Døden drikker øl

Varg veum forener krefter med 7 Fjell Bryggeri. Det blir det mørkt øl av.

Partners in Crime: Gahr Smith-Gahrsen og Gunnar Staalesen brygger øl til Varg Veum.

Partners in Crime: Gahr Smith-Gahrsen og Gunnar Staalesen brygger øl til Varg Veum.

Varg Veum, den ensomme ulven, lever til tider et strevsomt liv i bøkene til Gunnar Staalesen. Han treffer byens skakkjørte eksistenser i det ene øyeblikket, og får på trynet så det synger etter i det neste.

Livet Varg Veum lever utenfor bøkene til Gunnar Staalesen, er mer behagelig. Hvert år feires fødselsdagen hans på den legendariske baren Femte i andre i Bergen, og gavene han får er av et helt annet kaliber enn de fleste av oss dødelige er forunt. Hånden i været alle som kan skryte av å ha fått en statue av seg selv i bursdagsgave. Ingen? Tenkte meg det, ja.

I fjor kom en akevitt med navnet til Varg Veum på markedet.

”Og i år blir det en bayer,” sier Staalesen.

Engasjert: Hans Bru er lidenskapelig opptatt av gode historier og godt drikke.

Engasjert: Hans Bru er lidenskapelig opptatt av gode historier og godt drikke.

100 pils og fire bayere: Vi treffer ham på Bønes. Han overvåker bryggingen av Varg Veum Bayer. Utenfor bryggeriet forsyner kråkene seg grovt av det meskede maltet som ligger i svære plastbeholdere. Staalesen, en seriemorder med utallige drap på samvittigheten, smiler.

”Jeg har alltid likt mørke øl,” sier han.

Veum tar seg en øl fra tid til annen. Det gjør Staalesen også. Og bayerølet har vært en favoritt hele veien. Staalesen forteller om da han tjenestegjorde i militæret på 1970-tallet, og guttene var klare for en fest. ”Det ble organisert innkjøp av drikkevarer. 100 pils og fire bayere. Bayerne var til meg.”

Staalesen har fått med seg bølgen av øl fra småskalabryggeriene som skyller innover Norge for tiden. ”Det er mye godt øl,” sier han, og nevner Rallar fra Ægir som en av favorittene.

Mørkt øl, mørk etikett

Mørkt øl, mørk etikett

”Vi bestemte oss allerede da vi laget akevitten. Denne må vi ha en øl til,” sier Hans Bru. ”Med tanke på kvaliteten til 7 Fjell, var valget av bryggeri opplagt.”

Gahr Smith-Gahrsen, bryggerimesteren ved 7 Fjell, liker utfordringen. Varg Veum Bayer blir bryggeriets første undergjærede øl. ”Det blir en dunkel. I utgangspunktet ønsket de seg en øl i butikkstyrke, men vi er enige om å gjøre den typeriktig og lander på 5,5%.”

Lavt volum: Hans Bru har 58 års fartstid som bartender, og er en legende i Bergen. Han er av typen du har lyst til å fortelle dine mørkeste hemmeligheter til. Og så er det han som står bak utenfor-litteraturen-opplevelsene til Veum.

”Jeg pleier å si at jeg har styremøter med Veum,” sier han. ”Dagen etter ringer Gunnar, og lurer på hva vi har funnet på nå.”

Det er Bru som driver Femte i andre, en av Norges beste barer. Baren har spesialisert seg på brunt brennevin – konjakk og whisky – men er også sertifisert som akevittbar, og de siste årene har utvalget av øl økt betraktelig i hyllene.

Skriften på veggen: Tradisjonen tro signerte også Gunnar Staalesen på veggen til 7 Fjell Bryggeri.

Skriften på veggen: Tradisjonen tro signerte også Gunnar Staalesen på veggen til 7 Fjell Bryggeri.

”Det er en gammeldags bar, et sted for voksne. Musikken står på lavt volum. Jeg vil at folk skal kunne snakke med hverandre,” sier Bru.

”Jeg gidder ikke å ta fatt i det platte,” sier han. ”Jeg har ikke tid til det. Så lenge det er galt nok, er jeg med. Ellers gir jeg faen.”

Gahrsen tar saken: Plutselig bryter helvete løs på Bønes. I et gjæringskar – en så kalt better bottle – forsøker gjæren å stikke av. Den bobler ut av tuten på gjæringskaret, renner ned på betonggulvet, forsøker å ta seg under jorden. Undergjær er ingenting  å kødde med.

Gahrsen bevæpner seg med en sprayflaske, trykker på avtrekkeren og desinfiserer åpningen på gjæringskaret. Han får til slutt kontroll på den hissige gjæren.

“Er det farlig?” spør jeg.

Noe i gjære: Hissig gjær skapte voldsom dramatikk på Bønes.

Noe i gjære: Hissig gjær skapte voldsom dramatikk på Bønes.

“Så lenge vi har nok gjær, går det nok bra,” sier Smith-Gahrsen. Han puster tungt, setter seg ned på en europall, hendene skjelver, bartehårene vibrerer.

“Det der har jeg aldri opplevd før,” sier han.

Samme adresse: 76-åringen Hans Bru er en entusiast, en kunnskapsrik mann som mener noe. Og det er ikke første gang at Femte i andre gjør et øl sammen med 7 Fjell. I fjor solgte baren eksklusivt 80 liter av rugstouten Rundemanen blandet med konjakk – et øl de kalte Storbynatt og som sannsynligvis vil bli produsert i større skala om ikke lenge. Bru er også involvert i OSS Craft Distillery – det var de som laget akevitten Varg Veum i fjor – der han fungerer som gallionsfigur og smakspalett. Bru var også en av initiativtakerne til det som ble Bergens Aquavit 1818.

Da Bru startet baren for 20 år siden, kontaktet han Gunnar Staalesen. Femte i andre deler nemlig adresse – Strandkaien 2 – med Varg Veum. Bru hadde sansen for den desillusjonerte sosionomen med nese for godt drikke og intrikate mordmysterier, og mente at baren burde spille på lag med ham. Det resulterte i en egen seksjon i baren kalt Veums hjørne der blant annet bøkene om Veum står utstilt.

Passer på: Varg Veum står utenfor inngang til Femte i andre og følger med på hvem som kommer inn.

Passer på: Varg Veum står utenfor inngangen til Femte i andre og følger med på hvem som kommer inn.

”Det er mange litterære figurer som er blitt æret med egne steder og statuer, blant andre Sherlock Holmes men det er kun Varg Veum som står på riktig adresse.”

Fullt hus: Gunnar Staalesen kom nylig med romanen “Storesøster”, den 17. boken i rekken om Varg Veum. I bøkene er privatetterforskeren yngre enn han er i virkeligheten. 15. oktober feires nemlig  74-årsdagen til Varg Veum – så han er en godt voksen herre – på Femte i andre. Da lanseres også Varg Veum Bayer. Både Bru, Staalesen og Smith-Gahrsen er blant gjestene.

“Det ser jeg frem til,” sier Staalesen.

Men er det ikke litt merkelig å feire bursdagen til en som ikke er tilstede?

”Han er der. Han sitter i en av krokene,” sier Hans Bru og ler. ”Veum lever sitt eget liv. Baren er alltid fullstappet når Veum har bursdag.”

Lenker: Hjemmesidene til Varg Veum, Facebooksiden til Femte i andre, Facebooksiden til 7 Fjell Bryggeri.

 

Hatland

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *