The Kernel til Norge

”Jeg måtte trygle og be for å få tak i disse ølene,” sier James Goulding.

Norge oversvømmes av øl for tiden, og det er, for å være ærlig, ikke alt som er like spennende å skrive om. Men at øl fra The Kernel blir tilgjengelig her på berget, det er gode nyheter.

”Vi har fått tak i ni fat,” sier allestedsværende James Goulding.

ØST kan snart friste med ni ulike øl fra sagnomsuste The Kernel.

ØST kan snart friste med ni ulike øl fra sagnomsuste The Kernel.

Han jobber for Lervig, What’s Brewing og ølbaren ØST, og det er selvfølgelig til sistnevnte sted at han har klart å karre til seg disse fatene. Men det var, skal vi tro ham, ikke gjort i en håndvending.

”Vi har invitert The Kernel til What’s Brewing, men de har foreløpig ikke kunnet komme,” sier James. ”De lovet oss uansett noen fat øl – jeg måtte faktisk trygle og be Evin om disse fatene – til ØST.”

Nytt og gammelt: Evin er Evin O’Riordian, eier av og bryggerimester ved The Kernel i London. Iren jobbet opprinnelig som ostehandler, men på en jobbreise til New York og USA i 2007 oppdaget han plutselig en helt ny verden. Inntil da hadde øl vært 13 på dusinet, eller som han sier til den London-baserte ølbloggen The Evening Brews: ”Before this, having a beer was always about the people and the pub, which is maybe what it always should be, but there was absolutely no care taken to the beer. We’d go to the Market Porter and they’d have 15 different pale ales on. It didn’t matter what we drank, because they were all tasting the same.”

For øldrikkere er The Kernel en like viktig institusjon som Big Ben.

For øldrikkere er The Kernel en like viktig institusjon som Big Ben.

I New York drakk han pale ales som smakte alt annet enn det samme. Humledrevne, ferske, velbalanserte, bitre øl som fikk ham til å tenke what the f***? Tilbake i London etter jobbreisen fant han, bortsett fra BrewDogs Punk IPA, ingenting som lignet, og da var det bare en ting å gjøre: Starte et bryggeri.

Og det gjorde han. Først lærte han seg kunsten å brygge øl hjemme, og i 2009 var The Kernel in business. Noe av det mest fascinerende ved bryggeriet, foruten at de brygger gode øl, er blandingen mellom det moderne og det historiske. Det første ølet jeg smakte fra The Kernel var Simcoe India Pale Ale, et heller aggressivt humlet øl etter amerikansk modell, mens Imperial Brown Stout, London 1856, som jeg smakte nylig, er en fantastisk stout inspirert av en oppskrift fra et gammelt London-bryggeri; den er fyldig som fløte, røstig og røslig med smaker av kaffe og sjokolade.

Kresne og elitistiske: The Kernel ligger i Dockley Road, ikke langt unna Themsen. Her brygges veldig mange ulike øl, og fokuset til bryggeriet handler stort sett bare kvalitet. (En oversikt over hvor ølene er tilgjengelige finner du på hjemmesiden til The Kernel.)

Med sine lett gjenkjennelige gråpapiretiketter, er det vanskelig å ikke få øye på ølene fra The Kernel.

Med sine lett gjenkjennelige gråpapiretiketter, er det vanskelig å ikke få øye på ølene fra The Kernel.

James Goulding er i hundre, og mener at dette er den største nyheten siden, vel, oppskåret brød. Det er liten tvil om at ØST leverer varene til både de kresne, hipsterkollektivet og til dem som tørster etter eksklusive og gode øl.

”Alle ølhunder som har vært i London, har sikkert smakt øl fra The Kernel og vet hvor fordømt gode de er,” forteller James. ”Noe av det som gjør The Kernel spesielle, er at Evin er så selektiv i forhold til hvem han jobber med og hvor ølene hans blir solgt. The Kernel stiller ikke opp på en hvilken som helst festival, ølene serveres ikke i hvilken som helst bar. Evin må stole på at de som serverer ølene gjør det riktig; at de er så ferske som mulig, at de serveres riktig temperert, på riktige steder, og så videre. Det høres kanskje elitistisk ut, men gjøres disse tingene feil, risikerer man å ødelegge merkevaren.”

Første og eneste gang? The Kernel forsøker å ikke vokse for mye, og ølene selges hovedsakelig i London. (Nå bor det i overkant av åtte millioner mennesker i London, så markedet burde således være stort nok.) Det lille som eksporteres, sendes stort sett til byer på de britiske øyene.

”Vi bearbeider dem, og ser om det også er mulig å få flaskeølene deres til Norge. Kanskje er dette begynnelsen på et samarbeid, men det er umulig å vite med disse karene. Forhåpentligvis klarer vi å få dem til What’s Brewing neste år, men det kan faktisk hende at dette er den eneste gangen ølene fra The Kernel blir tilgjengelige i Norge. Vi får bare vente og se,” sier James.

Ølene er forventet ankomst til Stavanger i neste uke, men, som James sier, det kan drøye litt lenger enn det også. Ølene vil uansett gå rimelig direkte på tapp. De ni ølene er: Table Beer (en session IPA på 2,9 %), Pale Ale Vic Secret (5,2 %), Pale Ale Citra Equinox (5,2 %), Pale Ale Ella (5,3 %), India Pale Ale Citra Ella (6,8 %), India Pale Ale Scans (6,8 %), Export India Porter (5,9 %), Export Stout (7,1 %) og Dry Stout Citra (4,7 %).

Lenker: Hjemmesiden til The Kernel, Facebook-siden til ØST.

Hatland

2 Comments

  1. Hei.
    Bare en liten kommentar. The kernel sitt taproom er nå stengt, og det er kun mulig å kjøpe flasker med hjem fra bryggeriet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *