Vi synger julequad…

Lervig, Kinn, Haandbryggeriet, Nøgne Ø og 7 Fjell Bryggeri kommer alle med herlige nyheter til jul. Godt i glasset har snakket med bryggeriene om tankene bak ølene.

Godt i glasset skrev tidligere i dag om årets juleølslipp på polet, men unnlot å nevne de virkelige godsakene. Noen av nyhetene er nemlig verdt å nevne mer enn bare i en bisetning, og disse ølene kommer nok raskt til å få bein og gå på.

Røykfull jul: Lervig Aktiebryggeri kommer med et øl de kaller Smokes Like Christmas, og Mike Murphy, bryggerimesteren hos Lervig, deler gjerne tankene sine med Godt i glasset:

Hendene i været! Julenissen kommer på besøk!

Hendene i været! Julenissen kommer på besøk!

”Vi hadde litt juleøl til overs som vi hadde på to ferske og tømte Ardbeg-fat. Jeg glemte egentlig at vi hadde dem stående, men jeg smakte på dem etter en stund og tenkte at disse må blendes med Konrad’s Stout, og resultatet ble veldig bra. Smokes like Christmas er en fin stout med Islay-whisky som lurer i bakgrunnen. Det er egentlig et øl som hadde passet fint til alle årstider.”

Smokes Like Christmas er på 7,3 %, og kommer i et begrenset opplag på 5000 flasker.

”Jeg er ingen fan av juleøl med karamellsmak og mye krydder, jeg liker heller ikke tanken på at vi må brygge en spesiell type øl, for nå er det snart jul. Jeg liker Lervigs juleøl, de er annerledes. De er ikke bare enda en IPA med en julenisse på etiketten,” sier Mike, og beviser at han fortsatt har sine meningers mot i behold.

Etiketten på Smokes Like Christmas er egentlig kommentar nok – en julenisse som ser deg inn i øynene, mens han sikter på deg med en pistol – og vil nok med tiden bli en klassiker!

Røyk og ild: Kinn kommer med ølet Eld, et øl som er brygget med tanke på mat.

Salig er de som tørster: Og salige Ivar Aasen tørster etter røykt juleøl!

Salig er de som tørster: Og salige Ivar Aasen tørster etter røykt juleøl!

Eld er ikke en klassisk tysk rauchbier, men et øl på 6,5 % med røykmalt basert på øltypen dunkelweissbier. Denne øltypen fungerer veldig bra til pinnekjøtt. Røykt øl passer til røykt kjøtt, så da må jo denne passe til røykt pinnekjøtt,” forklarer Espen Lothe, sjefen for Kinn Bryggeri i Florø. ”Jeg har ikke testet kombinasjonen ennå, men det skal jeg gjøre så snart som mulig.”

Kinn lager virkelig gode øl, og er kanskje det bryggeriet i Norge som er best til å lage øl som passer til mat.

Eld har ikke en intens røyksmak, den er mer mild og forsiktig. Ølet oppleves ikke søtt, men snarere litt syrlig og med god krydder og fruktighet fra gjæringen, og litt sjokolade og karamell fra maltet. Røyken kommer tydeligere frem i ettersmaken, og gir fin lengde.”

Espen er rundhåndet med tipsene, og kommer til slutt med en anbefaling som virkelig kan være verdt å teste ut. At han blander ulike øl for å finne den perfekte matchen til maten, er prisverdig.

”Ølet kan fint nytes alene, men det er som sagt brygget med tanke på mat. Mange bruker røykelaks i julen, og det er verdt å prøve Eld sammen med dette. Blir ølet for kraftig for fisken, kan Eld blandes med Slåtteøl eller Saison Extra for en mer nedtonet karakter.”

Haandbryggeriet beviser: Haandbryggeriet kommer med Haandbukk, en dobbelbokk på 8 %, og går på den måten i retning mot et klassisk norsk juleøl.

Haandbukk fra Haandbryggeriet signaliserer en ny retning fra

Haandbukk sender signaler om en ny retning fra Haandbryggeriet.

”Det er et klokkereint øl,” sier Stefan Williams Hansen, salgs- og eksportansvarlig hos Haandbryggeriet, ”en undergjæret julebokk. Ølet ble tappet for ikke lenge siden, og fremstår akkurat nå som litt søtt, men med lagring frem mot jul, og enda lenger for de som måtte ønske det, vil dette bare bli bedre og bedre.”

Haandbryggeriet som flyttet til større lokaler på Brakerøya for en stund siden, har slitt med enkelte innkjøringsproblemer.

”Vi føler at dette ølet er beviset på at vi endelig har klart overgangen,” sier Stefan. ”Det blir spennende tider fremover. Vi kommer til å fortsette med det vi allerede er gode på, men vi skal også å gjøre en del nytt. Vi skal blant annet lage en del reine, undergjærede øl. Det kommer blant annet en ny pils fra Haandbryggeriet om ikke lenge.”

Haandbukk er ikke ølet Stefan velger til julemiddagen, men et øl han gjerne nyter etter maten.

“Spiser man svineribbe på juleaften, passer Nissefar godt, mens jeg ville valgt Hesjeøl til pinnekjøttet.”

Jeg synger

Jeg synger Julequad, jeg er så glad, så glad!

Fire ganger hurra: Nøgne Ø slår også på stortrommen, og lanserer et heftig øl på 10 %. Julequad, et fantastisk navn by the way, er en kvadruppel, et smaksmonster.

Julequad er et mørkebrunt, forholdsvis søtt øl med mye karamell og tørket frukt i både smak og aroma,” forteller Tom Young, markedsansvarlig hos Nøgne Ø. ”Vi følte at vi trengte noe som kunne fylle behovet for et kraftig juleøl som kan drikkes til kaffen og kakene, eller som selvfølgelig bare kan nytes alene.”

Kvadrupler til jul er de siste årene blitt et vanligere innslag på julekvelden enn tidligere, og det blir spennende å smake Nøgne Øs tolkning av stilen.

Dobbel daddel: 7 Fjell Bryggeri kommer med en røys med øl til jul. Sinterklaas er ølet som klassifiseres som et juleøl i listene til Vinmonopolet.

Sinterklaas er det nederlandske ordet for julenisse, og selve ølet er en belgisk dobbel som blant annet er brygget med dadler. Det er tørt, har en fin sødme, og vil fungere godt til mange typer mat,” sier Gahr Smith-Gahrsen, bryggerimesteren ved Bergensbryggeriet.

Gahr skåler for julen! Den nytes best med eget øl i glasset! (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Gahr skåler for julen! Den nytes best med eget øl i glasset! (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Men 7 Fjell har tatt på seg spanderbuksene i førjulstiden. I butikkstyrke har de kommet med tre nye juleøl: Sludd & Slaps, Grevinnen og Hovmesteren.

”Grevinnen er en belgisk blond, et øl som vil stå seg godt til fiskeretter. Hovmesteren er selvfølgelig britisk i stilen, en brown ale som vil passe til svineribben,” sier Gahr.

Mest av alt fremhever han ølet Avec, et øl som ikke klassifiseres som et juleøl av polet, men som kanskje burde vært det?

”Vi bruker 7 sorter, en old ale, som utgangspunkt for ølet. Vi brygget 2000 liter, og helte 47 flasker med konjakken Tesseron Lot No. 90 i ølet. Det er et ganske unikt samarbeid vi har fått til sammen med Femte i andre og Haugen-gruppen.”

Den franske konjakkprodusenten er visstnok strålende fornøyde med 7 Fjell, og denne slags hybrider er alltid spennende å smake.

”Du merker smaken av konjakken,” sier Gahr. ”Det er ellers fine karamelltoner i ølet. Det er en dessert i seg selv, men også et øl som vil stå godt til desserter.”

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *