Dropp akevitten, drikk whisky i stedet

”Mangfoldet og kvaliteten i whiskyverden er bedre,” sier Stefan Williams Hansen.

Det er nok mange som vil stusse over meningen til Hansen. Akevitten er jo en like selvfølgelig del av julemiddagen som kålrabistappe og tente lys. Banner han midt under julegudstjenesten?

”Øl, og med øl mener jeg godt håndverksøl, er det eneste riktige å drikke til julematen. Whisky og øl deler samme råvare, og harmonerer enda bedre til måltidet. Selv om akevitten får et kjempespennende løft fra nye spennende destillerier i Oslo og Bergen, så er mangfoldet og kvaliteten i whiskyverden fortsatt bedre etter min mening.”

stefan-williams-hansen-199x300Røykt til røykt: Jeg er en mann som elsker akevitt til julematen, men tanken på whisky er besnærende. Det handler om å bryte etablerte mønstre, men også om å finne drikke som løfter maten enda mer.

“Til julemiddagen velger jeg en whisky som matcher røyken til pinnekjøttet og som har sødme nok til å matche kålrabistappen,” sier Hansen.

Og øl?

”Lervigs Lucky jack, en frisk pale ale som passer nydelig til pinnekjøttet. Bitterheten fra humlen demper røyken i whiskyen, og lar deg sitte igjen med sødme og fruktighet som matcher tilbehøret. Jeg anbefaler Benriach Curiositas (koster 690 kroner på polet), en fruktig og floral speysidewhisky. Peaten på fastlandet gir ikke den samme tjære-og-fjærrøyken som for eksempel Laphroaig 10. Denne er fantastisk, og kan virkelig anbefales, men krever større plass i smaksbildet. Man kan gå for en eldre single cask-versjon, ettersom røyken dempes når whiskyen blir eldre. Prøv en 16-åring fra Old Malt Cask eller en av de delikate Laphroaigene tappet hos Samaroli. Disse koster rundt 1500 kroner.”

Det koster å være kar?

”Joda, men så er det bare jul en gang i året.”

Misjonær: Stefan Williams Hansen er mannen bak enkeltmannsforetaket Maltmisjonen, et foretak som blant annet driver med smakinger av øl og whisky. Hansen er en kunnskapsrik entusiast, og han har mye å foreslå.

”Prøv også Hesjeøl fra Haandbryggeriet til pinnekjøttet. Det er et friskt, smaksrikt og fruktig gårdsøl med et delikat innslag av røyk. Denne passer godt sammen med Talisker 10, en maritim whisky som med sin fine chiliavslutning vil matche både ølet og maten.”

Hva med oss som spiser urøykt pinnekjøtt?

Whisky passer utmerket til julemiddagen.

Whisky passer utmerket til julemiddagen.

”Til halvferdig pinnekjøtt, som Sammy Myklebust kaller det, vil jeg anbefale en frisk, men fruktig whisky, gjerne bourbonfatlagret. Arran 14 er et bra tips (595 kroner), men vil du prøve noe som koster og smaker litt mer, så er 20 år gammel Benriach godt (950 kroner). Velger du en sherryfatlagret whisky så er det Glenfarclas 21 eller Liddelsdale 18 som er tingen. Sherryen gir whiskyen en flott og rund sødme som passer til både rotmos og kålrabistappe. Glenfarclas har kokos og en pæreaktig fruktighet, mens Liddelsdale har en peanøttaktig ettersmak med innslag av lett røyk og sitrus.”

Og til de som spiser ribbe?

Ardbeg 10 gir meg baconassosiasjoner, så her er det den som gjelder. Drikker du en geuze til ribben – og det skal man jo gjerne – så ville jeg gått for en mildere røykt, men kompleks whisky som for eksempel Highland Park. Man kan selvfølgelig heller velge deilige norske gårdsøl som Kinns Slåtteøl, Haandbryggeriets Ardenne Blonde eller Austmanns Citra Saison, og da kan man velge en Springbank 10 eller en Benriach Septendecim, to komplekse whiskyer med avdempet røykpreg.

Tradisjon: Etter at gavene er åpnet og maten fortært, setter Stefan seg ned i godstolen med sherryfatlagret whisky, gjerne en Glengoyne 21.

”Sherryfatlagrede whiskyer dekker omtrent alt av fiken, dadler, nøtter og alt annet julesnacks.”

Maltmisjonen går snart inn i et hvileår. Stefan er for travel på andre kanter. Han er blant annet Haandbryggeriets representant på Vestlandet.

Etter å ha holdt i så mange år, føler jeg det er på tide at noen andre får ta stafettpinnen videre. Haandbryggeriet tar det meste av fokuset mitt nå, men Maltmisjonen vil bli holdt kunstig i live for enkelte sprell, som blant annet under Bergen Beer & whiskyfestival i februar og en juleølsmaking eller to. Det er blitt en god tradisjon.

Akevitten er også en tradisjon, men kanskje whiskyen også kan bli det? Hvis du er en tradisjonalist og puritaner, kan du selvfølgelig fortsette med å være det, eller du kan gjøre som en viss bjørn, brumme og takke ja til begge deler. Uansett hva du velger, vil du få en god jul.

Lenke: Facebook-siden til Maltmisjonen

 

Hatland

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *