Vil du være med meg på tur?

Tre dager, tre netter, tre bryggerier. Butikker og barer. God mat og godt øl. Snaps og bajer, surøl og porter. Det er med glede og stolthet at vi lanserer ”Ølreisen”.

Taphouse har 61 tappetårn, så det er en underdrivelse å si at det er noe for en hver smak her. (Foto: Skjalg Ekeland/ Ølreisen)

Taphouse har 61 tappetårn, så det er en underdrivelse å si at det er noe for en hver smak her. (Foto: Skjalg Ekeland/ Ølreisen)

Det er godt endelig å kunne lansere ”Ølreisen”, et konsept jeg har utviklet sammen med reisebyrået Holberg Travel. Fra og med høsten kan du være med undertegnede til ulike byer i Europa, og temaet på reisene blir øl. Besøk Facebook-siden vår, og trykk liker. Det lønner seg å følge med.

Vi skal snakke om øl, lære om øl, drikke øl. Vi skal smake sterke øl, svake øl, mørke øl, lyse øl, søte øl, sure øl. Kort fortalt: Vi skal reise i øl.

Reisene passer både for de som er nysgjerrige og de som allerede kan veldig mye (ja, du kan alltids lære mer). Du kan reise alene, sammen med din bedre halvdel eller med arbeidskollegaer eller vennegjengen. Øl er først og fremst sosialt og hyggelig. Og det er et av de absolutte målene for Ølreisen. Vi skal smile og le, prate alvor og tull. Det legges opp til et maksimum antall per reise på 25 personer.

Nytt og gammelt: Vi kommer til å slippe nyheter om ulike reisemål i tiden som kommer, men allerede i dag avslører vi første destinasjon. Og det er ikke tilfeldig at det blir København.

Vi skal på ølsmaking og omvisning på Amager Bryghus, etter min mening et av Europas beste bryggerier. Her representert ved Henrik Papsø. (Foto: Skjalg Ekeland/ Ølreisen)

Vi skal på ølsmaking og omvisning på Amager Bryghus, etter min mening et av Europas beste bryggerier. Her representert ved Henrik Papsø. (Foto: Skjalg Ekeland/ Ølreisen)

Hovedstaden i Danmark er meget sentral i ølhistorien, både den som har vært og den som skrives nå. Det moderne ølet hadde ikke vært det samme, hvis det ikke var for nybrottsarbeidet til Emil Christian Hansen. Vitenskapsmannen som jobbet på laboratoriet til Carlsberg, oppdaget på slutten av 1870-tallet at gjær består av ulike typer fungi. Han fant ut at gjær kunne kultiveres og reindyrkes. Den første gjæren han gjorde dette med har fått navnet Saccharomyces Carlsbergensis, og er en gjær som i dag er i bruk i veldig mange brygger verden over. Oppdagelsen til Hansen er også grunnen til at bryggere og hjemmebryggede kan brygge alle slags typer øl uavhengig av hvor de er.

Vi skal selvfølgelig besøke Carlsberg. Vi får en guidet tur, og etterpå skal vi ta oss en kold en og prate. Vi blir kyndig veiledet av personer på stedene vi besøker, og så er det min jobb å fortelle dere alt det bryggeriene eller barenes representanter ikke vil fortelle.

Ølbutikken er arnestedet til store deler av den moderne ølhistorien i Danmark. Her drikker undertegnede en øl sammen med Morten Vantin Ejlertsen. (Foto: Skjalg Ekeland/ Ølreisen)

Ølbutikken er arnestedet til store deler av den moderne ølhistorien i Danmark. Her drikker undertegnede øl sammen med Morten Vanletin Ejlertsen, innehaveren av butikken. (Foto: Skjalg Ekeland/ Ølreisen)

Rosiner i den røde pølsen: Vi kommer til å fokusere mest på den moderne historien, for Danmark har vært et foregangsland i den pågående ølrevolusjonen i verden. Vi skal drikke frokostøl – jepp, det er herlig å være deilig i Danmark! – og vi skal besøke Ølbutikken, stedet som på mange måter startet eventyret om Mikkeller og Evil Twin. Vi skal på ølsmaking på Taphouse (med 61 tappetårn!), spise lunsj på Nørrebro Bryghus, skylle ned dansk tradisjonskost i Nyhavn med en bajer, spise middag på Brewpub og være med på omvisning og smaking på Amager Bryghus. Det vil forundre meg om det ikke dukker opp et par overraskelser underveis også. Deltakerne får selvfølgelig en del tid på egenhånd, og jeg tipser gladelig om hvor denne kan tilbringes.

Prisene på turene til København ligger på rundt 7000 til 9000 kroner.

Jeg gleder meg til høsten! Dette blir rett og slett enormt gøy! Sjekk ut hjemmesiden til Ølreisen for mer info!

Lenke: Her finner du mer detaljert program og info om priser, reisetider, osv.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *