Brygging av havregrøt og andre hjemmebryggertabber

Alle hjemmebryggere gjør tabber, men enkelte tabber er hakket verre enn andre.

Her om dagen fikk jeg en tekstmelding fra en kompis: ”Litt svimete for tiden… Siste humletilsetning gikk ikke i vørteren men i suppekraften 🙂 I dag skal altså familien ha fiskesuppe tilsmakt humle…”

Sånn kan det gå.

Sånn kan det gå.

Jeg lo så hardt at kaffen sprutet ut av neseborene.

Å gjøre tabber som hjemmebryggere, er en del av gamet. Det skjer fra tid til annen, og er bare å le av.

Spytte i karet: Første gang jeg brygget gikk nesten alt etter planen. Jeg hadde lest meg opp på temaet, og hadde forstått at reinhold var absolutt ett-hundre-og-fire prosent viktig. Jeg vasket og herjet på som en tvangsnevrotiker. Da jeg skulle overføre vørteren fra bryggekjelen til gjæringskaret, brukte jeg hevert. Jeg sugde alt jeg var god for, og plutselig fyltes munnen min med en lunken, søt og klissete væske. Det smakte ikke godt, og jeg spyttet væsken rett ned i gjæringskaret. Merkelig nok ble ikke ølet infisert.

Det er forresten like morsomt hver gang jeg leser på ulike fora om bryggere som har vært uheldige med ølet under gjæringsprosessen. Man har kanskje brygget en IPA, men den lukter surere enn sokkene til en som har gått over Nordpolen, og så spør man om hva man kan gjøre. En eller annen ekspert kommer alltid ilende til med svaret: ”Du har brygget surøl! Flask det og se hva som skjer!” (For the record: Det er ikke slik Cantillon brygger sine surøl. Det er heller ikke slik du bør brygge dine.)

Gahr nyter sitt eget øl på bar, men han har ikke alltid vært like heldig med egne brygg. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Gahr nyter sitt eget øl på bar, men han har ikke alltid vært like heldig med egne brygg. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Flaskebomber: Gahr Smith-Gahrsen, bryggerimesteren ved 7 Fjell Bryggeri, fortalte meg om et av sine første hjemmebrygg som gikk fullstendig ad undas. Han hadde flasket ølet for tidlig, og gjæren fortsatte å jobbe i de brune flaskene. En kveld han kom hjem, merket han en rar eim i leiligheten. Han gikk og la seg, tenkte ikke mer på det og sovnet. Dagen etter forsto han hva som hadde skjedd. Flaske etter flaske hadde eksplodert. Boom! Boom!! Boom!!! Ølet hadde griset til store deler av leiligheten, men for Gahr var det verste at flere av hardrockplakatene hans var ødelagt.

På amerikanske hjemmebryggforum har jeg lest om flere tabber av den episke sorten. Best (og verst) er kanskje den om ham som opplevde stuck mash under bryggingen, og som fikk for seg at det var lurt å stikke en arm ned i silkaret. Det er sånt man ikke bør gjøre hjemme. Å ta armen ned i grøtet malt som holder rundt 70 °C, er å be om en annengrads forbrenning.

Stian Krog er en allsidig ølhund. Han er kunnskapsrik til tusen, men av og til går det galt, fryktelig galt.

Stian Krog er en allsidig ølhund. Han er kunnskapsrik til tusen, men av og til går det galt, fryktelig galt.

Tabbe av bibelske proporsjoner: Den mest hysteriske tabben jeg har hørt er uansett norsk. Stian Krog, daglig leder av Bergen Ølfestival, er en hjemmebrygger av det kreative slaget. Kreativitet kan selvsagt gi seg utslag i spennende og nyskapende øl, men det kan også ende i katastrofe.

I januar i fjor la Stian ut en melding på Facebook om at han for første gang måtte gi opp en brygging. I utgangspunktet lurte han på hvordan øl brygget utelukkende med havregryn ville smake, så han gikk i gang. 20 liter vann, tre og et halvt kilo havregryn. Meskeposen este ut som budsjettet til et byggeprosjekt i regi av Statsbygg, utbyttet på det lille som rant ut av vørter var kriminelt dårlig. I kommentarfeltet i tråden på Facebook var det en som lurte på om Stian hadde bruk for sukker og kanel. Stian brygget jo ikke øl, men lagde havregrøt, og det av bibelske proporsjoner. Jesus mettet kanskje 5000 mennesker med fem brød og et par fisk, men Stian kunne mettet samme gjengen med havregrøt.

Problemene fortsatte. Han måtte jo kvitte seg med grøten… Stian kom frem til at han ikke kunne hive den i do, ettersom det sannsynligvis ville ødelegge kloakksystemet i Bergen i uoverskuelig fremtid. Han kunne heller ikke hive grøten i bosset. Løsningen ble å ta det med seg ut på gaten, og forsøke å få det til å renne gjennom et bekkalokk. Men det var heller ikke så enkelt. Havregrøten rant litt før den limte seg fast i asfalten. Det regnet som faen ute, og Stian så for seg alle naboene som sto i vinduene og glodde på galningen som kastet over 20 liter med havregrøt ut i veien.

Evan Lewis' svar til Stian Krog er en klassiker.

Evan Lewis’ svar til Stian Krog er en klassiker.

Vi lærer kanskje alle av våre feil, og Stian innrømmet på Facebook at han neppe kommer til å brygge dette ølet igjen.

”Pyse,” skrev Evan Lewis, eieren av og bryggerimesteren ved Ægir, i kommentarfeltet, og Stian utfordret Evan til å forsøke å brygge det samme ølet hos Ægir.

Svaret til Evan Lewis er legendarisk: ”I may not be a wimp, but I’m not insane either!”

Hatland

2 Comments

  1. Det er faktisk brygget øl på 100% havre i vitenskapelige pilotforsøk. Dog brukte de der havremalt med intakt kli, hvilket gjør grøtproblemene ganske mye mindre enn med umaltede havregryn… Jeg blir gjerne med på et fullskalaforsøk!

  2. Jeg sjekket faktisk ut om andre hadde gjort tilsvarende tabbe, men fant ingen. 100 % havreøl brygges til og med kommersielt, ser jeg, men da brukes, som du skriver, havremalt. Hvis du får med deg noen på fullskalaforsøket, vil jeg være flue på veggen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *