Fanger fisk med ølkorker

En sluk kan være forskjellen på fisk og fiasko. Kanskje er en sluk laget av en ølkork det som skal til for å lure drømmefisken på kroken? 

”Hahaha! Fantastisk! Er det sant? Har noen virkelig laget sluker av korkene til Ægir?” Evan Lewis, sjefen hos Ægir, tror knapt det han hører. ”Det er jo ingenting annet enn positivt. Dette er gjenbruk jeg liker.”

Hva sier du? Evan Lewis ser på det som en ære at noen bruker korkene til Ægir som fiskesluker.

Hva sier du? Evan Lewis ser på det som en ære at noen bruker korkene til Ægir som fiskesluker.

Joda. Det stemmer. Ved en tilfeldighet dumpet jeg borti disse slukene på nettet, og fant ut at jeg måtte ta kontakt med produsenten.

God krok: Arne Lindbach bor i Finnmark, og er en ivrig sportsfisker og ølentusiast. Til daglig jobber han som informasjonsrådgiver i Vadsø Kommune, men han har tydeligvis ikke fritidsproblemer. Han skriver om øl for ABC Nyheter, vasker gull i vassdragene på Varangerhalvøya og dyrker sportsfiskets gleder når tiden tillater det.

”Jeg er jo ølskribent, så det blir det fort mange rare korker i huset som jeg tar vare på. Kjekt å ha. Etter hvert ble det et så stort lager, at jeg måtte finne noe å bruke skrapet til,” forteller Lindbach. ”Jeg kom på ideen om å lage sluker, og etter litt prøving og feiling fant jeg en teknikk som fungerte, og til slutt hadde jeg så mange at jeg tenkte at jeg kunne prøve og selge dem.”

Ikke gull alt som glimrer: Det kan ogs være ølkorker.

Ikke gull alt som glimrer: Det kan også være ølkorker.

Han har opprettet en egen side på nettet som han kaller Slukfabrikken, og har på ingen måte tjent seg rik.

”Det er jo en hobby, og salget har ikke akkurat gått strålende. Men det er en unik sluk som beveger seg fint i vannet, og jeg tror at jeg er den eneste som lager slike i Norge. Det er dessuten en kjempefin måte å resirkulere brukte korker på,” sier Lindbach.

Spør du meg så må jo dette være den ideelle gaven til den som har alt. En ølkork-sluk har vedkommende garantert ikke. Her er det bare å handle inn til både farsdag og jul!

Endrer praksis: Selv om den sjøørret- og lakseførende Flåmselva bukter seg forbi bryggeriet til Ægir, driver ikke Evan Lewis med fiske.

”Nei, jeg verken jakter eller fisker,” sier han. ”Men jeg blir invitert med på laksefiske i Namsen en gang i året. Da sitter jeg ved bredden og slapper av med en kopp kaffe eller en øl i hånden og kommenterer de som fisker.”

Han er uansett villig til å endre praksisen til neste år.

”Jeg bestiller lett en eske. De andre vil sikkert gjøre store øyne, når de ser at jeg fisker laks med mine egne korker,” sier Evan Lewis. Han er fan før han i det hele tatt har sett produktet. “Du må bare be ham ta kontakt. Jeg kan sende ham en kasse med 5000 ukurante korker.”

Drømmefisken: Kan en ørret på 1,1 kilo lures til å ta en ølkork

Drømmefisken: Kan en ørret på 1,1 kilo la seg friste av en ølkork?

Ikke utstyret det kommer an på: Sluker av ølkorker er ikke Arne Lindbachs oppfinnelse. I USA kalles disse slukene for Redneck Fishing Lures eller Bottle Cap Lures, og flere varianter finnes på markedet. De skal visstnok være gode til å fiske abbor og ørret med. (Det finnes hauger av You Tube-klipp for dem som trenger bevis.)

”Jeg har tatt småsei på dem, og jeg vil tro at de funker fint til gjeddefiske. Gjedden biter jo på alt. Den røde Chimay-sluken tror jeg vil være god til røyefiske i Finnmark, jeg har god erfaring med den fargen i vannene på Varangerhalvøya. Jeg skal også teste dem ut på isfiske til vinteren,” forteller Lindbach.

Tidlig krøkes: Slukene fra SLukfabrikken ser ganske så kule ut.

Tidlig krøkes: Slukene fra Slukfabrikken ser ganske så kule ut.

Det er lett å se hva han mener. Ølkorker finnes i alle farger, det samme gjør sluker. Og en sluk trenger ikke nødvendigvis å ligne på en fisk.

Lornts Mørkved, humorist og TV-bakmann (ja, det var han som klippet inn en rødrev under langrennsendingene til NRK under OL på Lillehammer i 1994), har blant annet fisket med et kredittkort. I 1997 kappet han en spiseskje i to, satte en krok på den nederste delen, og forbannet seg på at han bare skulle fiske med denne i elven Søråa i Nord-Trøndelag. Resultat? Han tok en laks på 20 kilo, den største som var fisket i elven på over 100 år. Han satte til slutt sluken ut i produksjon, og kalte den Toillskjea.

Ølkorken Spesial: Arne kaller slukene sin for Ølkork-sluken, men han planlegger å lage en mer forseggjort variant etter hvert.

Mann og fisk: Arne Lindbach ber Godt i glasset presisere at det er han som er til høyre i bildet.

Mann og fisk: Arne Lindbach ber Godt i glasset presisere at det er han som er til venstre på bildet. (privat foto)

”Jeg er i designfasen nå. Det blir en Ølkorken Spesial med høyere vekt og mer krimskrams,” sier han.

Han har blant annet laget sluker av korker fra Ringnes, Kinn, Chimay, Nøgne Ø, Duvel, Bådin og d’Achouffe, men det er visstnok ikke noe problem å fremskaffe korker fra andre bryggerier.

“Jeg lager gjerne på bestilling, men det er også en enkel sak å lage disse selv, hvis man ønsker det. Alt man trenger er øl, splittringer, kroker og et lite bor. Sluken er jo mest en kuriositet, et unikt og artig produkt som neppe vil  utkonkurrere de andre slukene på markedet. Drømmen hadde vært om et bryggeri hadde tent på sluken som en gaveidé,” sier Arne Lindbach.

Hatland

2 Comments

    • Det er jeg helt enig med deg i! En av de artigste sakene Godt i glasset har snappet opp! Skål og skitt fiske!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *