BØ-sjefen takker av

I fire år har Stian Krog ledet Bergen Ølfestival, den klart største i sitt slag i Norge. Han gir seg på topp.

Stian Krog er en ølhund av rang, en hedersmann, en fyr som for lengst burde ha fått en fortjenestemedalje av kongen, et par nobelpriser… Stort sett smiler han og tar til takke med et par øl. I fire år har han ledet Bergen Ølfestival, den klart største i sitt slag i Norge, men nå er det nok. Nå får noen andre ta over.

Stian Krog har vært leder for Bergen Ølfestival fra starten. Nå trapper han ned. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Stian Krog har vært leder for Bergen Ølfestival de fire første årene. I løpet av denne tiden har han foretatt tre troppeforflytninger; fra Bryggen via Skostredet til Festningen. Nå trapper han ned. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Stor, men god ølfestival: I fjor var jeg presseansvarlig for festivalen, og på fredagen, festivalens første dag, hilste jeg Stian med et blidt HEI. Stian så ut som en underlig rødsprengt en, han satte blikket i meg, spurte hissig: ”JA. HVA ER DET?!”

Det tar på å arrangere en så stor festival på dugnad. Adrenalinet pumper, hvilepulsen ligger flatt på 140 og ordet multitasking er en gedigen underdrivelse.

”I tillegg til fulltidsjobb ved Universitetet i Bergen, har jeg noen andre prosjekter som også tar tid. Jeg pusser opp en leilighet, og prøver å finne tid til både kjæreste og barn,” sier han.

Han gir seg uansett på topp. Bergen Ølfestival er i løpet av kort tid blitt en institusjon. Da han begynte å planlegge den første festivalen i 2012, satte han som mål at han ”ville lage en liten, men god ølfestival”, og så mye feil går det altså an å ta. En god festival? Absolutt! Men liten? Glem det.

Folksomt: Bergen Ølfestival har vært godt besøkt fra første dag. (Foto: Skjalg Ekeland)

Folksomt: Bergen Ølfestival har vært godt besøkt fra første dag. (Foto: Skjalg Ekeland)

”Vi var faktisk nervøse det første året, vi var redde for at oppslutningen kom til å være lav. Men vi tok grundig feil. Bergen Ølfestival ble en knallsuksess!”

Et av mange høydepunkt var etterfesten det første året. Sliten, men lykkelig. Toppene fra alle de store småbryggeriene i Norge var der. Og alle var i perlehumør. ”Pur eufori,” sier Stian.

”Et annet høydepunkt var lørdagen i fjor. 15 000 mennesker var samlet, solen strålte, vi satte rekord i antall bryggerier. Men viktigst av alt var denne følelsen, vissheten om at Bergen Ølfestival med sikkerhet er kommet for å bli.”

Frem fra skyggene: Bak hver vellykket ølfestivalleder står det som kjent en gjeng flinke, flittige og herlige folk. To av disse – Charlotte Reksten Daae, som til daglig driver og jobber på Humlen Ølutsalg, og Jonatan Krzywinski, en av karene bak Ekangersmuget – overtar nå og deler festivallederansvaret mellom seg.

”Både Jonatan og jeg har vært med fra oppstarten av, og vi skal ta vare på den gode festivalånden som har vært med oss hele veien,” sier Charlotte. ”Oppgavene har ikke forandret seg veldig mye; det handler mest om hvem som har oversikten, og hvem som har det endelige ordet.”

”Stian blir jo fortsatt med oss, om enn i en mindre rolle enn tidligere. Det er vi veldig glade for. Han sitter fortsatt i styret, og er involvert i utarbeidelsen av programmet. Han er også sentral i hjemmebryggkonkurransen vår.”

Det er bare å ønske lykke til videre. Det kan neppe gå annerledes enn veldig bra.

Lenke: Bergen Ølfestival

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *