Gammel ost, gammelt øl

En ost det vokser skjegg på, må jo være noe for oss øldrikkere!

Flatbrød, en klatt med godt smør, gammelost og honning sammen med øltypen old ale er nær den perfekte smakskombinasjonen. Smakene utfyller hverandre, hever hverandre, veves i hverandre. Gammelosten er god alene, men hinsides sammen med en old ale. Dette er faktisk så godt, at du er dum hvis du ikke prøver selv.

Kvelder med ost og vin er blitt en folkesport i Norge, men jeg våger påstanden om at den perfekte kombinasjonen av øl og ost overgår det meste.

Kvelder med ost og vin er blitt en norsk folkesport, men jeg våger påstanden om at den perfekte kombinasjonen av øl og ost overgår det meste.

Aristokratisk: At ost og vin passer sammen, er opplest og vedtatt, men ost og øl er en like sikker vinner. Den engelske skimmelosten Stilton (finnes i både blå og hvit utgave) passer som hånd i hanske sammen med en barley wine. Så god er denne kombinasjonen at det sies at de britiske aristokratene holdt den hemmelig i generasjoner for å forhindre at andre fikk kjennskap til den. Mørke trappistøl er også perfekt følge til blåmuggost. Flere av de belgiske klostrene brygger ikke bare øl, men har også egne ysterier. Ifølge Jørn Idar Kvig, kokk og ølentusiast, er kvadruppelen Rochefort 10 som skreddersydd til blåmuggosten Roquefort.

Gammelosten er til tross for navnet ingen gammel ost. Navnet har den fått på grunn av utseendet; den ser gammel ut. Den fettfattige muggosten har røtter helt tilbake til vikingtiden, og er en kulinarisk godsak vi bør være stolte av. Tidligere laget man gammelosten på gårder rundt om i landet – dette var fattigmannsvare som ble produsert i bøttevis – men interessen har falt som en stein. På 1960-tallet ble det laget 400 tonn gammelost på årsbasis i Norge, de siste årene har produksjonen lagt på mellom 80 og 90 tonn. Gledelig nok er interessen igjen stigende. Parallellene til ølet er tydelige. Stadig flere vil ha noe annet enn de pregløse og ufarlige produktene som alle kan like.

Gammel venn: Gammelosten er en god og viktig del av den norske kulturarven.

Gammel venn: Gammelosten er en god og viktig del av den norske kulturarven.

Old ale er dessverre ingen øltype det brygges mye av i Norge, men det finnes noen gledelige unntak. Første gang jeg hørte om paringen av old ale til gammelost, var under Beermaker’s Dinner på Grand Bergen tidligere i år. 7 Fjell Bryggeris Gamlehaugen Old Ale og gammelosten var som siamesiske tvillinger. Selv har jeg drukket min egen old ale Gamle Erik på 7,8 % – årets juleøl brygget i desember i fjor – et øl med toner av mørk frukt, røde bær, rom og kledelig oksidering. Balders Gammal-Ole eller Harviestouns Old Engine Oil er også øl som nok vil stå godt til denne osten, ellers vil juleøl som Haandbryggeriets Nissefar og Aass sitt Vellagret juleøl også takle gammelosten. (Det er heller ikke dumt å prøve en barley wine eller bokkøll til gammelosten. Jeg har forsøkt med Anchors Old Foghorn, og det var ingen dårlig match.)

Sublim: En old ale – og ja, jeg tenker på den mørkere og sterkere varianten – er et øl der maltet spiller hovedrollen. Den kan være lett vinøs, og tankene går ofte i retning mørke frukter og karamell.

God mat trenger ikke å være komplisert. Jeg serverer gammelosten på godt flatbrød med et raust lag med smør, gammelost og honning. Du kan selvfølgelig bruke kjeks (unngå de salte) eller grovt brød, men husk at både øl og ost skal være riktig temperert (ølet på mellom åtte til ti grader, osten romtemperert).

Det er bare å invitere gjester. Dette kan ikke slå feil. Sødmen fra ølet, skarpheten fra osten smelter sammen… himmelsk godt!

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *