Liten tøs, stort salg

I Gulatings første år i Bergen solgte de 2870 flasker Småtøs fra 7 Fjell Bryggeri. Hansa Pilsner solgte de 54 bokser av.

Fornøyd: Yngve, daglig leder ved Gulating i Bergen, er

Glad ølhund: Yngve Thomassen Flognfeldt, daglig leder ved Gulating i Bergen, er fornøyd med første året som ølbutikkmann.

Gulating Avdeling Vestkanten kunne nylig fylle surølglassene og skåle for sitt første år in business. Gratulerer, og så videre. Godt i glasset slo på tråden til daglig leder, Yngve Thomassen Flognfeldt, for å få ut litt tall. Et år som ren ølbutikk kan gi et godt innblikk i hva folket vil ha, og det er ikke lite.

7 Fjell topper: Butikken ligger i Loddefjord, ved foten av Lyderhorn, et av de syv fjellene som omkranser Bergen, men det er neppe grunnen til at 7 Fjell Bryggeri selger suverent mest i butikken. Support your local brewery, eh? Hele 19 852 strekkoder fra bergensbryggeriet har personalet hos Gulating scannet det første året. Gulatings egne produkter selges det nest mest av. Men de ligger langt bak 7 Fjell i antall solgte produkter (totalt 8 739). Kinn, Lervig og Northern følger på de neste plassene.

At fedjebryggeriet Northern selger så godt, er imponerende, men det har nok litt å gjøre med at 5071, ølet Gulating har brygget til ære for Loddefjord, er brygget på Fedje.

Fedjebryggeriet Northern er overraskende nok et av bryggeriene som selger best hos Gulating i Bergen.

Overrasker: Fedjebryggeriet Northern er overraskende nok et av bryggeriene som selger best hos Gulating i Bergen.

”Vi brygget en batch på 450 liter sist. Alt ble solgt her i butikken, og ølet solgte ut i løpet av to uker,” forteller Yngve. ”Ølet er brygget på nytt, 3000 liter denne gang, og vil være tilgjengelig fra og med 8. oktober.”

Det er overraskende å se at etablerte bryggerier som Ægir og Nøgne Ø ikke figurerer blant de fem øverste på listen. Faktisk selger Tya fra Årdal mer øl hos Gulating i Loddefjord enn de to nevnte bryggeriene. Haandbryggeriet og Lysefjorden Mikrobryggeri er også inne på listen over de ti bestselgende bryggeriene hos Gulating.

”Tya selger godt av ulike grunner,” sier Yngve. ”Etikettene er jo en historie for seg, ølet holder bra kvalitet, det er et bra øl å gi i gave og det er mange fra Indre Sogn som bor i Bergen.”

De lett glorete etikettene til Tya er som kjent designet av Mark Wilkinson, mannen som lager platecoverne til blant andre Iron Maiden og Marillion, og det er ikke akkurat et dårlig salgsargument.

Bestselger: Småtøs fra 7 Fjell Bryggeri er ølet det selges mest av hos Gulating.

Bestselger: Småtøs fra 7 Fjell Bryggeri er ølet det selges mest av hos Gulating. (Produktbilde)

Innbringende småtøs: Ølet det selges mest av er Småtøs fra 7 Fjell Bryggeri. Småtøs er ment å skulle være et lettdrikkelig alternativ – en american blonde – til pilsen, og hos Gulating slår dette ølet knockout på storebror Hansa Pilsner. Nå kan det sikkert argumenteres i hytt og pine om at folk ikke går på Gulating for å kjøpe øl de finner i nærbutikken, og så videre, men det lar vi ligge nå.

“Bergensere har alltid være glade i småtøser,” sier Jens Eikeset, daglig leder ved 7 Fjell Bryggeri. “Ellers er det gledelig å se at folk prioriterer smaken foran effekten.”

7 Fjell og Gulating veksler på de øverste plassene. Men det er godt å se at øl fra andre bryggerier også selger bra. Noe av det vi liker med alle håndverksbryggeriene, er mangfoldet. Kinns brunøl Sjelefred, Egos porter Plankebærer, Lervigs berliner weisse Sour Suzy, Austmanns humleøl Onkel i Amerika, er bare noen av ølene som selger bra.

Yngve er fornøyd med første året, men nekter å hvile på laurbærene. “Planene er å fortsette der vi er, og jobbe enda hardere for å få tak i varer fra bryggerier fra inn- og utland.  Med 20 butikker i ryggen står vi også sterkt til å få produsert egne batcher med øl fra store og små bryggerier.”

Lenke: Facebook-siden til Gulating avdeling Vestkanten.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *