogn og Fjordane eller Hordaland. Det blir små og store bryggerier – fra Hansa til Ekangersmuget – og smaksprofilene varierer fra bryggeri til bryggeri. Det vil fortrinnsvis bli skjenket juleøl, men enkelte av bryggeriene stiller også med andre utvalgte godbiter. Ægir tar blant annet med sin Lynchburg Natt, 7 Fjell stiller med Varg Veum Bayer, mens Voss Bryggeri stiller med ølet med det herlige navnet Kristenmannsblod (som visstnok inneholder rødbeter og nellikspikre).

”Jeg oppfordrer folk til å utfordre seg selv,” sier Charlotte. ”Smak på litt av det utradisjonelle juleølet, bli overrasket og forundret.”

Mat og juleøl: Øl og mat står i fokus under festivalen. Et godt øl er som kjent bestekompisen til god mat, og Beermaker’s Dinner – Grand Bergens eget konsept – tar dette på alvor. De setter ulike retter til fem juleøl. Her får du kreative, smakfulle og uventede smakskombinasjoner.

”Det står faktisk i vedtektene våre at vi skal fremme mat og øl. Beermaker’s Dinner er i så måte strålende. Mattilbudet under selve festivalen i år blir også bedre. Det vil bli servert både lammekebab og snackpølser fra Solund.”

Vil ha svar: Sammy fra Ølportalen skal ha quiz p etterfesten til Bergen Juleølfestival.

Vil ha svar: Sammy fra Ølportalen skal ha quiz på etterfesten til Bergen Juleølfestival.

Et av foredragene under festivalen handler om mat og juleøl. Forfatteren Gustav Jørgensen tar turen fra Drammen. “Juleøl og mat er sant,” sier han. “Det gjelder å ha et øl som både bidrar til julefred i stuen, og som hjelper til med å ordne opp i alt julefettet.”

Ønsker pubstemning: Etterfesten som starter klokken 22 byr på musikk på behagelig volum, blindsmaking av øl og quiz med Sammy Myklebust.

“I fjor hadde vi DJ, men det ble litt høy musikk. Etter en lang dag på festival ønsker man gjerne å sette seg ned og ta det med ro. I år er målet å få til en slags pubstemning,” sier Charlotte.

Quismaster Sammy gleder seg.

“Alle spørsmålene dreier seg på en eller annen måte om øl. Det blir spørsmål fra inn- og utland med varierende vanskelighetsgrad; om alt fra heimabrygg til fantasiøl. Mest spennende blir det uansett å se om folk er i form til å svare på spørsmål etter en lang dag på festival og middag.”

Det er bare å glede seg!

Lenker: Bergen Ølfestival, Facebooksiden til Bergen Ølfestival, Her finner du billetter til arrangementet, Øllisten til Juleølfestivalen.

 

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *