Urpilsen

Pilsner Urquell er et meget godt øl, selv om det også er skyld i en ensretting vi gjerne skulle ha vært foruten. 

Pilsen har fått et ufortjent dårlig rykte, for de virkelig gode eksemplarene er friske, reine, lettdrikkelige og med en lett sødme og behagelig bitterhet. En pils er ingenting å forakte, i hvert fall ikke i min bok.

Se opp for etterligninger: Etiketten forteller klart og tydelig at dette er originalen.

Se opp for etterligninger: Etiketten forteller klart og tydelig at dette er en “Original Pilsner Bier”.

Pilsner Urquell som er utgangspunktet for denne stilen, ble brygget første gang i Plzeň i Tsjekkia i oktober i 1842. For ikke lenge siden skiftet bryggeriet (Plzeňský Prazdroj/ SABMiller) fra grønne til brune flasker, og det kan vel være unnskyldning nok for å skrive om dette ølet. Det er det nemlig god grunn til å gjøre.

Pilsner Urquell er, på både godt og vondt, det mest banebrytende ølet som noen gang er brygget. Det endret ølverden totalt, og det på en måte ingen kunne forutse. På hjemmesidene til arrangørene av omvisningene på bryggeriet, stiller de spørsmålet om du visste at ”Pilsner Urquell has inspired more than two-thirds of all of the world’s beers, which still today are labelled as Pils, Pilsner or Pilsener?”

Revolusjon: Dagens ølrevolusjon er barnemat i forhold. Pilsens utbredelse er den dag i dag enorm. Mye er godt, men enda mer er intetsigende og uinteressant.

Historien til Pilsner Urquell derimot er alt annet enn uinteressant. I byen Plzen i Böhmen i 1838 var det krise. Ølet som ble servert i byen – et mørkt overgjæret øl – holdt en høyst variabel kvalitet. Smakte det greit? Smakte det dårlig? Man visste aldri hva man fikk. En av grunnene var prisen. Ølet var dyrt, og dermed sleit man med å få solgt det raskt nok. Dess eldre ølet ble, dess verre smakte det, men prisen var den samme. Til slutt gikk innbyggerne så lei at de bokstavelig talt startet en revolusjon. De stilte seg opp på byens torg, tømte 36 fat med øl i rennesteinen, og sa at ølet ikke var egnet for ”human consumption”.

Josef Groll er mannen bak pilsen, ølverdens største farsott. (CC-lisens/ High Contrast)

Josef Groll er mannen bak pilsen, ølverdens største farsott. (CC-lisens/ High Contrast)

Innbyggerne gikk mindre enn et år seinere i gang med byggingen av et nytt bryggeri, et bryggeri tilrettelagt for brygging av undergjæret øl. Bryggeriet fikk navnet Měšťanský pivovar (som betyr noe sånt som borgerbryggeriet), og i 1842 hentet de den tyske bryggeren Josef Groll som var godt bevandret i den bayerske måten å tenke øl på.

Verdensherredømme: Groll tok utgangspunkt i noen av råvarene som var tilgjengelige i den tsjekkiske byen – det bløte vannet, korn som han maltet selv (i dag kjent som pilsnermalt), saaz-humlen og en gjær han importerte fra Bayern – men han gjorde en tvist som har sikret ham en plass i ølhistorien for evig og all tid. Groll valgte å brygge et lyst lagerøl – noe som faktisk aldri var gjort før – og ølet fikk navn etter byen det ble brygget i. Plzeňský Prazdroj eller Pilsner Urquell ble servert første gang på tre kneiper i byen den 11. november i 1842 , og folket hevet glassene fornøyde.

Navnet på ølet betyr noe sånt som ”Pilsen fra urkilden”, og folkene bak ølet forsto raskt at de måtte signalisere eierskap til ølet og patenterte det ene navnet etter det andre. Pilsen spredte nemlig seg raskt. I løpet av 1800-tallet etablerte pilsen seg i hele Europa (den første norske pilsen antar vi at ble brygget av Christiania Bryggeri en gang på 1880-tallet), og i dag er denne gylne drikken det desidert mest solgte ølet i verden. Det er ikke bare positivt at pilsen har fått verdensherredømme. To tredjedeler av alt øl som selges over disk er pils, og denne drikken har vært roten til en ensretting i markedet verden knapt har sett maken til.

38 norske bryggerier, 38 pils: I 1972 ble ensrettingen pilsen førte med seg, dokumentert i boken "Gode venner - Øl og mat".

38 norske bryggerier, 38 pils: I 1972 ble ensrettingen pilsen førte med seg, dokumentert i boken “Gode venner – Øl og mat”.

Men en gang var denne drikken en nødvendighet, en redningsplanke. Alt var nemlig ikke bedre før, og sannsynligvis var mye av ølet dårligere. I Bergen, for eksempel, fantes det på 1800-tallet et 30-talls bryggerier, men ingen av dem hadde rykte på seg for å lage særlig godt øl. Bryggerne la faktisk skylden på vannkvaliteten i byen, noe som ble kraftig motbevist da Waldemar Platou grunnla Hansa i 1891. Han satte seg som mål å brygge øl av stabil kvalitet, og Hansa Pilsner er i dag det norske ølet det selges mest av (Tuborg Pilsner er forresten Norges mest solgte øl, og samtlige av de ti mest solgte ølene i Norge er pilsnerøl). At det ble sånn, handler mest om markedskrefter. I Norge var bayerølet det mest solgte ølet til langt ut på 1900-tallet, men på slutten av forrige århundre var bayerølet nesten skvist ut av markedet av pilsen.

Førsteklasses: Josef Groll visste neppe hva han satte i gang i 1842. Han sikret egentlig bare innbyggerne i Plzeň godt øl, og det er Pilsner Urquell, et godt øl; gyllen, hvitt skum, subtile toner av jord, korn, fin bitterhet. Ølet brygges visstnok fortsatt etter originaloppskriften, så Pilsner Urquell er selve stilen, definisjonen på pilsnerøl. I dag er det typeriktig å skille mellom tsjekkisk pils og annen pils.

Som sagt så mener jeg at en god pils kan være førsteklasses. Den er utmerket som tørsteslukker, til mat, til fotballkampen på TV. Håpet er at et av de større håndverksbryggeriene i Norge snart brygger en skikkelig pils, en pils med personlighet. Det hadde vært en glede. Til det skjer duger Pilsner Urquell i massevis.

Kilde: På Pilsner Urquells ressurssider kan du lese mye spennende om ølet.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *