Fjorden øl!

”Selvfølgelig fortjener Loddefjord sitt eget øl,” sier Yngve Thomassen Flognfeldt.

I Bergen har vi en herlig tradisjon i å gi kjøpesentrene eksotiske navn. I Fana har vi Lagunen, i Fyllingsdalen Oasen, Åsane har Arken, Horisont og Gullgruven, mens Loddefjord har Vestkanten. Og det var her, i Loddefjord, på byens verste vestkant, at Yngve og Gulating valgte å åpne ølbutikk i fjor.

Grått og flott: Ved foten av Lyderhorn ligger Loddefjord, Bergens svar på The South Bronx. (Foto: Cavernia/ CC-lisens)

Grått og flott: Ved foten av Lyderhorn ligger Loddefjord, Bergens svar på The South Bronx. (Foto: Cavernia/ CC-lisens)

”Loddisene liker ikke håndverksøl,” var den hånlige meldingen Yngve fikk slengt i trynet, da han offentliggjorde planene. For Loddefjord er Bergens svar på The South Bronx i New York. Blokkene strekker seg mot himmelen, mens plasseringene på levekårsundersøkelsene faller mot bakken som en stein. Knut Hamsun lot i hvert fall oslofolkene forlate byen etter å ha fått merker av den, mens John Olav Nilsen beskriver en drabantby med ”menn ingen vil ha, bussen går hvert kvarter, men ingen kommer seg herifra.”

Butikksjefen på Gulating gliser. ”Vi leitet lenge etter passende lokaler, men til slutt var det vel egentlig bare Vestkanten som ville ha oss. Loddefjord har tatt i mot oss med åpne armer, og 5071 er en hyllest til alle de fine menneskene her.”

Hardt arbeid: Yngve var med under bryggingen av 5071. Her poserer han stolt med en bøtte med humle. (Foto: Privat/ Tone Elisabeth Irgens)

Hardt arbeid: Yngve var med under bryggingen av 5071. Her poserer han stolt med en bøtte med humle i. (Foto: Privat/ Tone Elisabeth Irgens)

Gateway Drug: 5071 er det gamle postnummeret til Loddefjord, et nummer som er blitt en nasjonal merkevare. Band som Di kjipe, A-laget, John Olav Nilsen & gjengen og Fjorden Baby! har vist at kreativiteten i bydelen blomstrer som en loddefjordpalme.

Kreativiteten til Yngve er det heller ingenting å si på. Arkeologen som plutselig fant ut at han ville grave i ølets verden, bestemte tidlig at han ville lage eget øl til butikken. Fedje-bryggeriet Northern & Co er valgt som samarbeidspartner, noe som er helt naturlig.

”Marius Solberg som jobber deltid hos oss, jobbet tidligere sammen med Tone Elisabeth Irgens og Devon Priemus på Kalfaret brygghus, og da bryggeriet startet på Fedje avtalte vi raskt at vi skulle selge ølene deres. Northern har to brygghus; et stort på 3500 liter, og et lite på 450 liter. Det lille gir oss muligheten til å lage samarbeidsbatcher små nok til at de kan selges eksklusivt i vår butikk.”

Det første ølet – ja, det kommer mer – er en pilsinspirert ale på 4,7 %. ”Den er passe søt og tørr, humlet med Fuggles og Northern Brewer. Det er ikke sikkert at den gjennomsnittlige ølnerden blir supergiret, men øl handler om mye mer. Vi jobber hardt for å få tak i øl fra både norske og utenlandske bryggerier, vi har over 400 ulike øl i butikken, men vi vet at 95 % av norske øldrikkere drikker pils. Å vinne hjertene til pilsdrikkere handler om gradvis å introdusere dem til andre øltyper, å få dem over på hardere stoffer. Hehe.”

5071 er det gamle postnummeret til Loddefjord, og det nye ølet til Yngve og Gulating.

5071 er det gamle postnummeret til Loddefjord, og det nye ølet til Yngve og Gulating.

Alle til Loddefjord: Yngve som har mange år på baken som hjemmebrygger, innrømmer glatt at det var et høydepunkt å være med på en storskalaproduksjon.

Å brygge på et større bryggverk enn en 50 liters Speidel, har lenge vært en drøm. Selv om det var Devon, bryggerimesteren, som styrte showet og trykket på knappene, hjalp jeg godt til i det harde arbeidet. Jeg storkoste meg.”

Ølet lanseres i morgen, lørdag 25. juni, klokken tolv på Gulating på Vestkanten. Alle mann til pumpene, alle mann til Loddefjord. Håpet til Yngve er å se loddisene nyte en 5071, ekte håndverksøl, i solen.

Lenke: Facebook-sidene til Gulating avdeling Vestkanten.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *