Sladden endelig fjernet

En årelang kamp er vunnet. I går kunne bryggeriene endelig snakke høyt om ølene de brygger.

Budweiser: Nei, vi kommer ikke til å se slike reklamer i Norge med det første.

Budweiser: Nei, vi kommer ikke til å se slike reklamer i Norge med det første.

Hvis du forventer å se bilder av lettkledde damer som tyller i seg øl, mens de vasker bilen, vil du bli grundig skuffet. Lovendringen som trådte i kraft 1. november, handler helt enkelt om at bryggeriene kan informere om og vise bilder av produktene sine på en nøktern og saklig måte. Det er ikke et fritt-frem for reklame.

En del bryggerier lanserte nye nettsider i går, mens andre nok kommer sterkt tilbake i løpet av uken. Jeg kikket på noen av dem, og jeg brukte ikke lang tid på å konstatere at bryggeriene ikke går utover mandatet sitt. Hansa omtaler for eksempel juleølet sitt i butikkstyrke på følgende måte: ”Hansa Juleøl er et mørkt og fyldig øl med balansert bitterhet. Karamell og bayermalten som benyttes gir ølet dets aromatiske sødme.”

Ikke veldig sexy, men det holder.

Lite skritt, stort sprang: Petter Nome og bryggeriforeningen har jobbet og lobbyert i lange tider for denne lovendringen. De fortjener applaus og klapp på skulderen. Det var på tide at dette gikk igjennom. Sannheten er nemlig at informasjonsforbudet har vært anakronistisk og konkurransevridende; de utenlandske bryggeriene har hatt klare fortrinn i det norske markedet i og med at de ikke har vært hemmet av slike forbud.

Saklig og nøkternt: Hansa har begynt å informere om ølene sine. (Faksimile fra Hansas hjemmesider)

Saklig og nøkternt: Hansa har begynt å informere om ølene sine. (Faksimile fra Hansas hjemmesider)

Forbudet som har vart i 40 år, har ikke tatt hensyn til teknologiske nyvinninger som internett. I en tid der man bare har vært et klikk unna å finne informasjon om produktene til BrewDog, Carlsberg eller Corona, har man ikke kunnet finne tilsvarende informasjon om Kinn, Aass eller Atna.

Dette er et lite skritt for menneskeheten, men et stort sprang for bryggerinæringen. Endelig kan de med stolthet fortelle deg og meg om hva de jobber med, om ølene de brygger, de kan foreslå til hvilke matretter ølene passer og de kan vise bilder av flaskene. Det høres egentlig ikke så voldsomt ut, men det er det.

Sladden kan fjernes: Kinns legendariske sladding av Ivar Aasen.

Kinns legendariske sladding av Ivar Aasen.

Vekk med sladden: Det har til tider vært en ganske så bisarr kamp mellom bryggerier og myndigheter. I fjor vår truet for eksempel Helsedirektoratet det lille gudbrandsdalsbryggeriet Hubertus med bøter, dersom de ikke fjernet så å si all informasjon de hadde lagt ut på facebook-sidene sine. Hubertus Huijs, eieren av bryggeriet, fulgte oppfordringen, og la i stedet ut et bilde av seg selv med en gås. Også bryggeriforeningen og Kinn har brukt satiren som våpen. Begge gjeninnførte pornosladden for å vise hva de mente om å bli kneblet; Kinn sladdet Ivar Aasen, mens Bryggeriforeningen sladdet Petter Nome.

Kinn var blant dem som lanserte nye sider i går, og sidene er en fornøyelse å se på. Designeren Oda Valle har igjen gjort en solid jobb med sine herlig naive tegninger, og omtalene av ølene er gjennomførte og informative. Her får du gode tips om øl til mat, og for hjemmebryggeren som liker å lese både på og mellom linjene, er det gode tips å hente. ”Maltsortane vi brukar er pale ale, brun og svart malt og ølet er einhumla med den gamle engelske aromasorten Fuggles,” heter det blant annet i beskrivelsen av Bresjnev Staut.

Jobben gjort: Petter Nome og Bryggeriforeningen har i flere år jobbet for denne lovendringen. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Jobben gjort: Petter Nome og Bryggeriforeningen har i flere år jobbet for denne lovendringen. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Verden går fremover: Jeg tror ikke at dette er første steg mot frislipp av alkoholreklame i Norge, men snarere en nødvendig korreksjon. Og nei, dette fører ikke til mer alkoholisme. Alkoholisme er et problem som skal tas på alvor, men problemet er ikke at folk må oppsøke sider på internett for å lese om øl de eventuelt har lyst til å smake. Ren alkoholreklame vil være et problem, men dette er ikke det.

Det er gledelig å se at verden går fremover. Håpet er at regelverket ikke igjen blir gjenstand for parodiske tolkninger. Jeg ser nemlig at Hansa omtaler pilsen sin som ”Hansas stolthet!”, og enkelte regelryttere er nok troende til å mene at dette ligger langt utenfor det nøkterne og saklige.

Hatland

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *