Gulating med eksklusive juleøl

Torsdag 3. november lander juleølet i butikkhyllene hos Gulating. Mange av dem er utelukkende brygget for butikkjeden.

Svart jul: Cervisiam spiller på lag med mørkets krefter denne julen.

Svart jul: Cervisiam med sin Seasonal Stash spiller på lag med mørkets krefter denne julen.

Juleølet er det eneste skikkelige sesongølet vi har i Norge, og i november slippes en røys av dem både i butikker og på pol. Gulating har etablert seg som en solid aktør i markedet – de har til nå 19 butikker oppe og står, og regner med at de vil nærme seg 30 ved utgangen av neste år. Nå slår de på stortrommen.

I samarbeid med en rekke norske håndverksbryggerier slipper de juleøl som kun blir tilgjengelige i deres butikker, og noen som kun er å få i julekalenderne deres.

Våt jul: Sludd og slaps pleier å være et betegnende navn p julen i Bergen.

Våt jul: Sludd & slaps pleier å være en passende betegnelse på juleværet i Bergen.

Biere de Gahr: Yngve Thomassen Flogenfeldt, daglig leder hos Gulating Avdeling Vestkanten, har ikke fullstendig oversikt over alle navn og typer ennå – ting kan med andre ord endres – men bekrefter at øl fra Aja, Færder, Røros, 7 Fjell, Kinn, Haandbryggeriet og Cervisiam blir tilgjengelige i alle butikkene. Ølene spenner stilmessig fra det mørkeste mørke til de lysere variantene. Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk kommer med en eikefatlagret juleøl, mens Færder har brygget ølet Julebjorr for Gulating.

”Vi har også utfordret Cervisiam til å brygge en butikkversjon av deres imperial stout Satanic Panic på 10 %, og svaret vi fikk var Seasonal Stash, en session stout med hint av vanilje og kanel.”

Både 7 Fjell Bryggeri og Kinn kommer med øl av det franske slaget. Biere de garde er en lite utforsket ølstil blant norske bryggerier. Kinn beskriver selv ølet Juleblot som en light utgave av sitt poløl Solsnu, mens 7 Fjell kaller sin tolkning av den franske stilen for Sludd & slaps. Jeg vil tro at begge disse med hell kan brukes til julematen.

Vi klapper i hendene: Haandbryggeriet serverer humle til jul.

Vi klapper i hendene: Haandbryggeriet serverer humle til jul.

Juleølet er de siste årene blitt en sekkebetegnelse med plass til uendelig mange ølstiler. På en måte er det passende i og med at julematen ofte trenger andre følgesvenner enn det tradisjonelle juleølet.

”Haandbryggeriet kommer med en session IPA de kaller Handshake for Hops, den er brygget med tanke på enkelte av de fete julemiddagene,” sier Yngve.

Kalendergaver: Enkelte av butikkene kommer også til å selge juleøl som bare blir å finne i deres butikker. Blant annet kommer det eksklusive øl på growlers i butikken i Loddefjord utenfor Bergen fra Ekangersmuget og flasker fra det nye Fitjar-bryggeriet En liten øl. Aja kommer med Bærumsjul til butikkene i Asker og Oslo, mens Gulating i Trondheim har sikret seg mange juleøl fra omkringliggende bryggerier som blant annet Ølve og Stjørdalsbryggeriet.

Kult navn, kul etikett: Larvik Mikrobryggeri har gitt navn på ølet etter han som pleier å bli rød på nesen.

Kul jul: Larvik Mikrobryggeri har gitt navn på ølet etter han som pleier å bli rød på nesen.

Noen av ølene som er brygget for Gulating blir kun tilgjengelige i julekalenderne som selges i butikkene. Ølene det er snakk om er krydderølet Gledelig jul fra Røros, Rudolfs Hreinsdyr Bjór fra Larvik Mikrobryggeri, Spesial fra Austmann, Mango Weisse fra Ego, 24 Days Until Christmas fra Norther & CO og et surøl og en session stout fra Qvart.

”Det er selvfølgelig mulig å velge selv hvilke øl man vil ha i kalenderne, men vi har altså en ferdigplukket versjon også,” sier Yngve, og forteller at blant andre Espen Lothe, bryggerimesteren hos Kinn, kommer innom butikken hans og kaster glans over lanseringen 3. november.

Jul på forskudd: Det kommer selvfølgelig masse annet juleøl, juleøl som blir tilgjengelig i andre butikker enn bare hos Gulating. Listen over øl er lengre enn skjegget til julenissen, så det er umulig å nevne alle. Mens Gulating har felleslansering 3. november, er 14. november dagen butikkjuleølene lanseres i andre butikker. Vinmonopolet slipper juleølene 4. november.

“Vi synes at det er greit å lansere ølene tidlig i november,” sier Yngve,

Jeg liker som alltid kreative krumspring når det gjelder navn på øl, og foreløpig stikker de to ølene Grevinnen og Hovmesteren fra 7 Fjell, Støtte-jul fra St. Halvards og Fjøsnisse fra Små vesen seg positivt ut.

Det er bare å glede seg. Det blir jul i år også.

Lenke: Facebook-siden til Gulating ølutsalg, avdeling Vestkanten

Hatland

3 Comments

  1. Heisann. Det er dessverre ikke det, såvidt jeg vet om 🙁
    Har du prøvd Pryl fra Kinn (polet)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *