Cheers and stone the crows!

Simon Martin er den mest sette engelskpråklige ølbloggeren på YouTube. I forrige uke brygget han øl sammen med Lysefjorden Mikrobryggeri.

I kjent stil: Simon Martin legger ut to ølanmeldelser på YouTube-kanalen sin hver dag.

I kjent stil: Simon Martin legger ut to ølanmeldelser på YouTube-kanalen sin hver dag.

He’s on a roll. Simon Martin går fra suksess til suksess. Han er begeistret, engasjert, han smiler fra øre til øre. To ganger om dagen legger han ut sine betraktninger om ulike øl på sin egen kanal kalt Real Ale Craft Beer på YouTube. Han ser inn i kamera, vipper korken av en flaske, heller i glasset, ser, lukter og smaker. Liker han ølet, smeller det raskt fra ham: STONE THE CROWS!

Simon Martin er glad i øl, og han er glad i Lysefjorden Mikrobryggeri. Dette er faktisk andre gang han kommer til Bergen for å brygge sammen med dem. Det første brygget var en heftig og røykpreget imperial stout lagret på et eikefat en Speyside-whisky hadde godgjort seg i de siste ti årene. Simon Martin har et førtitalls kollaborasjonsøl bak seg, men han holder dette ølet høyest. ”Det blir bare bedre og bedre hver gang jeg smaker det,” sier han.

Plagsomt ugress: Lysefjorden gjør virkelig stas på gjesten sin. I forbindelse med bryggingen har de dekket til fest. Med god hjelp av Joachim Dalland tryller de prisbelønte kokkene Nils-Henning Nesje og Torstein Hatlevik frem syv småretter som følges av syv øl fra bryggeriet. Her serveres blant annet makiruller med fersk brosme, humleost, alpakka, fenalår av villsau, grillet camembert fra Ostegården med en nydelig saus av innkokt rød IPA, rosiner og valnøtter.

Makiruller med fersk brosme og laks servert på kleberstein.

Makiruller med fersk brosme og laks servert på kleberstein.

Stemningen er god. Torstein Hatlevik stever, Nils-Henning ler, Simon Martin smatter og bryggerimesteren, Rune Birkeland, reiser seg med jevne mellomrom for å hive humle i kokekjelen. Hvis dette er dagligdags hos Lysefjorden, stiller jeg gjerne hver dag.

Camilla Dalland, salgs- og markedsansvarlig, smiler. “Dette er faktisk første gang siden oppstarten i 2013 at vi gjør noe sånt. Dagene går stort sett med til jobb, jobb og jobb.”

Ølene som brygges – ja, de brygger to øl denne dagen – er en dobbel IPA og en Berliner Weisse. Sistnevnte brygges det kun 50 liter av, og skal utelukkende serveres på Bergen Ølfestival i september. Dette ølet tilsettes geiteramssaft. Planten med de lilla blomstene som ofte vokser i veikantene, anses av mange som plagsomt ugress, men saften skal være frisk og fin. Og så gir den en usannsynlig fin farge. Lilla øl, anyone?

God stemning: Kokken Nils Nesje flankert av Jørn Birkeland og Monica Lekven.

God stemning: Kokken Nils-Henning Nesje flankert av Jørn Birkeland og Monica Lekven.

Lysefjorden leker med lokale råvarer. Det er et terreng de ønsker å utforske i stadig større grad. De bruker allerede pors i ølet Slaget på Vågen – finalist under fjorårets kåring av “Årets øl” i regi av Ølakademiet – og i  Vestlandsfriaren, en imperial brown ale, bruker de einer.

Tusenvis av øl: Simon Martin gleder seg som en unge til det ferdige produktet. Han smaker på vørteren, lener hodet bakover. ”WOW!” brøler han. ”Amazing! That is amazing!” Entusiasmen er smittsom.

”Jeg begynte i 2010. Det var ingen som videoblogget om øl, så jeg satte opp et kamera, smakte en øl, og var i gang,” forteller han.

Innovativt: Lysefjorden brygger lø med geiteramssaft.

Innovativt: Lysefjorden brygger lø med geiteramssaft.

Siden den gang har han anmeldt over 3000 øl, og bloggen har fått stadig flere følgere. På årsbasis har han godt over en million seere, og Simon håper at han en gang i fremtiden kan slutte i dagjobben og blogge om øl på heltid. “Hvis jeg ikke var gift og hadde barn, ville jeg reist øllverden rundt for lenge siden,” sier han.

I takt med den økende populariteten, er også bryggeriene blitt oppmerksomme på ham. I 2012 utviklet han Barry Island IPA sammen med det walisiske bryggeriet Brains. Simon som selv er waliser, var superhappy for forespørselen. Men i 2012 var Storbritannina fortsatt et konservativt land når det gjelder øl, og de tradisjonelle bryggeriene ville fortsette å gjøre sin greie. Det ville ikke Simon.

”Vi var enige i at vi skulle lage en IPA, men Brains steilet da jeg sa at den skulle være på seks prosent. De mente at fire prosent burde holde,” forteller Simon.

Humlegodt: Etter mange og lange diskusjoner ga Brains etter, og Simon fikk dem til å lage en amerikanskinspirert IPA. En one-off, mente bryggeriet, men tok grundig feil. Barry Island IPA ble utsolgt i løpet av null tid, og er i dag en del av sortimentet til bryggeriet, og selges blant annet hos giganten Tesco. Simon har siden brygget øl sammen med haugevis av bryggerier (i Skottland, England, Wales, USA, Polen, Norge), og et av disse er altså Lysefjorden Mikrobryggeri.

SKÅL! Simon Martin og Rune Birkeland skåler for utmerket samarbeid.

SKÅL! Simon Martin og Rune Birkeland skåler for utmerket samarbeid.

Rune Birkeland er storfornøyd med gjesten. Å brygge slike øl gir et kjærkomment avbrekk i en ellers hektisk bryggehverdag. Og han er sikker på at det blir bra. Lysefjorden har spesialisert seg på humleøl – jada, det finnes noen unntak – og denne gangen spares det ikke på noe. Den doble IPAen bombarderes med amerikansk humle; centennial, citra, mosaic og cascade.

Ølet blir mest sannsynligvis å finne i hyllene på Vinmonopolet i nær fremtid. Og Simon ivrer etter å få importert ølet til de britiske øyene.

“Mitt neste samarbeidsbrygg blir sannsynligvis på Malta, og målet fremover er at bloggen skal fortsette å vokse. Til nå har jeg hatt over to og en halv million seere. Målet er å nå fire og en halv millioner ved utgangen av neste år.”

Og du kommer tilbake til Norge og Lysefjorden?

“Yeah! I’d absolutely love that. Planen er å brygge et øl i året sammen med dem. Lysefjorden, what can I say? STONE THE CROWS!”

Lenker: Facebook-siden til Lysefjorden, Facebook-siden til Simon Martin

Hatland

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *