Mjøderiet erklæres herved for åpnet!

Sammen med en gjeng dyktige mennesker har Stian Krog startet Mjøderiet, det første i sitt slag i Norge. Det er bare å glede seg!

Glade gutter: Mjøderiet er en gjeng entusiastiske, komeptente og glade folk.

Glade gutter: Mjøderiet er en gjeng entusiastiske, kompetente og glade folk.

Etter halvannet år med planlegging, innhenting av tillatelser og kapital, prøvebrygginger og prøvesmakinger, kan Stian Krog endelig skrike av glede. Mjøderiet er offisielt i gang.

I går satte de sin første batch med mjød. 500 liter basemjød skal bli til 900 liter ferdig mjød. Foreløpig kommer de til å brygge mjød på både lånt og eget utstyr hos Lysefjorden Mikrobryggeri i Ytre Arna utenfor Bergen.

”I begynnelsen er dette et prosjekt vi driver ved siden av dagjobbene våre, men drømmen er at vi på sikt kan leve av dette,” sier Stian.

Uortodoks: Tidligere leder for Bergen Ølfestival, Stian Krog, har ved siden av å være allestedsværende i øl-Norge, lenge hatt en lidenskap for mjød, honningdrikken mange forveksler med ølet vikingene drakk. Vikingene drakk mjød – det var jo gudenes drikk – men de drakk også øl. Og det er to vidt forskjellige ting. Tradisjonell mjød er som oftest en søtlig og alkoholsterk drikk, tankene går i retning dessertviner, stikket fra honningen er mer eller mindre tydelig.

Mener alvor: Benjamin Ellingsen Løndal har tatovert inn en bie på høyre underarm.

Mener alvor: Benjamin Ellingsen Løndal har tatovert inn en bie på høyre underarm.

Stian og resten av gjengen i Mjøderiet er ikke interessert i å gå på opptråkkede stier. De skal leke, lage egne tradisjoner. Inspirasjonen fra håndverksølverden er tydelig.

”Vi kommer til å være uortodokse, lite tradisjonelle. Vi skal eksperimentere. Det blir eksklusivt og elegant,” forteller han. ”Den første batchen deler vi i fem; en rein mjød, tre med bær og en med julekrydder. Produktene vil variere i alkoholstyrke; fra 4,6 % til 13,2 %. Målet er at disse skal være tilgjengelig på utvalgte barer før jul.”

Mjøderiet som nylig har fått de nødvendige løyvene på plass, er for seint ute til å få varene i polhyllene før jul, men er sikre på at dette ordner seg etter hvert.

Stor interesse: Stian har brygget mye mjød hjemme, og de som har smakt på varene er imponerte. Han har lekt seg med ulike alkoholstyrker, honningtyper, bær, krydder, kullsyre… Han mener selv at det bare er fantasien som begrenser. Med seg på laget har han fått en haug med kompetente personer. Tarjei Øiestad Skeie, Benjamin Ellingsen Løndal, Erlend Johnsen og Fridtjof Buvarp er alle erfarne hjemmebryggere, men de har taklet overgangen fra humle til bier på forbilledlig vis.

Deler av nettverket er allerede testet ut, og interessen er stor. Amerikanske Superstition – et av få mjøderier i verden – har allerede meldt sin interesse for å lage en samarbeidsmjød med Mjøderiet, og bryggerier i verdensklasse følger med på hva bergenserne foretar seg. Alt i alt er alt veldig spennende.

Mest spenning knytter det seg uansett til hvordan markedet vil ta i mot produktene fra Mjøderiet. Det er lenge siden vikingene pløyde marken i Norge, så her må Mjøderiet rydde terrenget på nytt.

(Godt i glasset med en mer utførlig artikkel om mjød og Mjøderiet.)

Hatland

6 Comments

  1. Det første i Norge? Vi hadde en norsk mjød på polet som het Suttungs mjød før…

  2. Heisann!
    Det stemmer at vi hadde en mjød som het Suttungs Mjød. Den ble laget av Mimirs Brunn. Arne Brimi var inne på eiersiden, og var sterkt delaktig i utviklingen av produktene. Men Mimirs Brunn laget både øl og mjød, og var således ikke et genuint mjøderi. Det er flere som har forsøkt seg på mjød i Norge, men Mjøderiet er, så vidt jeg vet, de eneste som utelukkende har tenkt å satse på mjød. Kanskje du vet noe annet? I så fall, enlighten me.

  3. kom over denne siden ved en tilfeldighet. Helt siden Suttungs mjød sluttet å produsere eller bare ta det ut av polet, har jeg prøvd å skaffe meg mjød, men det er kun valhalla mjøden som er å oppdrive og den faller ikke i min smak. Det jeg da selvfølgelig lurer på er om den mjøden dere lager er å få kjøpt noen plass ? Er for lat og utålmodig til å lage selv

    • Hei igjen, sendte mail til Mjøderiet, og fikk følgende svar som kanskje hjelper: “I løpet av juli: på svært mange Gulating-butikker (ny session-mjød med pasjonsfrukt). Vi kommer også med 3 typer på spesialpolslippet i september, og ellers finner du oss ofte på gode ølsteder i Bergen og Oslo, og sikkert også snart en del andre steder. Snakk med din lokale pub og be dem kontakte Vinhuset (distributøren vår) for bestilling. Vi har ofte svært små batcher, så det kan være at en del ikke er tilgjengelig til en hver tid, men vi håper å vokse oss større med tiden. ?”

  4. takk, da har jeg kontroll på hvor jeg kan skaffe meg de edle dråper 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *