Nøgne Ø utropt til Norges beste bryggeri

Ratebeer Best som av mange regnes som et slags uoffisielt verdensmesterskap i øl, kom i helgen med sine lister over det beste ølverden hadde å by på i 2015.

RateBeer Best er muligens litt ensidig, men den er allikevel artig lesning.

RateBeer Best er muligens litt ensidig, men er allikevel artig lesning.

Sett med norske øyne var dette slappe greier; noen steg tilbake i forhold til tidligere kåringer. Vi er dårligere representert på listene enn hva vi var i fjor, men Nøgne Ø holder stand i et felt som ellers stort sett bare består av amerikanere.

Kåringene er basert på et utall anmeldelser fra et utall brukere av nettstedet, og de fleste av disse er nok amerikanske. RateBeer Best virker egentlig mest av alt som et åpent amerikansk mesterskap i øl.

Nordmenn på listene: Av de beste bryggeriene i verden er ni amerikanske og et fra Belgia. Nøgne Ø har som eneste norske bryggeri klart å skvise seg inn på listen over de 100 beste bryggeriene i verden. Det er en prestasjon det er verdt å ta av seg hatten for. Nøgne Ø utropes også til Norges beste bryggeri. Gratulerer!

Nøgne Ø henter også hjem priser for et par av ølene sine. I kategoriene Porter og Imperial Porter får Nøgne Ø Porter og Imperial Rye Porter hver sine sølvmedaljer å henge rundt flaskehalsene. Det beste ølet fra Norge i fjor var samarbeidsølet Horizon Tokyo Black mellom Nøgne Ø, BrewDog og Mikkeller. (Som en kuriositet kan det nevnes at BrewDogs versjon av dette ølet, som heter Black Tokyo Horizon, er inne på listen over de 100 beste ølene i verden.)

Nøgne Ø gjør det med andre ord meget bra i dette selskapet.

Fornøyd: Rune Karlsen, en av bryggerne, har gode grunner til å smile. Nøgne Ø kåres nok en gang til Norges beste bryggeri. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen).

Fornøyd: Rune Karlsen, en av bryggerne hos Nøgne Ø, har gode grunner til å smile, ettersom Grimstad-bryggeriet nok en gang kåres til Norges beste bryggeri. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen).

Haandbryggeriet hanker inn to priser i kategorien Traditional; Nissefar får sølv, mens Norwegian Wood tar bronse. Gjøkebryggeriet Cervisiam kåres til det beste nye bryggeriet som etablerte seg i Norge i fjor. Det er bare å gratulere!

Håndverkerstuene i Oslo blir regnet som Norges beste ølrestaurant, mens Henrik Øl- og Vinstove, Cardinal og Café Sara plukkes ut som de beste pubene å drikke øl på i Norge.

Alle de andre: Som allerede nevnt er de amerikanske innslagene på listene påtagelige. Det finnes vel en form for ironi i at 15 av 15 øl i kategorien Belgian Style Ales er amerikanske?

Verdens beste bryggeri er ifølge kåringen Hill Farmstead Brewery, mens Casey Brewing and Blending fra Colorado er verdens beste nykommere. Danske og svenske bryggerier gjør det også bra på listene.

RateBeer Best kan tjene som en pekepinn på hvilke bryggerier og øl du bør sjekke ut, men kåringen kan også være et fint og kuriøst utgangspunkt for diskusjoner: Hvilke øl savner du på listene? Er du enig i at de 15 beste double ipa-ene i verden er amerikanske? Burde ikke Ægirs Lynchburg Natt eller Haandbryggeriets Haandbakk blitt nevnt?

Sjekk for all del ut listene hos RateBeer, og gjør opp din egen mening.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *