Pingvin feirer seg selv

Pingvinen har servert håndverksøl, kaffe, raspeballer og svineribbesmørbrød i ti år. Det feirer de med spesialbrygget øl fra Nøgne Ø, middag, diskotek, ølquiz og andre overraskelser!

Pingvinen er som alltid ulastelig antrukket, og stiller i ny drakt i forbindelse med tiårsjubileet.

Pingvinen er som alltid ulastelig antrukket, og stiller i ny drakt i anledning tiårsjubileet.

I en tid der vi bombarders med nyheter om at det ene utestedet etter det andre stenger dørene, er det godt gjort av Pingvinen å kunne skrike ut at de har tiårsjubileum. Det er i det hele tatt sjelden at pingviner lever så lenge. Men så er den bergenske gastropuben noe for seg selv.

”Vi har vært tro mot konseptet hele veien,” sier Hans Skretting, assisterende daglige leder for og medeier i Pingvinen.

Konseptet er og har vært husmannskost, håndverksøl, loslitte møbler, vaklevorne bord og god stemning. Kafé og restaurant på dagtid, pub på kvelds- og nattestid. Det finnes ingen oversikt over hvor mange verdensproblemer som er blitt løst her inne.

God mat: Da Pingvinen dukket opp i den bergenske lysløypen i 2006, ble den raskt en slager blant studenter, kunstnere, hipstere, sosionomer og mediefolk. Pingvinen var upretensiøst, på grensen til det trauste, hjemmekoselig.

”Det var fullt på kveldene og nettene, og vi måtte ansette egen kokk allerede etter den første måneden,” forteller Skretting.

Maten, som de hentet fra et annet utested, skulle bare være et hyggelig supplement for de sultne, men dem var det mange av på Pingvinen.

Svineribbesmørbrødet til Pingvinen er en klassiker! (Foto: Xin/ gjengitt med tillatelse fra Pingvinen)

Svineribbesmørbrødet til Pingvinen er en klassiker! (Foto: Xin/ gjengitt med tillatelse fra Pingvinen)

Det har ofte slått meg på reise til andre land, at vi nordmenn ikke er like flinke til å hegne om vår egen matkultur som andre. I Frankrike har jeg spist cassoulet, i Portugal bacalao, i Spania paella; tradisjonelle retter vi hyller som kulinariske høydepunkt etter at vi er kommet hjem. Altfor ofte snurrer vi rundt i våre mindreverdighetskomplekser, og er tilbakeholdne med egne høydepunkter. Det finnes absolutt en form for ironi i at det er flere sushirestauranter i Bergen enn det er norske husmannskostrestauranter. Men det er det Pingvinen er. På menyen står det alltid kjøttkaker, fiskegrateng og lapskaus. Og maten er førsteklasses, eller som Bergens Tidende skrev i en anmeldelse i 2007: ”Fabrikkpoteter, frosne grønnsaker, posesaus og snerk, kinakål og farsemat spedd til det ugjenkjennelige har nok ødelagt mye av omdømmet til den heilnorske maten(…), men når det er sånn som dette, er det jo uovertruffent. (…) Hvorfor serverer vi ikke dette til turistene flere steder?”

”Jeg tror at en av grunnene til at vi har overlevd, er at vi har mange bein å stå på,” sier Skretting. ”Det er veldig mange turister som kommer hit for å spise tradisjonsmat. Alt vi serverer av kjøtt og fisk er norske råvarer.”

Alltid god stemning på Pingvinen! (Foto: Xin/ gjengitt med tillatelse fra Pingvinen)

Alltid god stemning på Pingvinen! (Foto: Xin/ gjengitt med tillatelse fra Pingvinen)

”Vi er nazi på råvarer og navn. Vi serverer ikke coq au vin, men høne i vin,” sier Rolv Bergesen.

”Aller helst serverer vi hønsefrikassé,” legger Skretting til.

Godt øl og god mat: Bergesen har vært kokk på Pingvinen i syv år, men er nå hovedsakelig tilknyttet Grand Bergen. Onsdag 2. mars flytter de konseptet Beermaker’s Dinner fra Grand til Pingvinen.

”Det blir en kitchen takeover. Fem retter, fem fete øl. Alle ølene er fra Nøgne Ø, og vi har allerede begynt å leke med hvilke retter vi skal ha til hvilke øl. Bryggeren Rolf Tore Toa Vik blir med på arrangementer,” sier han.

At valget falt på Nøgne Ø, er helt naturlig. Pingvinen har servert øl fra grimstadbryggeriet helt fra starten av.

I januar spurte Nøgne Ø om hvorfor en gjeng fra Pingvinen var i Grimstad. Svaret er at de brygget øl. (Faksimile fra Facebook)

I januar spurte Nøgne Ø om hvorfor Pingvinen var i Grimstad. Nå vet vi svaret. De brygget øl.

”Øl fra Nøgne Ø var det første håndverksølet vi hadde på tapp. Jeg tror at det var Nøgne Ø India Pale Ale og Nøgne Ø Porter. De ble fort populære. I 2006 var ikke øl det samme som i dag. Øl var stort sett pils. I 2006 var 95 prosent av ølet vi solgte Hansa-pils, i dag er omtrent halvparten av ølet vi selger håndverksøl,” forteller Skretting. ”Kundene er mer bevisste. De mest kresne stiller spørsmål som er vanskelig å svare på. Og folk er interesserte i kombinasjonen øl og mat.”

Pingvinen har stort sett bare norske øl i sine 18 tappelinjer, men de har også et flott utvalg flaskeøl som er plukket ut med nennsom hånd.

Eget øl: Både Skretting og Bergesen er hjemmebryggere, og i januar dro de sammen med Martha Blokhus til Grimstad for å brygge øl med Nøgne Ø. Resultatet lanseres på Pingvinen i neste uke.

”Det finnes ingen gode norske hefeweizen på markedet, og det utfordret vi Nøgne Ø til å gjøre noe med. Vi har kjøpt hele batchen på 3000 liter. Ølet er på 5,5 % og får navnet Tåkesmil,” forteller Skretting, og legger til at Nøgne Ø kommer til servere litt av ølet på utvalgte ølfestivaler i tiden fremover.

Tåkesmil blir tilgjengelig både på fat og flaske.

Tåkesmil blir tilgjengelig både på fat og flaske.

Jubileet starter på mandag og feires en uke til ende. I tillegg til middag og eget øl, blir det diskotek (ja, det er veldig uvanlig på Pingvinen) på fredag, raspeball spesial (med egenproduserte pølser) på torsdag og ølquiz på tirsdag. Vert for quizen er ingen ringere enn undertegnede, så her er det bare å ta med seg hjernen og komme. Dette blir gøy!

Flere arrangementer blir kunngjort snart, så det er bare å ta turen innom Facebook-siden til Pingvinen og hive en tommel i været. Av og til lønner det seg å følge med.

Lenke: Hjemmesiden til Pingvinen

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *