Godt øl på melkebar

På onsdag foredro jeg om norsk ølhistorie på Melkebaren i Sandnes. Det ga meg en ypperlig mulighet til å sjekke ut et av Norges mest sjelfulle ølhull.

Det er underlig å komme til Sandnes, en by de fleste ser på som en liten parentes i Rogaland, en flekk ved siden av storebror Stavanger. Sandnes er ingen vakker by, men i norsk målestokk er det en stor by. Med sine cirka 75 000 innbyggere er den Norges syvende største, og byen er i stadig vekst.

Lys i mørket: Melkebaren er en herlig liten oase for øltørste hunder i Sandnes.

Lys i mørket: Melkebaren er en herlig liten oase for øltørste hunder i Sandnes.

Det burde egentlig ikke forundre noen at Sandnes også er langt fremme på ølfronten. På senteret Bystasjonen finner du ølbutikken Det Gode Brygg (godt utvalg og hyggelig betjening), og Melkebaren, som i fjor fylte ti år, er etter hvert blitt en institusjon i Øl-Norge.

Brunt og ekte: Det er Mikal Tengesdal som driver baren, en bar med 31 tappelinjer og et usedvanlig godt utvalg av flaskeøl. Her kan du få Tou på tapp eller Founder’s Backwoods Bastard på flaske. Melkebaren har over 300 øl tilgjengelige – Rodenbach Caractère Rouge, Thomas Hardy og Great Divides Yeti Imperial Stout for å nevne et par –  så det fins i aller høyeste grad noe for enhver smak her.

Jeg trives godt på barer der snobbefaktoren er lav og autentisiteten høy. Det er den på Melkebaren. Jeg har vært på nok steder der ikke en gang hakkene i bordene er ekte. Et biljardbord tar opp en ganske stor del av lokalet, klientellet er variert. Pils i glassene, surøl i glassene. Støyen fra gjestene er høyere enn musikken som strømmer ut av høyttalerne.

”Jeg har vært inne på tanken om å pusse opp lokalene. Ved en anledning hyret jeg inn en interiørarkitekt. Hun kom inn i baren, så seg rundt, og så sa hun: Nei. Her skal du ikke endre noe. Dette er ekte,” forteller Mikal. Han smiler. ”Vi sparte jo litt penger på det.”

Melkebaren feiret tiårsjubileum i fjor, men ølfokuset har ikke vært like strengt hele veien.

Mikal Tengesdal er den hyggelige fyren bak den hyggelige Melkebaren.

Mikal Tengesdal er den hyggelige fyren bak den hyggelige Melkebaren.

”Fra og med 2008 begynte vi å bygge oss opp som en ølbar,” sier Mikal, og således har han vært med på den eventyrlige reisen norsk øl har foretatt de siste årene.

Samarbeider med biblioteket: Inntil nylig viste Melkebaren sport på storskjerm i et tilstøtende lokale til baren. Fremover vil Mikal pusse opp dette lokalet, og vie enda mer tid til ølsmakinger og foredrag. Han kommer også til å få montert egne tappelinjer i egen bar, og dermed kan et allerede glimrende utvalg av øl bli – hvis det er mulig – enda bedre. Jeg håper inderlig at jeg en gang i en ikke altfor fjern fremtid, befinner meg i Sandnes igjen!

Foredraget jeg holdt var i regi av Melkebaren sammen med Sandnes Bibliotek. Fra der jeg sto så det ut som om det ikke bare var jeg som koste meg på Melkebaren. Jeg har holdt en del foredrag for biblioteker rundt omkring, og jeg bøyer meg i støvet. Vet nordmenn egentlig hvor heldige vi er som har så mange ressurssterke, kunnskapsrike og oppegående biblioteker? Av og til er det verdt å logge av sine elektroniske dippedutter, og ta seg en tur på biblioteket, tasse mellom reolene, plukke ned en bok, og… jeg elsker biblioteker!

“Vi har hatt arrangementer på Melkebaren før,” sier Sebastian Jazdzewski, litteraturformidler ved Sandnes Bibliotek, “og vi kommer til å ha flere slike fremover.”

Lenker: Facebook-siden til Melkebaren, Facebook-siden til Sandnes Bibliotek, Sandnes Bibiloteks blogginnlegg om foredraget.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *