Hanseatisk samarbeid

Når Gahr Smith-Gahrsen og Vaat, Estlands minste bryggeri, lager øl sammen, minner det mistenkelig om en chutney.

Fredag 29. januar var jeg med på bryggingen av et de mest kuriøse ølene jeg noensinne har hørt om. Det var snakk om et samarbeidsbrygg mellom bergenske 7 Fjell og estiske Vaat, et samarbeid undertegnede for så vidt skal ha deler av æren/ skylden for at kom i stand.

Spennende samarbeid: Når 7 Fjell Bryggeri og estiske Vaat klinker hodene sine sammen, blir det godt øl.

Spennende samarbeid: Når 7 Fjell Bryggeri og estiske Vaat klinker hodene sine sammen, blir det godt øl.

I fjor var Gahr og jeg på reise i det baltiske landet i forbindelse med at de hanseatiske dagene gikk av stabelen i den lille byen Viljandi. I Viljandi møtte vi en usedvanlig hyggelig og energisk kar ved navn Lauri Elango. Vi hadde knapt hilst før han inviterte oss til et besøk på bryggeriet Vaat, et hjemmebryggeri han driver sammen med et par kompiser i Tallin. (Vaat er kontraktbryggere, de leier seg inn hos andre bryggerier og brygger ølene sine kommersielt der.) Det ble et veldig hyggelig møte.

Vaat har kun to kommersielle brygg bak seg – en imperial stout på 9,1 % kalt Jailhouse Brew og en belgisk dobbel kalt Aastapäev (det estiske ordet for jubileum) på 7,5 % – men begge lover godt for fremtiden. Karene i Vaat har hjemmebryggerånden i ryggmargen, og de innrømmer at bryggingen hos 7 Fjell kun er deres andre besøk på et større bryggeri.

Historisk øl: Ølet de brygger er en Mumme, en ølstil som har vært død og begravet lenge. Mumme hadde sin storhetstid på 14-, 15- og 1600-tallet. Det var det mest solgte ølet nord i Tyskland, men også en stor eksportvare til England og hansastadene. Beskrivelsene som finnes av ølet er motstridende. Flere steder omtales ølet som et velhumlet øl, mens ølhistorikeren Ian S. Hornsley, forfatteren av boken ”A History of Beer and Brewing” (2003) skriver at det ikke ble brukt humle i det hele tatt: ”Even with the absence of hops, the ale was obviously extremely bitter”.

På styrten: Gahr er i godlune, og foreslår å styrte en liter vørter i løpet av ti sekunder.

På styrten: Gahr er i godlune, og foreslår å styrte en liter vørter i løpet av ti sekunder.

”Det er spennende å se hvordan dette går,” sier Gahr. ”Jeg har lenge hatt lyst til å brygge et øl av denne typen, og da vi bestemte oss for å brygge sammen med Vaat, foreslo de at vi skulle brygge en Mumme.”

Navnet på ølet skriver seg muligens fra tyskeren Christopher Mummer som enkelte påstår at var den som fant opp ølstilen i 1492, men dette medfører sannsynligvis ikke riktighet ettersom ølstilen antakeligvis allerede oppsto på 1300-tallet. At navnet stammer fra det tyske verbet mummeln (mumle), er en artigere teori. Ølet er av den alkoholsterke typen, og mumling er effekten som oppnås når man drikker for mye.

Test på alkoholstyrke: Oppskriften til Vaat og 7 Fjell avviker naturlig nok en del fra det opprinnelige ølet der det ble brukt mye hvete (ølstilen regnes av noen som en forløper til både altbier, berliner weisse og leipziger gose), men også dette blir sterkt; 11,4 % hvis alt går etter planen.

Og til slutt i gryta slipper man et kilo chilipepper...

Og til slutt i gryta slipper man et kilo chilipepper og en haug andre krydderier.

Ølet ble dobbeltmesket, og Gahr innrømmer at denne bryggingen også kan ses på som en test for å se hvordan utstyret til 7 Fjell takler å brygge alkoholsterke øl. Så langt har bergensbryggeriet holdt seg unna stilarter som imperial stouts og barley wines – øltyper Gahr mestret utmerket som hjemmebrygger – men det kan det kanskje bli en endring på fremover?

Vaat var ikke vanskelige å be, men de ville bidra med en egen tvist. Johan, sjefsbryggeren hos Vaat, ville tilsette krydder. Masse krydder. Det er for så vidt typeriktig, selv om det får meg til å stusse. Gahr er ingen utpreget krydderfanatiker når det kommer til øl, men her spares det på lite: Tamarind, timian, koriander, ingefær, spisskumen, chili og bringebærblader.

”Vi bruker ikke nellik, så det går greit,” parerer Gahr.

”Jeg har tatt utgangspunkt i en sursøt indisk chutney,” forteller Johan som om det skulle være en dagligdags rutine i et bryggeri.

God stemning: Når 7 Fjell og Vaat setter hverandre i stevne, blir det god stemning.

God stemning: Når 7 Fjell og Vaat setter hverandre i stevne, blir det god stemning.

Mumle Gåsegg? Å ha krydder i en Mumme var, skal vi tro Hornsley, vanlig: ”The original Brunswickian mum was a strong, syrupy drink brewed from wheat malt and flavoured with a number of aromatic herbs”.

I en originaloppskrift fra 1680-tallet står det at man skulle ha ti egg i brygget før man satte det til lagring i to år. Vi må neppe vente så lenge. Gahr nevner sommeren og de hanseatiske dagene i Bergen (9. til 12. juni) som et mulig tidspunkt for lansering. Vi får bare håpe at ølet følger Gahrs tommelfingerregel når det gjelder krydderbruk: ”Kan man sette fingeren på det, har man brukt for mye. (…) Det skal være mulig å drikke et glass nummer to uten å bli lei av smaken.” (Den norske ølrevolusjonen, 2014.)

Og navnet?

“Liquid Chutney,” sier Lauri.

Meh! Kjedelig. Hadde de spurt meg, ville jeg ha foreslått Mumle Gåsegg.

Lenker: Facebook-sidene til Vaat, Facebook-sidene til 7 Fjell Bryggeri.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *